1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

cruise control recode help

Discussion in 'VCDS (formerly VAG-COM) forum' started by tonycb6, Feb 2, 2008.

  1. tonycb6
    Offline

    tonycb6 Member

    Joined:
    Sep 11, 2006
    Messages:
    41
    Likes Received:
    0
    [Feb 2, 2008]
    Hi ,i have fitted cruise control to my 2006 A4 and all went well,coded the steering wheel ok,cleared all abs faults.But i am stuck trying to recode the last part


    To finish the job - go to module 01 - Engine
    Login
    Enter 11463
    Click on 'Do It'

    the login button is shaded out?

    Anyone able to help?

    Tony
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Oct 22, 2014]

  3. Issac Hunt
    Offline

    Issac Hunt Active Member

    Joined:
    Jan 6, 2007
    Messages:
    1,162
    Likes Received:
    0
    [Feb 2, 2008]
    What version of VAG-COM are you runnning? Do you have any problems connecting to other modules?
    #2
  4. bearthebruce
    Offline

    bearthebruce Ross-Tech, LLC

    Joined:
    Jul 4, 2006
    Messages:
    332
    Likes Received:
    17
    [Feb 2, 2008]
    The only product that will work with the 2006 A4 is VAG-COM version 704 and a HEX+CAN interface.

    How do I know? I drive one and I work for Ross-Tech. ;)
    #3
  5. tonycb6
    Offline

    tonycb6 Member

    Joined:
    Sep 11, 2006
    Messages:
    41
    Likes Received:
    0
    [Feb 3, 2008]
    Yes i am using version 704 software and using a genuine HEX+CAN cable bought direct from ross tech by myself.

    When i was following the install instructons for the cruise control(audiretrofit.co.uk),the point at reseting the abs brakes ;

    [login-11]
    enter 40168
    [do it]
    I was unable to do that but I had to select "security access" then enter 40168.Which worked ok.

    Now,do I need to use the same way to enter 11463 for cruise?I may have used 40168 thinking this was the "security code" for my car and then it told me it was the wrong code and needs to "time out".

    If I press 07 coding it brings up the engine code in long code which i know nothing about but I did write it down....0104000318070020......

    I have not come accross any other problems accessing other modules,but then I have only used it to recode for sat nav so far on this car.

    Many thanks

    Tony
    #4
  6. tonycb6
    Offline

    tonycb6 Member

    Joined:
    Sep 11, 2006
    Messages:
    41
    Likes Received:
    0
  7. boggym
    Offline

    boggym Member

    Joined:
    Dec 2, 2007
    Messages:
    166
    Likes Received:
    3
    [May 21, 2008]
    Hi Tony

    I've just retro fitted a cruise stalk to my 8P S3 and all went well, the steering wheel accepted the new code but I also can't access the Engine 01 - login 11 section, it's all greyed out. Could you explain how you managed to access it to input 11463.

    I'm using a fully registered version of vag-com so I should be able to access all sections!!

    Many Thanks

    Chris
    #6
  8. Issac Hunt
    Offline

    Issac Hunt Active Member

    Joined:
    Jan 6, 2007
    Messages:
    1,162
    Likes Received:
    0
    [May 21, 2008]
    You running version 704 or higher?
    #7
  9. tonycb6
    Offline

    tonycb6 Member

    Joined:
    Sep 11, 2006
    Messages:
    41
    Likes Received:
    0
    [May 21, 2008]
    #8
  10. boggym
    Offline

    boggym Member

    Joined:
    Dec 2, 2007
    Messages:
    166
    Likes Received:
    3
    [May 21, 2008]
    Cheers guys,

    Now I get where the "01" goes! I've just changed the long coding and tried it out on the road - everything works ok.

    Thanks again

    Chris
    #9
  11. tonycb6
    Offline

    tonycb6 Member

    Joined:
    Sep 11, 2006
    Messages:
    41
    Likes Received:
    0
    [May 21, 2008]
    Cool....No problem


    Tony
    #10
  12. MarcQuinlivan
    Offline

    MarcQuinlivan Active Member

    Joined:
    Dec 22, 2006
    Messages:
    2,539
    Likes Received:
    2
    [May 31, 2008]
    I've just fitted a Cruise Control indicator stalk into a MKv GTi today and recoded the steering wheel from 0000012 to 0000042.

    Everything else on the stalk works as before (lights & indicators), but the cruise will not engage.

    Anybody know what else I need to be doing?

    I tried making the 00 to 01 long coding change mentioned above, but that seems to be for adaptive cruise control. 00 is for cruise control.

    I know it is not Audi, but it sohuld be something similar, shouldn't it.
    #11
  13. Sebastian
    Offline

    Sebastian Member

    Joined:
    Aug 7, 2006
    Messages:
    286
    Likes Received:
    0
    [May 31, 2008]
    Post a complete Auto-Scan from the vehicle in question please.
    #12
  14. MarcQuinlivan
    Offline

    MarcQuinlivan Active Member

    Joined:
    Dec 22, 2006
    Messages:
    2,539
    Likes Received:
    2
    [May 31, 2008]
    Thanks. It's my brother's car, so I won't seem him until probably the middle of the week to run the scan. I'll post the results as soon as I can.
    #13
  15. MarcQuinlivan
    Offline

    MarcQuinlivan Active Member

    Joined:
    Dec 22, 2006
    Messages:
    2,539
    Likes Received:
    2
    [Jun 8, 2008]
    Sebastian,
    here is the full auto scan from the vehicle. It is a 2005 MkV Golf GTi.

    When I go into the 01 - Engine screen Coding II is greyed out.

    #14
  16. Sebastian
    Offline

    Sebastian Member

    Joined:
    Aug 7, 2006
    Messages:
    286
    Likes Received:
    0
    [Jun 8, 2008]
    Ok, your problem is as expected the engine control module coding (not Coding-2). The current coding 0403000318070060 has not been modified yet, the proper coding would be 0403000318070160. You can also use the long coding helper to make that change.
    #15
  17. MarcQuinlivan
    Offline

    MarcQuinlivan Active Member

    Joined:
    Dec 22, 2006
    Messages:
    2,539
    Likes Received:
    2
    [Jun 8, 2008]
    Thanks Sebastian.

    I had that coding done last week when I installed the unit, and only set it back before generating that log file today. It was throwing an error and the cruise would not work with the 01 set.

    I'll use the long coding helper to set it back to 01 and generate another auto-scan.

    Once the 01 is set, is there anything else I need to do in order for it to work? Or should it just kick in at that point?

    Do I need to have the engine running or anything while making the change, and do I need to restart before it will pick it up?
    #16
  18. Sebastian
    Offline

    Sebastian Member

    Joined:
    Aug 7, 2006
    Messages:
    286
    Likes Received:
    0
    [Jun 8, 2008]
    There shouldn't be anything else necessary, but would you mind elaborating what error you got exactly?
    #17
  19. MarcQuinlivan
    Offline

    MarcQuinlivan Active Member

    Joined:
    Dec 22, 2006
    Messages:
    2,539
    Likes Received:
    2
    [Jun 8, 2008]
    Sebastian,
    here is the auto scan after setting the long coding to 01.

    #18
  20. MarcQuinlivan
    Offline

    MarcQuinlivan Active Member

    Joined:
    Dec 22, 2006
    Messages:
    2,539
    Likes Received:
    2
    [Jun 8, 2008]
    By the way, Cruise is still not working with 01 set.

    The error is:

    #19
  21. MarcQuinlivan
    Offline

    MarcQuinlivan Active Member

    Joined:
    Dec 22, 2006
    Messages:
    2,539
    Likes Received:
    2
    [Jun 10, 2008]
    Sebastian,
    have you had time to look at the results of the auto-scan yet?

    Thanks.
    #20
  22. Sebastian
    Offline

    Sebastian Member

    Joined:
    Aug 7, 2006
    Messages:
    286
    Likes Received:
    0
    [Jun 11, 2008]
    #21
  23. MarcQuinlivan
    Offline

    MarcQuinlivan Active Member

    Joined:
    Dec 22, 2006
    Messages:
    2,539
    Likes Received:
    2
    [Jun 12, 2008]
    Thanks Sebastian.

    Do you know how I add this wire, or where I add it?
    #22
  24. Sebastian
    Offline

    Sebastian Member

    Joined:
    Aug 7, 2006
    Messages:
    286
    Likes Received:
    0
    [Jun 12, 2008]
    #23
  25. MarcQuinlivan
    Offline

    MarcQuinlivan Active Member

    Joined:
    Dec 22, 2006
    Messages:
    2,539
    Likes Received:
    2
    [Jun 13, 2008]
    Thanks Sebastian.

    I ordered my stalk and lower column trim from VAGParts, but there were no instructions included.
    #24
  26. MarcQuinlivan
    Offline

    MarcQuinlivan Active Member

    Joined:
    Dec 22, 2006
    Messages:
    2,539
    Likes Received:
    2
    [Jun 17, 2008]
    Just to let you know, I had the wheel off the car at the weekend and the signal wire (pin 13) is not in the steering wheel ECU connector.
    #25

Share This Page