1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

couple of 1.8T questions

pablo Dec 4, 2007

  1. pablo

    pablo Active Member

    985
    60
    28
    boss in work has lent me his 97 1.8T A4 and there are a few niggles with it.

    - the running temp seems low at just under 80degC. Is this normal?

    - when braking sometimes ou get a little abs type judder through the pedal. Usually when braking lightly at low speed so no chance of abs kicking in properly. No judder through the steering wheel etc to suggest a warped disc etc.

    any help appreciated because I might buy it off him if these arent too major.

    thanks.
     
  2. AndyMac

    AndyMac Moderator Staff Member Moderator

    9,833
    45
    38
    Almost definately the temp sender. £20 replacement from the dealer should sort out the temp problem, it's a very common fault and an easy fix.
     
  3. pablo

    pablo Active Member

    985
    60
    28
    superb thanks!

    any thoughts on the brakes? definately feels like abs so thinking a duff or badly connected sensor?
     
  4. jcb

    jcb Active Member VCDS Map User

    4,132
    12
    38
    faulty sensor or warped discs
     
  5. JayB5UK

    JayB5UK Member

    471
    0
    16
    Thermostat is just as likely, on my first 1.8T I did the sender, which made it better, on my new one, the symptom was more pronounced and I had the thermostat done while the camblet etc was done, and it has put it back Bang on 90 deg.
     
  6. Markey

    Markey Active Member

    2,174
    0
    36
    Mine sits bang on 90 but if im hammering it it goes below to about 80+.

    The brakes sound like the disk are warped if there is a little vibrarion you could get them skimmed or just replace them.
     
  7. pablo

    pablo Active Member

    985
    60
    28
    little update on the brakes. it seems to happen when gently on the brakes rolling up to traffic lights. when it happens the brake pedal depresses slightly. it really feels exactly like abs kicking in but 1/10th of the intensity of judder.
     
  8. Markey

    Markey Active Member

    2,174
    0
    36
    Get it plugged into vag come this should show up ABS errors then you can go from there.
     
  9. JayB5UK

    JayB5UK Member

    471
    0
    16
    Discs I reckon
     
  10. K7ERG

    K7ERG Member

    372
    0
    16
    Temp ender cause bad idle??? My gauge sits between 60- 70 degrees
     
  11. johnyj

    johnyj Member

    264
    0
    16
    had mine serviced and it juddered it was dust and metal filings on the abs sensor after it was cleaned it was fine
    has it been serviced lately
     
  12. pablo

    pablo Active Member

    985
    60
    28
    yes mate, youre on the money. was dirty abs rings on the hub or something.

    sorted now :)

    thanks all
     
  13. AndyMac

    AndyMac Moderator Staff Member Moderator

    9,833
    45
    38
    Faulty temp sender causes all sorts of issues, bad idle, lack of power, stalling etc etc. It's not just the sender for the temp guage, it also feeds the ECU the info which adjusts accordingly, so if it's duff info then the ECU will be running rich or lean depending on the fault. Mine was causing the engine to stall when cold as it was telling the ECU the engine was hot when it wasn't.
     

Share This Page