1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Coolant temp reading low

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by mattoo, Aug 22, 2009.

  1. mattoo
    Offline

    mattoo New Member

    Joined:
    Aug 22, 2009
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    [Aug 22, 2009]
    Hi folks, so I've only owned my A3 quattro for a couple of months and I love it!
    But there is now a strange problem with the coolant temp gauge..

    It used to be that the needle sat right in the middle of the gauge when warmed up, but now it barely makes it over the second notch (70degs).
    Once the car is up to temp and I leave it for a few minutes when I turn the key the temp gauge goes to the middle 90 degs.
    Then when while driving down goes the temperature gauge..

    The interweb suggests it's the sender but what do you all think?
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Dec 22, 2014]

  3. A3Tom
    Offline

    A3Tom Smell my finger.

    Joined:
    Mar 3, 2009
    Messages:
    3,514
    Likes Received:
    11
    [Aug 22, 2009]
    Sender mate, had it on mine.

    Cost is about 12 quid from GSF and will take about 10 minutes to fit...easy peasy

    T
    #2
  4. Jacko4130
    Offline

    Jacko4130 Goodie Gum Drops

    Joined:
    Dec 4, 2007
    Messages:
    848
    Likes Received:
    1
    [Aug 23, 2009]
    Sender or thermostat

    When i did mine it was the thermostat
    #3
  5. <tuffty/>
    Offline

    <tuffty/> Badger 5 Edition Staff Member Moderator

    Joined:
    Sep 14, 2008
    Messages:
    16,457
    Likes Received:
    1,535
    [Aug 23, 2009]
    This problem is common as muck on 1.8t's, had the same on my S3. Mine was the thermostat but I replaced the sender too. Stat is more of a pain to replace but as Tom said, the sender is a piece of cake and worth changing anyway.

    <tuffty/>
    #4
  6. markyR
    Offline

    markyR Member

    Joined:
    Oct 31, 2007
    Messages:
    118
    Likes Received:
    3
    [Aug 23, 2009]
    sounds like thermostat to me aswell, replaced 2 of these as causing the same problem on both of my a3's i've owned. if you require a temp sensor i would go genuine as i've heard that non gen ones dont last long.

    cheers mark
    #5
  7. mattoo
    Offline

    mattoo New Member

    Joined:
    Aug 22, 2009
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    [Nov 13, 2009]
    Sorry for dragging up an old thread but I've had a good result. Weeks ago I changed the coolant sender, but was still not right..

    Today the thermostat was done and all is well!

    Thank you all ..
    #6
  8. ianysm
    Offline

    ianysm Active Member

    Joined:
    Oct 10, 2008
    Messages:
    1,002
    Likes Received:
    0
    [Nov 13, 2009]
    Any other symptoms of this? lumpy idle etc? thought i'd read they are connected
    #7
  9. steviet
    Offline

    steviet Member

    Joined:
    Sep 11, 2008
    Messages:
    438
    Likes Received:
    0
    [Nov 14, 2009]
    Ive got a brand new temp coolant sensor if you want one?..:salute:
    #8

Share This Page