1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Emergency help needed with Wishbone bolts

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by cerbera4_0, Nov 14, 2010.

  1. cerbera4_0

    cerbera4_0 New Member

    Joined:
    Sep 14, 2010
    Messages:
    26
    Likes Received:
    1
    Can anyone help with my little problem.

    I changed wishbone bushes today, all went well with one side. The other side though is a different story. Went to bolt everything back up and the horizontal bolt for the front wishbone bush just will not bite in the thread. Does anyone know what thread size is used on this bolt. I need to salvage the inner thread in the subframe. I think the first couple of threads are damaged because it starts to bite then it just spins.

    Any suggestions would be much appreciated as car is stuck on the stands until i can get this wishbone back on.

    Many thanks in advance
     
  2. Advert Guest Advertisement


  3. bengal

    bengal Member

    Joined:
    Sep 25, 2010
    Messages:
    537
    Likes Received:
    1
    Have you tried running the bolt in without the wishbone there because i have done this with bad bolts before and it can recut the thread it wont be perfect but it might give enough thread to get it to start biting. I cant remember what thread size they are though tbh so i cant help you there.
     
  4. cerbera4_0

    cerbera4_0 New Member

    Joined:
    Sep 14, 2010
    Messages:
    26
    Likes Received:
    1
    Yeah with wishbone removed the thread still wont bite. Ive measured the thread and looks like 12MM with a 1.5mm pitch. Looks like ive got to find a suitable tap to get it going.
     
  5. stickboy

    stickboy New Member

    Joined:
    Jul 15, 2010
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    bet ur not in kent we got loads of taps at the workshop :(
     
  6. cerbera4_0

    cerbera4_0 New Member

    Joined:
    Sep 14, 2010
    Messages:
    26
    Likes Received:
    1
    unfortunately not. Think im gonna have to raid the tool boxes at work tomorrow
     
  7. s3dave

    s3dave TFSI Hybrid
    Supporter

    Joined:
    Nov 11, 2009
    Messages:
    10,114
    Likes Received:
    736
    Is it the bolt thread or the thread hole thats gone?
     
  8. cerbera4_0

    cerbera4_0 New Member

    Joined:
    Sep 14, 2010
    Messages:
    26
    Likes Received:
    1
    thread hole
     
  9. rossbrownlee

    rossbrownlee Ross_S4

    Joined:
    Aug 16, 2009
    Messages:
    719
    Likes Received:
    0
    Is the threaded hole part still there?
    I was told from my friendly Audi mechanic that is is a known problem for these that the threaded 'nut' is welded to the inside of the subframe. If it parts when you are trying to screw in your bolt then he told me people have had to cut open their subframe, re-weld the nut back on, then weld up the subframe.
     
  10. cerbera4_0

    cerbera4_0 New Member

    Joined:
    Sep 14, 2010
    Messages:
    26
    Likes Received:
    1
    Ouch that sounds nasty. Im pretty sure its there, it feels like it starts to bite then breaks free, i'll find out more tomorrow
     
  11. s3dave

    s3dave TFSI Hybrid
    Supporter

    Joined:
    Nov 11, 2009
    Messages:
    10,114
    Likes Received:
    736
    It will be a nutsert...i think
     
  12. cerbera4_0

    cerbera4_0 New Member

    Joined:
    Sep 14, 2010
    Messages:
    26
    Likes Received:
    1
    Got it sorted by retapping. Was only the first couple of threads so easy fix in the end.
     

Share This Page