1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Coolant flashing up ? 2.0 tdi Quattro

Baza1819 Jan 22, 2013

  1. Baza1819

    Baza1819 Member

    254
    7
    16
    When I'm driving my dash keeps lighting up saying coolant. If I stop & look at bottle while engine running it looks well below level. If I open the cap I get a swish of air & the water rises to the correct level ? Does the same when I turn engine off !
    Yet the temp gauge never moves from 90* ?
    Please any would be very much appreciated.......
    Baz ImageUploadedByTapatalk1358843489.072545.jpg
     
  2. Manni.singh

    Manni.singh Member

    53
    1
    6
    Did u check it when car was hot? Check it when it's cold, when I checked mine when was hot went to correct level, when I checked when it was cold, was below the level by a lot, I had same issue, it got to a point where I had to keep refilling every 40 miles, got some Halfords weld thing that u put in the tank and haven't filled up since,
     
    Baza1819 likes this.
  3. Baza1819

    Baza1819 Member

    254
    7
    16
    Am at a Audi specialists now - main dealers are idiots wanting £80 an to investigate. Free diagnosis here !!
     
  4. bonerp

    bonerp Member

    180
    2
    16
    needs a new coolant tank? had mine done last week!
     
    Last edited: Jan 22, 2013
  5. Johnny Bravo

    Johnny Bravo 6+1 Gears Bronze Supporter Audi A3

    898
    69
    28
    The cylinder head seal is not... sealing anymore. I have the same issue. I have to change the seal.
    Unless the oil level is up and in this case, the head itself is cracked => a lot of money to fix.
     
  6. Baza1819

    Baza1819 Member

    254
    7
    16
    Praying its just the Egr cooler tbh !
     
  7. Baza1819

    Baza1819 Member

    254
    7
    16
    Looking at the egr cooler delete ???
    Not sure what issues this may cause........
     
  8. Baza1819

    Baza1819 Member

    254
    7
    16
    Bonerp - coolant tank where you pour the water into ? How much did that set you back ?
    The mechanic is thinking egr cooler but he gonna investigate fully next Thursday when the car will be left overnight to dry off, hard to look for leaks etc when the snow is dripping off the car in garage.
    Not white smoke so hoping it ain't head gasket......
     
  9. Baza1819

    Baza1819 Member

    254
    7
    16
    Only thing I've done up to now is top the coolant up but it seems to have stopped losing fluid ?
    But the heaters are like an asthmatic budgie ( been like that since I bought the car ? )

    It's got my head battered HELP
     
  10. WilkyA3

    WilkyA3 Member

    99
    21
    8
    I believe the sensor in the coolant tank is a common failure, mine flashes coolant every day in the cold, once its warm it goes. worth a try as the sensors part of the tank.
     
  11. Baza1819

    Baza1819 Member

    254
    7
    16
    Funny enough it's stopped since its warmed up ? Lol
    Ya might be onto something there pal
     
  12. Turbo jay

    Turbo jay Leather repair specialist

    577
    69
    28
    Yea I also think you might be on to something, mine flashed up for the first time the other day checked coolant and all was fine, sinse it's warmed up It hasn't flashed up again.
     
  13. Baza1819

    Baza1819 Member

    254
    7
    16
    Wonder how much they are new ?
    Is it just a sensor or the full expansion pot to change ??
     
  14. WilkyA3

    WilkyA3 Member

    99
    21
    8
    They're peanuts i believe £13 to my recollection. The sensors part of the header tank so just change the lot. I need to do mine as when it's cold it tells me to check coolant, i do regularly anyways and know its ok.
     
  15. Baza1819

    Baza1819 Member

    254
    7
    16
    Cheers Wilky😛
     
  16. infernalzen

    infernalzen New Member

    29
    0
    1
    the coolant sensor prongs
    are notorious for getting coated with something that stops them working properly.

    people have cleaned the sensors +had no more problems.
     
  17. Baza1819

    Baza1819 Member

    254
    7
    16
    Av topped up fluid, scraped prongs ( which by the way look clean ) and see what happens from there......
     
  18. robbiedondo

    robbiedondo New Member VCDS Map User

    22
    0
    1
    Had the same on mine, the prongs looked clean but scraped them and fine now
     
  19. Baza1819

    Baza1819 Member

    254
    7
    16
    Am defo losing fluid, not sure if its to do with prongs causing it spitting fluid out am not sure - goes in audi specialist on Thursday !
    Just wish it was sorted
     
  20. Baza1819

    Baza1819 Member

    254
    7
    16
    Fixed - happy days
     
  21. tdisline170

    tdisline170 New Member

    10
    0
    1
    Well what was the issue?
     
  22. mike foster

    mike foster Fossie VCDS Map User

    3,967
    83
    48
  23. Baza1819

    Baza1819 Member

    254
    7
    16
    Blockage in coolant system is a cheap guess / check !!
    I had no heat from heaters & coolant light flashing up !
    Checked head / egr cooler & then stripped water timing belt off to check water pump - flush the system sorted it !!
     

Share This Page