1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Car's broken :-(

Discussion in 'A3/S3/Sportback (8P Chassis)' started by ilim, Jul 23, 2013.

  1. ilim
    Offline

    ilim Active Member

    Joined:
    Nov 5, 2011
    Messages:
    666
    Likes Received:
    41
    [Jul 23, 2013]
    I have a slight problem! Ive noticed that my car is very rough on idil. It seems like the engine is going to stall but it doesnt. I've ran VCDS and its coming up with

    Lambda sensor malfunction, sensor 1 upper limit exceeded,

    Oxygen Lambda sensor : Reference Voltage / No Signal / Communication

    fueling measure system 2 malfunction: Implausible Signal: intermittent.

    I have a full decat exhaust and uprated clutch running with shark stage 1 etc.

    My cars done 13k and 3k with the exhaust.

    Can these problems be related to the lambda sensor and the decat?

    Any solutions?

    Ilim
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Oct 24, 2014]

  3. Geraldy212
    Offline

    Geraldy212 Sportback owner

    Joined:
    Apr 14, 2007
    Messages:
    513
    Likes Received:
    37
    [Jul 23, 2013]
    With those results, I would get the car on a ramp and check the connections to both the upper and lower lambda sensors. How they fitted the lower sensor (since there is no cat) I have no idea. Well worth a good wiring check before changing the sensor(s). Good luck.
    #2
  4. S3Alex
    Offline

    S3Alex Rarely neutral

    Joined:
    Dec 3, 2008
    Messages:
    5,997
    Likes Received:
    1,343
    [Jul 23, 2013]
    You may well have an exhaust leak somewhere giving the sensor erratic and incorrect readings.

    Mine had done exactly this and if you Google it you'll find plenty of similar reports.

    Also check for air leaks elsewhere and check the MAF sensor.
    Last edited: Jul 23, 2013
    #3
  5. Sidhu88
    Offline

    Sidhu88 Active Member

    Joined:
    Jan 31, 2012
    Messages:
    801
    Likes Received:
    74
    [Jul 23, 2013]
    I think once you correct the fueling issue u wont have the lambda issue.

    With a dodgy air fuel ratio id assume the car would exceed its upper or lower limit, thats not a failure of the part so much more just an indication to say its getting bad readings. Although i could be completely wrong seeing as u have the 2nd part which says no signal.
    #4
  6. ilim
    Offline

    ilim Active Member

    Joined:
    Nov 5, 2011
    Messages:
    666
    Likes Received:
    41
    [Jul 30, 2013]
    We have checked all over no leaks present. All the Sparks and Middle Lambda Probe have been changed but its still happening.


    We are going to change the front Lambda and fuel pressure valve with the rs4 uprated one.

    Alex any other inputs u might recommend to check?
    #5
  7. S3Alex
    Offline

    S3Alex Rarely neutral

    Joined:
    Dec 3, 2008
    Messages:
    5,997
    Likes Received:
    1,343
    [Jul 30, 2013]
    What does the diagnostics say,and what sort of fuel/air ratios is it reporting?
    #6
  8. RedDejavu
    Offline

    RedDejavu Well-Known Member

    Joined:
    Feb 16, 2011
    Messages:
    1,558
    Likes Received:
    197
    [Jul 30, 2013]
    aftermarket intake/ camfollower checked?
    #7
  9. ilim
    Offline

    ilim Active Member

    Joined:
    Nov 5, 2011
    Messages:
    666
    Likes Received:
    41
    [Jul 30, 2013]
    004243 - Bank 1; Fuel Measuring System 2 : Malfunction
    P1093 - 008 - Implausible Signal - Intermittent

    000304 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S1 : Malfunction
    P0130 - 001- Upper Limit Exceeded

    008771 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S1: Reference Voltage
    P2243 - 004 - No Signal/Communication

    These are the only Codes im getting, the car sometimes struggles to go up the revs, it cuts of and comes back but when it gets to around 3k revs the car seems fine.

    Hope replacing the front 02 sensor and changing the RS4 valve will help.
    #8
  10. S3Alex
    Offline

    S3Alex Rarely neutral

    Joined:
    Dec 3, 2008
    Messages:
    5,997
    Likes Received:
    1,343
    [Jul 30, 2013]
    I'm no good with this sort of thing,but the sensor definitely appears to be out.
    #9

Share This Page