1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Engine Coolant temp sensor circuit 1 high a3 tdi 2.0?PO118

Discussion in 'A3/S3/Sportback (8P Chassis)' started by aterro, Dec 24, 2010.

  1. aterro
    Offline

    aterro Banana Armour

    Joined:
    Aug 10, 2009
    Messages:
    166
    Likes Received:
    2
    my eml came on about 2 month ago(700 mile ago)
    so i scanned it and got
    PO118 engine coolant temp sensor circuit 1 high

    So i removed the code and forgot about it whilst waiting for audi to get back to me.

    700 mile later it just popped up again!

    So got same code etc.

    And ive ordered one through ecp!


    Question Is where is it on the block?
    What colour is the sensor im looking for?


    The light came on after a cold start up

    2.0 tdi a3 04

    Thanks
    #1
  2. aterro
    Offline

    aterro Banana Armour

    Joined:
    Aug 10, 2009
    Messages:
    166
    Likes Received:
    2
    BUMP!!!!
    #2
  3. vw754
    Offline

    vw754 vorsprung Durch Technik

    Joined:
    Nov 4, 2006
    Messages:
    2,005
    Likes Received:
    24
    #3
  4. aterro
    Offline

    aterro Banana Armour

    Joined:
    Aug 10, 2009
    Messages:
    166
    Likes Received:
    2
    What colour is it? Thanks
    #4
  5. aterro
    Offline

    aterro Banana Armour

    Joined:
    Aug 10, 2009
    Messages:
    166
    Likes Received:
    2
    is it located at line 1
    or line 2?
    ive looked around at both lines
    theres a few sensors at front of block
    but none at the side where vw754 is saying(right hand side block above gearbox)

    [​IMG]
    #5
  6. vw754
    Offline

    vw754 vorsprung Durch Technik

    Joined:
    Nov 4, 2006
    Messages:
    2,005
    Likes Received:
    24
    LINE 1
    #6
  7. aterro
    Offline

    aterro Banana Armour

    Joined:
    Aug 10, 2009
    Messages:
    166
    Likes Received:
    2
    Where then? Above gearbox on side of block?
    #7
  8. aterro
    Offline

    aterro Banana Armour

    Joined:
    Aug 10, 2009
    Messages:
    166
    Likes Received:
    2
    Is it in a pipe? Pushed in?
    #8
  9. aterro
    Offline

    aterro Banana Armour

    Joined:
    Aug 10, 2009
    Messages:
    166
    Likes Received:
    2
    Found it!
    Another question.
    Should the thermostat housing?where the pipes goes into. Has a bolt where the wiring attaches
    Mine isn't sealed? Should it be sealed with sealant?
    I took the one bolt out nd coolant was escaping!
    #9
  10. Blacky165
    Offline

    Blacky165 Member

    Joined:
    Jul 14, 2012
    Messages:
    32
    Likes Received:
    0

    Can you shed any light on where you found this sensor? I've had a look around (moon light with torch!) but couldn't find it. My eml has just popped on and vcds is saying the coolant sensor is faulty.
    #10
  11. vw754
    Offline

    vw754 vorsprung Durch Technik

    Joined:
    Nov 4, 2006
    Messages:
    2,005
    Likes Received:
    24
    ...........theres one onthe rad aswell,common one is in line 1 though.its exactly where line 1 is,theres a pipe the sensors in the pipe,u cant miss it it will have a plug going to it.
    #11

Share This Page