1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

dyno reading error

Discussion in 'Audi S4/A4/A4 Cab (B7 Chassis)' started by maka11, May 30, 2011.

  1. maka11

    maka11 Member

    Joined:
    Jan 1, 2011
    Messages:
    49
    Likes Received:
    0
    i have just had the car dyno'd at mod nats, now i was expecting around 260 (decat, carbonio induction and stage 2 map). it only ran 150!!!!
    so other than almost crying i asked the guy what the deal is! he said because of the engine management light being on it cuts the boost of the turbo! like a limp mode. but the car still isnt slow this is what i dont get! it still revs all through the range!!

    please someone tell me what is going on! or did i just get bumped off by the guy giving me a **** dyno reading??

    HELP ME!!!!
     
  2. Advert Guest Advertisement


  3. hades-

    hades- Yorkshire & Humber Rep.
    Regional Rep VCDS Map User

    Joined:
    Jul 8, 2008
    Messages:
    9,464
    Likes Received:
    634
    well forget the carbonio you loose 1 or 3 hp with that
    but he could be right why is the light on was it scanned b4 it went on the RR
    also what RR did you go to
     
  4. rowdyboy

    rowdyboy Member

    Joined:
    Mar 2, 2009
    Messages:
    804
    Likes Received:
    19
    As above, why are you dynoing it with warning lights on? Bad move.
     
  5. maka11

    maka11 Member

    Joined:
    Jan 1, 2011
    Messages:
    49
    Likes Received:
    0
    i was at mod nats so i thought fudge it why not i needed it done coz i havent had it done after all the stuff i have had done to it! i have got a man coming over tomorrow to get rid of the light so i will drive it after and see if that has mad a difference Pricing - Mobile Car Diagnostics & Light Reset
    and i know everyone says that about the carbonio but i like the sound of it i think it compliments the sound of the exhaust well
     
  6. hades-

    hades- Yorkshire & Humber Rep.
    Regional Rep VCDS Map User

    Joined:
    Jul 8, 2008
    Messages:
    9,464
    Likes Received:
    634
    oh i love the sound of it thats why iv got 1 fitted
    but just by haveing the light reset may not solve why its on
    you need a scan to pull codes to see why its on in the 1st place
    and not slagging the RR place but they should have realy scanned it for you b4 doing the RR run
    to make sure it wasnt gonna blow up
     
  7. chrisa4quat

    chrisa4quat Member

    Joined:
    Sep 21, 2004
    Messages:
    928
    Likes Received:
    19
    Why does the carbonio lose hp? is this with all aftermarket filters? i have a piperx or k&n panel does this lose hp?
     
  8. hades-

    hades- Yorkshire & Humber Rep.
    Regional Rep VCDS Map User

    Joined:
    Jul 8, 2008
    Messages:
    9,464
    Likes Received:
    634
    just the way it is on out engine
    overall iv lost 5hp b4 and after runs same dyno same day etc etc
     
  9. maka11

    maka11 Member

    Joined:
    Jan 1, 2011
    Messages:
    49
    Likes Received:
    0
    the man i have coming over today does scan it and remove the fault codes! i have another dyno booked for the 4th so i can give it another run then :)
    i had a panel filter in before the carbonio and i think the carbonio done more than the panel filter
     
  10. hades-

    hades- Yorkshire & Humber Rep.
    Regional Rep VCDS Map User

    Joined:
    Jul 8, 2008
    Messages:
    9,464
    Likes Received:
    634
    make sure he gives you the codes he pulls
     
  11. NHN

    NHN Retrofitter - Audi - VW - Skoda - Seat
    Site Sponsor Gold Supporter VCDS Map User

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    28,712
    Likes Received:
    1,527
    +1, removing a light doesnt neccessarily mean all is well, need to know the cause & fix this before trying RR's IMHO as an RR may cause even more issues pushing it hard.
     
  12. Sam W

    Sam W Member

    Joined:
    Jul 20, 2010
    Messages:
    175
    Likes Received:
    0
    You've got a decat you said? likely your map isn't set up to run with a decat, and is throwing up an Exhaust O2 error courtesy of the Lambda sensor, which is expecting a cat to be there that no longer exists. This can commonly lead to overfueling, get it fixed, asap. Oh and overfuelling will be pulling your power down, thanks to inefficient combustion at too low a temperature.
     
  13. maka11

    maka11 Member

    Joined:
    Jan 1, 2011
    Messages:
    49
    Likes Received:
    0
    it was the cat that was causing the problem! the car is definitely running better. whether or not it is another 120bhp better i dont know but i am having another rr done on the 4th i think just to see if it is better or not!
    this was the cheaper option out of the 2. as it only cost me £40 to get it done! my 2nd plan if this one fails is head straight down to amd essex and get the remap from them which with the mods i have now they said will be doing 270-275. but the remap is £500 :O so thats why it is my plan B.
    i didnt get the codes from him!!!!! is it that important?
     
  14. Sam W

    Sam W Member

    Joined:
    Jul 20, 2010
    Messages:
    175
    Likes Received:
    0
    Unless you've had your map corrected matey you'll still be overfuelling, which is bad news, get it sorted for a proper map designed to run with a decat.
     
  15. hades-

    hades- Yorkshire & Humber Rep.
    Regional Rep VCDS Map User

    Joined:
    Jul 8, 2008
    Messages:
    9,464
    Likes Received:
    634
    as above the reset wont alter anything
    and will be back on in a few hundred miles or less
    what have you had done to the car tuneing wise a decat wont give you the 260 your expecting and unless you have the hpfp upgrade the stage 2 you had done wont give you what they say
     
  16. maka11

    maka11 Member

    Joined:
    Jan 1, 2011
    Messages:
    49
    Likes Received:
    0
    i thought the fuel pump and the injectors were for stage 3?
    if it comes back on in a couple of hundred miles then i will have to get a proper remap!
    but other than the obvious light on could there be anything else not showing that could be making it lose so much power?
     
  17. Broken Byzan

    Broken Byzan Photographic Moderator
    Staff Member Moderator VCDS Map User quattro Audi A4

    Joined:
    Apr 26, 2004
    Messages:
    13,097
    Likes Received:
    424
    What car is it?

    Engine light on drops boost to actuator pressure of around 6psi.
    What codes were there on the ECU?
     
  18. hades-

    hades- Yorkshire & Humber Rep.
    Regional Rep VCDS Map User

    Joined:
    Jul 8, 2008
    Messages:
    9,464
    Likes Received:
    634
    no stage 1 is a map
    stage 2 map hpfp test pipe
    stage 3 above plus injectors turbo fmic ect ect
     
  19. Sam W

    Sam W Member

    Joined:
    Jul 20, 2010
    Messages:
    175
    Likes Received:
    0
    As I've said, overfueling, and the engine dropping the boost off. Additionally you may have a split diaphragm leading to a boost leak.
     
  20. maka11

    maka11 Member

    Joined:
    Jan 1, 2011
    Messages:
    49
    Likes Received:
    0
    its a 2.0tfsi it was a catalict converter fault code! doesnt matter now coz the light has just come back on! this ****ing sucks!! i will be going to AMD to get the map sorted then when i can get the money together!
     
  21. Sam W

    Sam W Member

    Joined:
    Jul 20, 2010
    Messages:
    175
    Likes Received:
    0
    Hate to say we told you so, but......:lmfao:

    We know it's a 2.0tfsi, we also know you've got a decat fitted, you've already said. And I've already said that your second O2 probe (Lambda sensor) is throwing up an error as there is no difference in reading between it and the first lambsa sensor, because there's no cat in the middle. This throws up your engine management light, pulls down the boost, and leaves you with an overfuelling engine which further reduces your power, as well as causing internal heat stressing inside your engine block, which if left could become terminal.

    As for going to AMD to get the map sorted, I'm not sure they even offer a map or alteration to a map which can cope with a decat/testpipe and as such you'd be much better off getting a live map from a proper company that writes their own maps (As far as I know AMD maps are just Revo maps rebadged...). Having said that it's worth giving AMD a call to see if they can help you out, as they'll be the nearest to you, but if not I do believe R tech can provide maps to deal with a decat properly, as well as investigate any boost leaks you may have.
     
  22. Advert Guest Advertisement



    to hide this advert.
  23. hades-

    hades- Yorkshire & Humber Rep.
    Regional Rep VCDS Map User

    Joined:
    Jul 8, 2008
    Messages:
    9,464
    Likes Received:
    634
    i always have mine wrote out
    but if you look on audizine you will see a lot run spaces to stop the light they do work
    as above amd dont write there own maps they may get an add on to solve the problem but unless your gonna go stage 3 in the future id get a spacer
     

Share This Page