1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

engine noise on start up

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by S3JUS, Nov 1, 2004.

  1. S3JUS
    Offline

    S3JUS New Member

    Joined:
    Oct 28, 2004
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    [Nov 1, 2004]
    at the weekend started my s3 and it made a funny noise almost like no oil for about 2sec then went, could almost be a rattle noise not sure if it was internal or external

    oil is fine and up to its limit made it again this morning when warm but not every time

    any ideas?
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Sep 18, 2014]

  3. Danielson
    Offline

    Danielson Member

    Joined:
    Jun 6, 2004
    Messages:
    704
    Likes Received:
    0
    [Nov 1, 2004]
    always will get a bit of noise from 1st cold startup, but i dont notice it at all after the 1st time. hope this helps a bit
    #2
  4. bigvern
    Offline

    bigvern New Member

    Joined:
    Aug 22, 2003
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    [Nov 1, 2004]
    Mine sounds like an old massey on starting sometimes
    #3
  5. mramage
    Offline

    mramage Member

    Joined:
    Jan 5, 2003
    Messages:
    516
    Likes Received:
    4
    [Nov 2, 2004]
    It's normal.

    I nearly had a fit when mine did it from new. It's worse if the cars been sitting for a bit or if you've been taking it very very gently just before shutting it down. The mechanic suggested a small blip before shutting off (allow to return to idle).

    Apparently it's to do with the oil pressure at the top of the engine. It drains away and causes the noise on startup.
    /ubbthreads/images/graemlins/beerchug.gif
    #4
  6. S3JUS
    Offline

    S3JUS New Member

    Joined:
    Oct 28, 2004
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    [Nov 2, 2004]
    done a search on the tt owners club they have problems with cam belt tensioner and they discribe it as sounding the same as mine so might lookinto that.

    whats the audi recomended belt replacement miles?

    has anyone had problems with the belt tensioner?
    #5
  7. mramage
    Offline

    mramage Member

    Joined:
    Jan 5, 2003
    Messages:
    516
    Likes Received:
    4
    [Nov 2, 2004]
    I heard something about that as well, but according to the tech it would be need to be constant for it to be the cause. Whether that's true or not I don't know. Bit late for me anyway now, it's out of warranty!
    #6
  8. mramage
    Offline

    mramage Member

    Joined:
    Jan 5, 2003
    Messages:
    516
    Likes Received:
    4
  9. S3JUS
    Offline

    S3JUS New Member

    Joined:
    Oct 28, 2004
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    [Nov 3, 2004]
    someone sujested this could be a oil problem either running out the head too quick (too thin) or not getting there quick enough (too thick)

    will do a oil change tommorrow whats do people use think audi recomend 0 30
    #8
  10. johnboy1
    Offline

    johnboy1 New Member

    Joined:
    Oct 24, 2004
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    [Nov 3, 2004]
    Hi... Mine Had the same prob took this to auidi they took it in straight away.. Its the cam belt tensioner they do have to change this for a new part so if your car is still under warrenty i would get this done, Also in the Manual it says to put your foot on the clutch before starting the engine and also to not let it stand on idle but to drive staight away. Audi dealer also suggested this to be, As this helps the tensioner i know this sounds a bit far fethched but mine is still ok.
    #9

Share This Page