1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

ECU Chips on eBay

Discussion in 'A4/S4 forum(B5 Chassis)' started by Nick101, Sep 20, 2012.

  1. Nick101
    Offline

    Nick101 Boost fiend

    Joined:
    Dec 16, 2008
    Messages:
    212
    Likes Received:
    15
    [Sep 20, 2012]
    Anyone seen these available for the AEB/AJL engine?

    I can't put a link up as I am on my phone. They are £60, sounds good but I am abit dubious about generic chips from an unknown source.

    What are people's views on these?
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Sep 30, 2014]

  3. Bradderz_1988
    Offline

    Bradderz_1988 Dont replace it, Upgrade it !!

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    3,238
    Likes Received:
    106
    [Sep 20, 2012]
    Get to a proper tuner like r-tech or unicorn and have it mapped live then you can find any little problems that might cause big problems in the long run off it being mapped !!
    #2
  4. Nick101
    Offline

    Nick101 Boost fiend

    Joined:
    Dec 16, 2008
    Messages:
    212
    Likes Received:
    15
    [Sep 20, 2012]
    That's what I was thinking to be honest. Was just intrigued to know if anyone had used these chips.

    How much would I be looking for someone like R-Tech to map it?
    #3
  5. Jason.s
    Offline

    Jason.s Active Member

    Joined:
    May 12, 2010
    Messages:
    2,879
    Likes Received:
    348
    [Sep 21, 2012]
    Think my map was £280ish. Shame my ECU wont fit yours i dont think as i have the chip already fitted and mapped sitting on my desk at work. Person on Ebay hasnt paid me still after 2 weeks!
    #4
  6. aragorn
    Online

    aragorn "Stick a V8 in it!" Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Jan 30, 2008
    Messages:
    15,613
    Likes Received:
    318
    [Sep 21, 2012]
    Why wont the ECU fit?

    Is yours a really early one with 5 plugs?
    #5
  7. Jason.s
    Offline

    Jason.s Active Member

    Joined:
    May 12, 2010
    Messages:
    2,879
    Likes Received:
    348
    [Sep 21, 2012]
    Just didnt think it`d be the right ECU for a newer model and being quattro?

    Part number is 8D0907558E
    #6
  8. aragorn
    Online

    aragorn "Stick a V8 in it!" Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Jan 30, 2008
    Messages:
    15,613
    Likes Received:
    318
    [Sep 21, 2012]
    Should work fine.

    TQS is a 558DA, same family of ECU.

    The only minor issue might be IMMO related as the ECU will be IMMO1 and the car will be IMMO 2 or 3, but worst case you can just kill the immo on the new ECU.
    #7
  9. Nick101
    Offline

    Nick101 Boost fiend

    Joined:
    Dec 16, 2008
    Messages:
    212
    Likes Received:
    15
    [Sep 21, 2012]
    What car is your ECU off mate? Who mapped it and how much are you after?

    Aragorn - would this cause problems if it was a slightly different ECU?
    #8
  10. Jason.s
    Offline

    Jason.s Active Member

    Joined:
    May 12, 2010
    Messages:
    2,879
    Likes Received:
    348
    [Sep 22, 2012]
    Will PM
    #9
  11. Nick101
    Offline

    Nick101 Boost fiend

    Joined:
    Dec 16, 2008
    Messages:
    212
    Likes Received:
    15
    [Sep 26, 2012]
    Aragorn - do you rekon Jason's ECU will work work with my car and not cause any problems/blow anything up?
    #10
  12. aragorn
    Online

    aragorn "Stick a V8 in it!" Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Jan 30, 2008
    Messages:
    15,613
    Likes Received:
    318
    [Sep 26, 2012]
    yeh it'll work fine.

    You might have to fight with the immo a bit, depending on the age of your car and the generation of immo in the ECU, but worst case you can just have it turned off.
    #11
  13. Nick101
    Offline

    Nick101 Boost fiend

    Joined:
    Dec 16, 2008
    Messages:
    212
    Likes Received:
    15
    [Sep 26, 2012]
    My car is the pre facelift '99, analogue clock in dash etc, so sounds more compatible. How hard is it to change/turn off immo?
    #12
  14. aragorn
    Online

    aragorn "Stick a V8 in it!" Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Jan 30, 2008
    Messages:
    15,613
    Likes Received:
    318
    [Sep 26, 2012]
    If its a pre-facelift it should just work, but there werent any pre-facelift TQS's....

    If its an early facelift TQS with analog clock it has IMMO2, which i believe should be compatible with the ECU from a '98.
    #13
  15. Nick101
    Offline

    Nick101 Boost fiend

    Joined:
    Dec 16, 2008
    Messages:
    212
    Likes Received:
    15
    [Sep 26, 2012]
    So the AEB ecu will have IMMO2 as well then? Tha is for the help, I'm a bit of a noob with ECUs!
    #14
  16. aragorn
    Online

    aragorn "Stick a V8 in it!" Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Jan 30, 2008
    Messages:
    15,613
    Likes Received:
    318
    [Sep 26, 2012]
    IMMO1 probably. I believe going forwards is fine, but backwards doesnt work.

    So an immo1 or 2 ECU should work in an IMMO3 car, but an IMMO 3 ECU wont work in an immo2/1 car

    IMMO1 and 2 are fairly similar. I know Mark had trouble with a Golf ECU on his early facelift TQS, but i suspect the golf ECU was IMMO3 in that instance.
    #15

Share This Page