1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

ECU Removal - Help!!

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by silverswish, Feb 8, 2012.

  1. silverswish
    Offline

    silverswish Black 1997 Audi A3 1.6

    Joined:
    Feb 7, 2010
    Messages:
    63
    Likes Received:
    0
    [Feb 8, 2012]
    Just removed the cowl cover and the front wipers to access the ECU, the haynes manual is telling me that disconnecting the wiring of the ECU will mean that I need to get it re coded by an audi dealer when I connect it again. Would I really need to get the ECU re coded?

    When trying to start the car, it wont fire and for some random reason the oil light and temperature light seem to start flashing, would this indicate a bad ECU?

    I'm sure you guys know what your talking about :icon_thumright:

    Cheers,

    Chris.
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Dec 21, 2014]

  3. audi-a6
    Offline

    audi-a6 Member

    Joined:
    Aug 9, 2011
    Messages:
    496
    Likes Received:
    18
    [Feb 8, 2012]
    i know you dont need to get the ecu coded, unless your replacing it with another one, as for flashing lights, i will leave that for some one else as i dont know lol
    #2
  4. sportstractor
    Offline

    sportstractor Chugger

    Joined:
    Nov 25, 2009
    Messages:
    2,715
    Likes Received:
    32
    [Feb 8, 2012]
    yes it can be disconnect with no problems with coding.

    why are you removing the ecu? Have you had the car scanned for faults? not firing can be a few things, you really need to get it scanned.
    #3
  5. silverswish
    Offline

    silverswish Black 1997 Audi A3 1.6

    Joined:
    Feb 7, 2010
    Messages:
    63
    Likes Received:
    0
    [Feb 8, 2012]
    I heard that some of the connections from the ecu can get corroded because it is located just under the cowl covers so I'm going to remove the ECU squirt in some switch cleaner. I haven't had the change to get it scanned for fault codes because I can't get it off the drive to Audi.

    Also, why would the haynes manual tell to me get it 're-instated' once I have reinstalled it?
    #4
  6. sportstractor
    Offline

    sportstractor Chugger

    Joined:
    Nov 25, 2009
    Messages:
    2,715
    Likes Received:
    32
    [Feb 8, 2012]
    Yeah if the contacts have signs of corrosion use contact cleaner...

    Iv disconnected my s3 ecu a couple times and it's always worked afterwards.

    I would get the rac or aa out if you don't have the means to sort it out...
    #5

Share This Page