1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

cd changer not working

Richard Halpin Aug 18, 2011

  1. Richard Halpin

    Richard Halpin New Member

    2
    0
    1
    hi, can anyone help i have just bought a 2003 audi s4 avant, with rns d head unit and cd changer in the glovebox, when i bought the car the previous owner took his cd's out of the changer, so when i got home i put 4 of my cd's in to the changer, when i went to play them the head unit says no cd changer? i have checked if the wiring is in and it all lookes fine only i found a 2 pin plug behind the head unit dont know where this is meant to go. also the head unit will not illuminate when its turned on so in the dark its a bit ............

    thanks for your time.
     
  2. quattrojames

    quattrojames Moderator Staff Member Moderator Audi A6 Audi Avant Owner Group

    14,050
    576
    113
    Welcome to the forum!

    I'm not very knowledgable on RNSe compatability, I don't know if they work with every changer or if it's a retrofitted system. Some of these links are dead, but have a look here:

    RNS-E DVD Navigation Plus Quick Links | Audi Forum
     
  3. Az

    Az Hard slammed!

    1,023
    34
    48
    He mentions that he's got an RNS-D not E James. ;)

    I'm not 100% sure if the RNS-D has a separate illumination wire or if it becomes illuminated when the canbus wires tell it to illuminate when the side/headlights are switched on like the RNS-E does, so can't really help you with that bit. As for the cd changer not being recognised, it could of thrown up a fault on the headunit which will need reading via vcds (vagcom) I had several faults on my old RNS-D when I retro fitted my glovebox changer, I had a similar problem to you when I fitted the changer but it was down to a wiring issue, but the vag specialist I use told me the headunit was holding several fault codes.
     
  4. quattrojames

    quattrojames Moderator Staff Member Moderator Audi A6 Audi Avant Owner Group

    14,050
    576
    113
    D/E... You know what I mean! My answer applies to both anyway really.

    Sent from my BlackBerry 9700 using Tapatalk
     
  5. dsmclark40v

    dsmclark40v Member

    744
    11
    18

    Take your cd changer out and give it too me.... just kidding. Sounds like a wiring fault to me. when I was retrofitting mine with an RNS-E and fitting bluetooth something went wrong and I lost illumination which was a pain in the a$$. It was some time last year tho and my bookshelf type memory has forgotten what I did to fix it. where abouts in the uk are you? might be a member with vdcs near by who can scan the car for you
     
  6. Richard Halpin

    Richard Halpin New Member

    2
    0
    1
    thanks for your posts its not a retro fit, it was always there. Also my headlights wont turn off, could this be part of the fault?

    A friend of mine has vagcom so i'll try and get him to scan it for me.
     

Share This Page