1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

engine shuts off in a weird way

khalil Jan 17, 2012

  1. khalil

    khalil Member

    774
    1
    18
    hi all its been a while since i posted,
    i have a little problem with my 2.0 tdi 140, when i switch off the engine it shuts off with a weird noise, before it used to shut off smooth but now it shuts off with a rattle,

    so far had the flywheel and clucth done but that made no difference to that problem,

    any ideas guys?
     
  2. Johnny Bravo

    Johnny Bravo 6+1 Gears Bronze Supporter Audi A3

    898
    69
    28
    Do you have any error light on?
    This may occur if the cut-off flap is malfunctioning.
     
  3. khalil

    khalil Member

    774
    1
    18
    thanks for the reply, no there is no error on the dash,

    or does a tdi shut off that way?
     
  4. warren_S5

    warren_S5 Moderator Staff Member Moderator VCDS Map User

    7,210
    2,486
    113
    Does the rattle sound metallic?

    Engine mounts or exhaust (heat shield or mounting brackets). Take it no tools have been left anywhere ;-)
     
  5. khalil

    khalil Member

    774
    1
    18
    yes mate it does sound metallic,

    you think it can be the "motor intake manifold flap"?
     
  6. c_w

    c_w Well-Known Member

    1,163
    87
    48
    The TDI usually has a rattlesnake noise on shut-down when some kind of solenoid shuts off.
     
  7. khalil

    khalil Member

    774
    1
    18
    i am sure when i used to switch it off before it used to be smooth, now when i turn the car off it sound like it cuts off instantly if that makes any sense
     
  8. Clover001

    Clover001 New Member

    28
    1
    3
    Alot of the TDI engones make this sort of noise when shut off, if theres no light on the dash i wouldnt of said it was anything serious, u nless it really bothering you, think mine makes a rattling noise when shutting off
     
  9. A1DEYB

    A1DEYB Well-Known Member

    1,682
    43
    48
    Mine does the same, always has, just had the cam belt changed and it's still there. No warning lights so I'm not bothered really as it would be like searching for a needle in a haystack!
     
  10. khalil

    khalil Member

    774
    1
    18
    thanks all, i think its is normal after all, had it checked by a mechanic, say its normal for a diesal
     
  11. NHN

    NHN Retrofitter - Audi - VW - Skoda - Seat Site Sponsor VCDS Map User

    29,331
    1,716
    113
    So holding clutch in whilst shutting car down doesnt make any difference?

    Also try gradual like pedal held in halfway.

    If its the IMF, then its more than likely the teeth have broken inside if its the older plastic version, which I guess could make a noise if its loose as such & wavering on the motor if that makes sense.
     
  12. khalil

    khalil Member

    774
    1
    18
    when i have the clutch down and than switch it off it still the same,

    how would i know if it is the IMF, wouldnt that throw the engine light on the dash?
     
  13. NHN

    NHN Retrofitter - Audi - VW - Skoda - Seat Site Sponsor VCDS Map User

    29,331
    1,716
    113
    Not neccessarily mate, if its working but missing some teeth then it maybe wont throw a fault as effectively the car still sees a working flap as such, its speculative as we not there to hear the noise.
     
  14. khalil

    khalil Member

    774
    1
    18
    if i was to take off the big black hose, would i be able to see if the flap is working?, or would i need to take off the IMF?(believe its held by 3 bolts)
     
  15. NHN

    NHN Retrofitter - Audi - VW - Skoda - Seat Site Sponsor VCDS Map User

    29,331
    1,716
    113
    I guess you could do this yes mate with a torch momentarily.
     
  16. khalil

    khalil Member

    774
    1
    18
    thanks mate, one last thing, the flap it should move smoothly? how would i be able to tell if there is a problem within the flap, ie should i get someone to turn the engine off while i take or look? or is that a no no
     
  17. Johnny Bravo

    Johnny Bravo 6+1 Gears Bronze Supporter Audi A3

    898
    69
    28
    This would be the best way.
     
  18. khalil

    khalil Member

    774
    1
    18
    this morning i undid the black hose, put i mirrror to see is the flap was open or closed, but i found that the flap was open(engine shut), you guys think thats the problem i am having with the wierd cut off?
     
  19. khalil

    khalil Member

    774
    1
    18
    just a update,
    i did pull out the black hose, tried to move the flap, which seems stuck, after that put the hose back on and the motor on the IMF made a loud ticking noise when i switched the engine on for few seconds, luckly i have warranty so had it replaced, now it shuts off smooth again,

    thanks to all that help, cheers
     
  20. warren_S5

    warren_S5 Moderator Staff Member Moderator VCDS Map User

    7,210
    2,486
    113
    Interesting, mine made this ticking on my last S3, must have been this flap.

    Really pleased you've got it sorted khalil.
     
  21. NHN

    NHN Retrofitter - Audi - VW - Skoda - Seat Site Sponsor VCDS Map User

    29,331
    1,716
    113
    Cool glad to see a successful fix.
     

Share This Page