1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

ECU Swap - Audi S3

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by s3_jon, Jan 20, 2009.

  1. s3_jon
    Offline

    s3_jon New Member

    Joined:
    Dec 19, 2008
    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    I currently have a 1999 Audi S3 210 pre-facelift car, its got a really nice remap and lots of bolt on's. (Big brake converion, full stainless system, high flow cats, silicon pipes, forge dv, etc etc)

    I have got my hands on a 2000 S3 210 in much better condition with all the factory optional toys, I am looking to move all the bolt on parts from my old one to the new one, but at the same time i want to take the remapped ecu as well.

    Can anyone tell me what i will need to do / get done to get the ecu running in the new car and to enable traction control and cruise control on the ecu once its fitted, the old car had neither and the new car has both?

    I have access to vagcom and a full workshop.
    #1
  2. <tuffty/>
    Offline

    <tuffty/> Badger 5 Edition Staff Member Moderator

    Joined:
    Sep 14, 2008
    Messages:
    15,785
    Likes Received:
    1,279
    Prob be better off swapping the bits you can, flogging whats left and getting the new car remapped from the proceeds...

    <tuffty/>
    #2
  3. HTC
    Offline

    HTC Active Member

    Joined:
    Jan 11, 2004
    Messages:
    3,413
    Likes Received:
    0
    Can be done if the pre-facelift engine code is AMK. APY code will not work.
    #3
  4. s3_jon
    Offline

    s3_jon New Member

    Joined:
    Dec 19, 2008
    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    Thanks for the updates, The one i am swapping it with isnt mine so i cant sell it to make money.

    Basicly I am building a high spec every day car from the best bits of both current cars, then the other guy is building a drag car from the spare shell and selling the spare 1.8t and s3 parts.

    The current ecu has a full custom map on it and the guy who did it is not avalible.
    Both cars are AYP engines, what difficulties am i going to run into?
    #4
  5. HTC
    Offline

    HTC Active Member

    Joined:
    Jan 11, 2004
    Messages:
    3,413
    Likes Received:
    0
    The new ECU will have to be adaped to the new clocks and keys. You need to use a prog (can't remember the name) to get the log in secure key code (SKC) and the vag-com to perform the adaption encoding.

    If both cars are APY then you could just swap out the clocks, ecu and keys and it should work, but that would involve swapping over the locks from the doors and ignition barrel too.

    Depends how much time you want to spend on it.
    #5
  6. s3_jon
    Offline

    s3_jon New Member

    Joined:
    Dec 19, 2008
    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    I am swapping the whole blue/black interier from the old car into the new one as the newer car has scruffy white/black at the moment, along with all the silcone (sp?) engine piping, ecu, full stainless sytem, 4pot brake conversion, wheels, spacers, bose system and cd changer, so i could do the clocks but i would prefer not too.

    Do you know where i can find out how to do the ecu recode to enable the cruise and eps/traction, i cant really search much at the moment as im posting from work :notme:
    #6
  7. 666markyboy
    Offline

    666markyboy Active Member

    Joined:
    Mar 17, 2008
    Messages:
    1,123
    Likes Received:
    32
    Cruise can be turned on via Vag-Com... if you come across a prog for obtaining the SKC i would be interested in what it is as i though if didn't have the SKC then it was dealer only... i was looking at swapping my clocks some time back as i picked up some cheap off ebay but i didn't have the SKC for my car so never went ahead with it
    #7
  8. HTC
    Offline

    HTC Active Member

    Joined:
    Jan 11, 2004
    Messages:
    3,413
    Likes Received:
    0
    Program for obtaining the SKC is called vag-tacho I believe.

    Ross-tech should have the proceedure for recoding. Also saw a code calculator in a post on here a few weeks back. Do a search.
    #8
  9. s3_jon
    Offline

    s3_jon New Member

    Joined:
    Dec 19, 2008
    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    Thanks for the info on vag-tacho, i will search when i get home.

    Is the skc the long code that came from audi in a little plastic case?

    If so then i have that for the old car /ecu. I dont know if we have one for the new car, i would expect so.
    #9
  10. 666markyboy
    Offline

    666markyboy Active Member

    Joined:
    Mar 17, 2008
    Messages:
    1,123
    Likes Received:
    32
    Yes thats the one... i believe older models had a 4 digit code and this changed to a 7 digit code... i have the little plstic thing with all my keys etc but sadly no 4 or 7 digit code.. i'll be giving that prog a try then as the DIS in the ceter of my clocks is almost un readable now
    #10
  11. HTC
    Offline

    HTC Active Member

    Joined:
    Jan 11, 2004
    Messages:
    3,413
    Likes Received:
    0
    Depending on the year its either a 4 digit or 7 digit code and yes it's under the black scratch off panel on the original key ring.
    #11

Share This Page