1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

car turns over but will not start?!

Discussion in 'Audi S4/A4/A4 Cab (B7 Chassis)' started by marra_123, May 22, 2012.

  1. marra_123
    Offline

    marra_123 New Member

    Joined:
    Jul 28, 2010
    Messages:
    6
    Likes Received:
    1
    [May 22, 2012]
    Can anyone please help me? A4 TDI 170 on a 07 plate

    I have an intermittent problem.. I get in the car and the engine turns over and over but will not start?? Ive noticed that when this happens the heater coil light does not come on at all?!
    After a while it can be 2mins to 10 mins of takin key in and out and locking and un locking car, all of a sudden the heater coil light comes back and boom it starts.. also doesnt miss a beat once its started?? its got me beat tho...

    It shows no fault codes either!


    Any help would be appreciated!
    #1
    Thorsballs likes this.
  2. Ads

    Ads

    [Sep 22, 2014]

  3. outsideline
    Offline

    outsideline Member

    Joined:
    Dec 6, 2011
    Messages:
    191
    Likes Received:
    1
    [May 22, 2012]
    possible cam shaft position sensor, they are well sensative on this engines. although far as im aware they arnt linked to glow plug light???
    #2
  4. Viking
    Offline

    Viking Member

    Joined:
    Mar 20, 2010
    Messages:
    219
    Likes Received:
    20
    [May 22, 2012]
    This issue used to haunt TDIs about 10 years ago. The problem then was the main ecu relay (provides power to the ecu) failed and didn't power up the ecu. A lack of glow plug light was always a giveaway. It was relay 109 which was faulty back then (on the Mk4 Golf platform etc.) but I'm not sure which relay it would be now.
    #3
  5. marra_123
    Offline

    marra_123 New Member

    Joined:
    Jul 28, 2010
    Messages:
    6
    Likes Received:
    1
    [May 30, 2012]
    Thanks for the replys guys! it was fine for about 2 weeks then last night it did it again, so i lifted the bonnet and slapped the top of the ecu and it fired up straight away!!!
    so i think your right its deffo a relay problem or worst case a ecu problem..

    gettin a bit pissed off with it now it seems to be problem after problem, not bad to say i paid 25.5k new for a so called prestige car.....
    #4
  6. kite
    Online

    kite Member VCDS Map User

    Joined:
    Oct 12, 2007
    Messages:
    678
    Likes Received:
    17
    [Jun 21, 2012]
    Have you sorted this, A mate has the same problem.
    #5
  7. Lee Applin
    Offline

    Lee Applin Guest

    [Jun 21, 2012]
    if its definatlly resolving the issue tapping the ecu you need to get it opened and examined and any dry joints reflowed etc, its not as uncommon as you think, i done a volvo dashboard the other day that had some dry joints

    i use my gas iron on a low setting, it can melt solder ina few secs so i just wave it over most joints chips etc normally resolves it, bit like the old vauxhall edu units.
    #6
  8. marra_123
    Offline

    marra_123 New Member

    Joined:
    Jul 28, 2010
    Messages:
    6
    Likes Received:
    1
    [Jul 4, 2012]
    its deffo the ecu relay. i even went in behind the fuse panel and wiggled all the relays and its not done it for about a month now.
    just need to find which relay it is cuz audi aint interested in helping me. im still gonna change it, tho im gonna go down to audi so they cant fob me off.
    #7
  9. Utred
    Offline

    Utred New Member

    Joined:
    Dec 17, 2012
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    [Dec 17, 2012]
    I'm having the exact same problem as yourself - did you manage to solve the issue in the end?
    #8
  10. Thorsballs
    Offline

    Thorsballs New Member

    Joined:
    Jan 20, 2013
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    [Jan 20, 2013]
    Any update on this one?

    My car is a 56 A4 1.9tdi SE and is doing exactly the same thing...intermittent no glow plug light on dash and the car won't start. The only error code is 01314 (no communication). Slapped the plastic cover on the ecu box as the guy said above and it works!!

    Do I change a relay? Which one? I am a total novice by the way.

    Please help, it's seriously doing my head in now! Please!!!!
    #9
  11. mike81
    Offline

    mike81 New Member

    Joined:
    Jan 9, 2013
    Messages:
    12
    Likes Received:
    1
    [Jan 21, 2013]
    i have an audi a4 tid sline 170 on a 56 plate,had the same problem about a month ago i changed the relay under the ecu under bonnet,was a grey relay think the number was 614 but will check for defo on old 1 tomoz,was a bit fiddley to get the cover off ecu but not to bad.relay cost 26 quid form tps and was a little bigger than original but touch wood since i changed it it been ok,the relay was for fuel pump/main power relay for ecu,hope this helps
    #10
  12. Thorsballs
    Offline

    Thorsballs New Member

    Joined:
    Jan 20, 2013
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    [Jan 23, 2013]
    Mike81, thanks very much for you help/ advice. Ill get the relay swapped at the weekend. It's taken months for me to get the right answer to this fault, you wouldn't believe what so called "experts" at a couple of garages wanted to replace to fix this! Hopefully anyone else with the same issue will see this thread and won't have to fork out what I have over the last couple of months. If you can remember the relay number that would be great. Thanks again.
    #11
  13. gruf
    Offline

    gruf Member

    Joined:
    Feb 4, 2008
    Messages:
    284
    Likes Received:
    9
    [Jan 23, 2013]
    i dont know if this will help but i had a very similar issue with my petrol b5, it was the key reader around the ignition barrel that made the immobiliser not turn off, dont know if this helps but it sounded very much the same
    #12

Share This Page