1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Coming/leaving home lights and LED number plate bulbs?

Discussion in 'A3/S3/Sportback (8P Chassis)' started by C20JCK, Aug 11, 2011.

  1. C20JCK
    Offline

    C20JCK Member

    Joined:
    Jun 30, 2011
    Messages:
    30
    Likes Received:
    0
    [Aug 11, 2011]
    hey

    im new here :) ive finaly got my A3!!!!! its a Ibis white SB BE MY11 orderd in may!!
    just a few questions guys if youd be kind enough to enlighten me lol

    i dont think they come with coming/leaving home lights, i was wondering if it was able to be activted or do i need to retrofit them?
    also the number plate bulbs, i was told if i fit normal LED's it will flag a light on the dash? which bulbs wont lol?

    cheers in advance

    Craig
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Sep 17, 2014]

  3. Paullie
    Offline

    Paullie Banana Menace!

    Joined:
    Jan 19, 2011
    Messages:
    2,088
    Likes Received:
    267
    [Aug 11, 2011]
    Hi Craig, AFAIK Coming Home lights can be activated using VCDS cable, but Leaving Home can't be done on newer A3's :(. There are currently no number plate LED bulbs on the market that won't trigger the bulb out message, believe me, I've tried many types, lol. However a member overseas (Pretarion) has done a retrofit of LED plate lights, but it involved attaching resistor packs to the tailgate and this means taking the inner trim off and I believe the packs had to be screwed into the body. I have the parts to fit to my car, but haven't got round to attempting it yet. Have a look at this thread. :) Paula x

    http://www.google.co.uk/url?q=http:...cQFjAI&usg=AFQjCNE7N-TIVQyethU2fKt3OYrEio_bVA

    Welcome to ASN, BTW! :wub: x
    #2
  4. Chappy
    Offline

    Chappy Call me Dan :)

    Joined:
    Sep 1, 2010
    Messages:
    450
    Likes Received:
    22
    [Aug 11, 2011]
    That sucks about leaving home lights! Miss that feature off my Leon Cupra :(
    Need to get coming home lights done though, and still want to attempt the LED plate lights :)
    #3
  5. C20JCK
    Offline

    C20JCK Member

    Joined:
    Jun 30, 2011
    Messages:
    30
    Likes Received:
    0
    [Aug 11, 2011]
    Thanks paullie
    So is coming home lights when I unlock my car the DRLs come on?
    #4
  6. Paullie
    Offline

    Paullie Banana Menace!

    Joined:
    Jan 19, 2011
    Messages:
    2,088
    Likes Received:
    267
    [Aug 11, 2011]
    No Bud, those are the leaving home lights. The coming home ones are when you lock the car, get out and the DRL's are on. As you say, it's a shame we can't have them:) x
    #5
  7. C20JCK
    Offline

    C20JCK Member

    Joined:
    Jun 30, 2011
    Messages:
    30
    Likes Received:
    0
    [Aug 11, 2011]
    I found this on here

    "I bought a repair cable from my local Audi today, the part number is 000979009E and cost �2.13, fitted and activated it via Vag-Com and its a brilliant very cheap mod to do."

    There's a guide somewhere as well it envolves adding a wire done near the fuse box in the dash? Can anyone confirm if this works on the MY11 models?
    #6
  8. Paullie
    Offline

    Paullie Banana Menace!

    Joined:
    Jan 19, 2011
    Messages:
    2,088
    Likes Received:
    267
    [Aug 11, 2011]
    I know we don't need to add the wire in order to activate the coming home lights, it just needs coding via VCDS/Vag-Com (Central Electrics , then you activate it via the DIS in your car and it'll work. Don't know about the leaving home ones though, Dude. :) x
    #7
  9. paddy
    Offline

    paddy Audi=No fault code, no idea

    Joined:
    Feb 6, 2008
    Messages:
    5,133
    Likes Received:
    123
    [Aug 11, 2011]
    Mine was activated from the factory, just had to set it up on the DIS. I thought it was a BE std thing ?
    #8
  10. C20JCK
    Offline

    C20JCK Member

    Joined:
    Jun 30, 2011
    Messages:
    30
    Likes Received:
    0
    [Aug 11, 2011]
    Nope nothing in DIS apart from turning the convenience turn signals on and off
    #9
  11. Paullie
    Offline

    Paullie Banana Menace!

    Joined:
    Jan 19, 2011
    Messages:
    2,088
    Likes Received:
    267
    [Aug 11, 2011]
    There you go, Craig, according to Paddy, as you have the BE you might not even require VCDS to activate Coming Home lights! You may just need to go into your DIS menu and tick it in the 'lights' options. Didn't have this as standard on my MY10 S3, but activated it using my VCDS cable and then ticked it on the DIS. :wub: x

    EDIT Sorry, you must have posted while I was typing my last reply. :(
    #10
  12. paddy
    Offline

    paddy Audi=No fault code, no idea

    Joined:
    Feb 6, 2008
    Messages:
    5,133
    Likes Received:
    123
    [Aug 11, 2011]
    Maybe its just a S3 BE thing ?

    OH..hang on, you would need auto lights otherwise it would not know it was dark when you were leaving/coming home.
    Last edited: Aug 11, 2011
    #11
  13. C20JCK
    Offline

    C20JCK Member

    Joined:
    Jun 30, 2011
    Messages:
    30
    Likes Received:
    0
    [Aug 11, 2011]
    yeah i dont have auto lights thats maybe why?
    #12
  14. paddy
    Offline

    paddy Audi=No fault code, no idea

    Joined:
    Feb 6, 2008
    Messages:
    5,133
    Likes Received:
    123
    [Aug 11, 2011]
    Sure to be mate , sorry.
    #13
  15. C20JCK
    Offline

    C20JCK Member

    Joined:
    Jun 30, 2011
    Messages:
    30
    Likes Received:
    0
    [Aug 11, 2011]
    cheers paddy
    #14
  16. Paullie
    Offline

    Paullie Banana Menace!

    Joined:
    Jan 19, 2011
    Messages:
    2,088
    Likes Received:
    267
    [Aug 11, 2011]
    Craig, I don't have Auto Lights either, but I was able to activate Coming Home lights via VCDS and the DIS menu. It can be done, but I don't know about Leaving Home ones, ..this may need an extra wire added to a pin and activation. The thing is because I don't have a light sensor (to tell the car it's light or dark), my Coming Home DRL's stay on for 30 seconds even in the daylight as well as in the dark, which is no biggy for me. Just means I get to admire them when I get out the car, like the saddo I am, lol. If you have Auto lights, you can swap the coding over from Adaptation (like mine is set at) to Light Sensor, so they only come on in the hours of darkness. Hope his helps :wub: x
    #15
  17. C20JCK
    Offline

    C20JCK Member

    Joined:
    Jun 30, 2011
    Messages:
    30
    Likes Received:
    0
    [Aug 11, 2011]
    well yeah i would rather they come on in daylight aswell, im sad also :) haha might go a wonder into glasgow audi and see whats what tomorrow :)
    #16
  18. slade777
    Offline

    slade777 Member

    Joined:
    Sep 15, 2010
    Messages:
    763
    Likes Received:
    8
    [Aug 11, 2011]
    I will be activating this later :). I also read about putting in the repair wire but not a fan of messing about with that type of stuff!
    #17
  19. paddy
    Offline

    paddy Audi=No fault code, no idea

    Joined:
    Feb 6, 2008
    Messages:
    5,133
    Likes Received:
    123
    [Aug 11, 2011]
    Well if you dont mind them coming on in daytime i dont see a problem, good luck, let us know how you get on.
    #18
  20. Paullie
    Offline

    Paullie Banana Menace!

    Joined:
    Jan 19, 2011
    Messages:
    2,088
    Likes Received:
    267
    [Aug 11, 2011]
    Cool guys, it's Central Electrics (09) Byte 12, Bit 2 (0 = Auto Lights, 1 = Manual Lights). :wub: x
    #19
  21. slade777
    Offline

    slade777 Member

    Joined:
    Sep 15, 2010
    Messages:
    763
    Likes Received:
    8
    [Aug 11, 2011]
    Guys Im most probably being stupid:ermm: here but i have programed it and it now appears of DIS and gives options of changing the timing in 5 second blocks. What setting do i leave the light switch in? DRL, Sidelights or main beam?? Ive tried all but nothing happens? :shrug:
    #20
  22. Rhyso
    Offline

    Rhyso Active Member VCDS Map User

    Joined:
    Jul 29, 2010
    Messages:
    894
    Likes Received:
    32
    [Aug 11, 2011]
    You tried in the off position? I've got a 57 plate and coded mine (don't have autolights) I've got coming and leaving home lights. If I remember correctly it took a couple of ignition cycles for it to start working
    #21
  23. slade777
    Offline

    slade777 Member

    Joined:
    Sep 15, 2010
    Messages:
    763
    Likes Received:
    8
    [Aug 11, 2011]
    Ive just tried it set to the off position and no luck. Like you say ill leave it and see if it works after a few ignition cycles. How did you do the leaving home lights? Repair wire or just coding?
    #22
  24. Rhyso
    Offline

    Rhyso Active Member VCDS Map User

    Joined:
    Jul 29, 2010
    Messages:
    894
    Likes Received:
    32
    [Aug 11, 2011]
    Just coding on mine; I'll try and remember to grab a screen dump in the morning for you :)
    #23
  25. slade777
    Offline

    slade777 Member

    Joined:
    Sep 15, 2010
    Messages:
    763
    Likes Received:
    8
    [Aug 11, 2011]
    Cheers mate much appreciated :)
    #24
  26. paddy
    Offline

    paddy Audi=No fault code, no idea

    Joined:
    Feb 6, 2008
    Messages:
    5,133
    Likes Received:
    123
    [Aug 11, 2011]
    On mine setting the seconds to off has no effect unless you go to leaving home lights and set them to on first.
    #25
  27. slade777
    Offline

    slade777 Member

    Joined:
    Sep 15, 2010
    Messages:
    763
    Likes Received:
    8
    [Aug 12, 2011]
    Recoded it as Paula said and changed 0 to 1 in byte 12 but this then wiped the option on DIS. A few bytes further along I ticked coming home and leaving home lights this has put both on my DIS but still no joy with the lights actually coming on when unlocking or locking.

    Paula how do you leave the light switch set to DRL??? Did you only code byte 12 or another byte a few further along??
    #26
  28. paddy
    Offline

    paddy Audi=No fault code, no idea

    Joined:
    Feb 6, 2008
    Messages:
    5,133
    Likes Received:
    123
    [Aug 12, 2011]
    slade, did you do as my post above. Comming home will not work unless leaving home is activated via the DIS on the Factory install
    I do have to leave the lights switched to Auto/DRL though..Nige did a thread on this some time ago.
    #27
  29. Paullie
    Offline

    Paullie Banana Menace!

    Joined:
    Jan 19, 2011
    Messages:
    2,088
    Likes Received:
    267
    [Aug 12, 2011]
    Dude, will have a look at exactly what I have coded over the weekend and get back to you. I thought it was just Byte 12, but will find out for sure. :wub: x
    #28
  30. paddy
    Offline

    paddy Audi=No fault code, no idea

    Joined:
    Feb 6, 2008
    Messages:
    5,133
    Likes Received:
    123
    [Aug 12, 2011]
    #29
  31. slade777
    Offline

    slade777 Member

    Joined:
    Sep 15, 2010
    Messages:
    763
    Likes Received:
    8
    [Aug 12, 2011]
    Cheers guys all the helps much appreciated I'm going to have another look tomorrow and fingers crossed will sort it
    #30
  32. pat_986
    Offline

    pat_986 Member

    Joined:
    Mar 21, 2011
    Messages:
    67
    Likes Received:
    1
    [Aug 12, 2011]
    When you say there arnt any LED rear numberplate light that wont throw up a bulb out error, do you just mean on the newer A3's?

    I have fitted them to my 55plate with no problems?
    #31
  33. slade777
    Offline

    slade777 Member

    Joined:
    Sep 15, 2010
    Messages:
    763
    Likes Received:
    8
    [Aug 12, 2011]
    I think it's just MY10 onwards. I've tried loads for my 2010 car and none have worked but think 2009 and before work fine
    #32
  34. pat_986
    Offline

    pat_986 Member

    Joined:
    Mar 21, 2011
    Messages:
    67
    Likes Received:
    1
    [Aug 12, 2011]
    Oh, right. What does MY refer too, I.E. MY10?
    #33
  35. paddy
    Offline

    paddy Audi=No fault code, no idea

    Joined:
    Feb 6, 2008
    Messages:
    5,133
    Likes Received:
    123
    [Aug 12, 2011]
    Manufactured year
    #34
  36. pat_986
    Offline

    pat_986 Member

    Joined:
    Mar 21, 2011
    Messages:
    67
    Likes Received:
    1
    [Aug 12, 2011]
    Cool, thanks
    #35
  37. BlackEdition
    Offline

    BlackEdition New Member

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    12
    Likes Received:
    1
    [Aug 14, 2011]
    Did you get the coming home and leaving home lights both working? I get my new A3 BE Sportback without auto-lights at the end of september and would like to activate them both if it is possible?
    #36
  38. slade777
    Offline

    slade777 Member

    Joined:
    Sep 15, 2010
    Messages:
    763
    Likes Received:
    8
    [Aug 14, 2011]
    Not yet I've played around with all the options on VCDS and have both coming home and leaving home as options on DIS but they still don't actually come on :(
    #37
  39. BlackEdition
    Offline

    BlackEdition New Member

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    12
    Likes Received:
    1
    [Aug 14, 2011]
    :( ... bummer! let me know if you get them working!
    #38
  40. khan_1212
    Offline

    khan_1212 Member

    Joined:
    Aug 12, 2010
    Messages:
    46
    Likes Received:
    0
    [Aug 21, 2011]
    Is it possible to choose which lights turn on when CH/LH is activated.. eg, sidelights and fog lights only or sidelights only etc.
    My car is a 2007 A3 tdi
    #39
  41. Rhyso
    Offline

    Rhyso Active Member VCDS Map User

    Joined:
    Jul 29, 2010
    Messages:
    894
    Likes Received:
    32
    [Aug 21, 2011]
    I've not found an option on my 57 plate SB :( I've also looked at my mate's A3 on a 56 plate and couldn't see an option :uhm:
    #40

Share This Page