1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

ESP light

Lee R Apr 3, 2009

  1. Lee R

    Lee R New Member

    14
    0
    1
    My esp light has been coming on and off lately, had it scanned and this fault came up, anyone know how much this sensor is? Also isit a DIY job?

    This is the code,
    01423 - Lateral Acceleration Sensor (G200)

    Thanks for any help.
     
  2. leshkin

    leshkin Hold my beer... VCDS Map User Gold Supporter Team Sepang Audi S3

    2,579
    1,493
    113
  3. mattys3

    mattys3 vorsprung durch technik

    26
    0
    1
    hi mate i had the same on mine its under the steering colum you need to buy it from audi if i remember it was not cheap but really easy to do only a 10 min job. its on the side were your key gos and its got a like gold bit of metal around it holding it in.matt
     
  4. c_dog

    c_dog Member

    92
    0
    6
  5. leshkin

    leshkin Hold my beer... VCDS Map User Gold Supporter Team Sepang Audi S3

    2,579
    1,493
    113
    To add to c_dogs instructions, here are the driver's trim removal instructions (link valid for the next 7 days): http://www.yousendit.com/download/UmNMYUloZ1BEa1hIRGc9PQ

    Very easy, but mind the two clips at the top, near the steering column, as they can be a bit of a bugger to clip back on. The whole job should take you about 20-30 minutes if you are not rushing things.
     
  6. S3 Rav

    S3 Rav Well-Known Member

    2,825
    30
    48
    im in the same boat, my esp and abs light are starting to come up. thinkn it comes from audi (the part) could be expensive.
     
  7. Lee R

    Lee R New Member

    14
    0
    1
    so what do you guys suggest, should I try to check 1st to see if it may have come loose by any chance?
     
  8. leshkin

    leshkin Hold my beer... VCDS Map User Gold Supporter Team Sepang Audi S3

    2,579
    1,493
    113
    I would check first to see if it's a bad wire/connection, but you did not post the full message by the looks of it as there should be some brief detail of the kind of problem as discussed on the ross-tech wiki link I posted earlier.
     
  9. Lee R

    Lee R New Member

    14
    0
    1
    Address 03: ABS Brakes Labels: 8N0-907-379-MK20-E.lbl
    Part No: 8N0 907 379 E
    Component: ESP 20 CAN V005
    Coding: 18448
    Shop #: WSC 01236

    2 Faults Found:
    01423 - Lateral Acceleration Sensor (G200)
    57-10 - Electric Circuit Failure - Intermittent
    01423 - Lateral Acceleration Sensor (G200)
    27-10 - Implausible Signal - Intermittent

    Thats the full read out!
     
  10. Sevv

    Sevv Pushing the limits..

    1,324
    120
    63
    hi, i just my Car back from the mechanic however now i keep seeing a traction light on, i put it on a vagcom and came up with this any help would be appreciated as my mechanic said i would need a new 1100Pound ABS UNIT!!!!

    Adress 03: ABS brakes
    Component: ESP 20 CAN V005
    part no: 8N0 907 379E
    coding: 18448
    shop#: WSC 21000
    VCID: 3E793C9B3A6CAAAE

    2 faults found:

    01542 - yaw Rate Sensor (G202)
    57-00 Electric Circuit Failure
    01542 - Yaw Rate Sensor (G202)
    27-10 - Implausible Signal - Intermittent

    any help would be appreciated as im trying to steer clear of changing an ABS pump.
     
  11. Sevv

    Sevv Pushing the limits..

    1,324
    120
    63
    [h=2]checked the Ross-tech.com website and searched for the error, wondering as my faults are 01542 (G202) and not (G419) [ESP sensor faulty] . would that still mean that there is a possibility that the sensor needs changing. also i just taken the drive shaft out to recondition them as the CV boots were gone to ****s would that off messed up the wires possibly ?. also had the timming belt , water pump new clutch kit and vanos put on the car... ive spent enough already just want to enjoy my new toy DAMNIT!! hehe...

    01542 - Yaw Rate Sensor (G202)[/h] [h=3]01542 - Yaw Rate Sensor (G202): Electrical Fault in Circuit[/h] [h=4]Possible Symptoms[/h]
    • Malfunction Indicator Light (MIL) ON
    [h=4]Possible Causes[/h]
    • Wiring and/or Connector(s) from/to Yaw Rate Sensor (G202) faulty
    • Yaw Rate Sensor (G202) faulty
    • ESP-Sensor Unit (G419) faulty
    [h=4]Possible Solutions[/h]
    • Check Wiring and/or Connector(s) from/to Yaw Rate Sensor (G202)
    • Check Yaw Rate Sensor (G202)
      • Check Measuring Value Block (MVB)
    • Check ESP-Sensor Unit (G419)


    [h=3]01542 - Yaw Rate Sensor (G202): Implausible Signal[/h] [h=4]Possible Symptoms[/h]
    • Malfunction Indicator Light (MIL) ON
    [h=4]Possible Causes[/h]
    • Ground Wiring and/or Connector(s) from/to Yaw Rate Sensor (G202) faulty
    • Installation Position of Yaw Rate Sensor (G202) incorrect
    • Yaw Rate Sensor (G202) faulty
    • ESP-Sensor Unit (G419) faulty
    [h=4]Possible Solutions[/h]
    • Check Wiring and/or Connector(s) from/to Yaw Rate Sensor (G202)
    • Check Installation Position of Yaw Rate Sensor (G202)
    • Check Yaw Rate Sensor (G202)
      • Check Measuring Value Block (MVB)
    • Check ESP-Sensor Unit (G419)
     

Share This Page