1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Car stalled in traffic jam

Discussion in 'Audi S4/A4/A4 Cab (B7 Chassis)' started by THQuattro, Jan 21, 2014.

  1. THQuattro
    Offline

    THQuattro Member

    Joined:
    Jan 8, 2014
    Messages:
    90
    Likes Received:
    22
    [Jan 21, 2014]
    Hi Guys my car stalled today when i was in a traffic jam, i had been sitting for about 30 mins ticking over nicely at 1k and then it started getting erratic going up and down and then stalling. I did manage to drive to a lay-by which made it tick over better and then drove off on a 200 mile journey ok. After looking around on this forum I'm seeing this prob come up and showing a prob with the MAF sensor do you all think its this.
    Thanks in advance.
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Sep 19, 2014]

  3. Molnboman
    Offline

    Molnboman Well-Known Member

    Joined:
    May 27, 2012
    Messages:
    1,179
    Likes Received:
    158
    [Jan 21, 2014]
    Hiya Mucker.....Engine type might help matey..Engine model type, etc.

    BR
    MM
    #2
  4. THQuattro
    Offline

    THQuattro Member

    Joined:
    Jan 8, 2014
    Messages:
    90
    Likes Received:
    22
    [Jan 21, 2014]
    Hi sorry its 3.2 Quattro 2005.
    #3
  5. THQuattro
    Offline

    THQuattro Member

    Joined:
    Jan 8, 2014
    Messages:
    90
    Likes Received:
    22
    [Jan 22, 2014]
    Hi I spoke to Audi this morning and they told me my car does not have a Maf sensor.
    Any ideas.
    #4
  6. Arnie013
    Offline

    Arnie013 Member

    Joined:
    Jun 22, 2012
    Messages:
    148
    Likes Received:
    13
    [Jan 22, 2014]
    Which to me says that someone has removed it. Maf sensor detects how much airflow is going to the engine, then the ecu works out how much fuel to inject. No maf means rough idle and potential rich or lean running. Both of which can be catastrophic. I'd get it fixed ASAP and don't drive it in the meantime.
    #5
  7. rizzini7
    Offline

    rizzini7 Active Member

    Joined:
    Jun 4, 2011
    Messages:
    743
    Likes Received:
    39
    [Jan 22, 2014]
    Hi mate, The 3.2 has a MAP sensor it's just after the throttle body. Have a look and see if anyone local to you has vagcom and plug it in for you
    #6
  8. Arnie013
    Offline

    Arnie013 Member

    Joined:
    Jun 22, 2012
    Messages:
    148
    Likes Received:
    13
    [Jan 22, 2014]
    Wait. What? Map sensor or Maf sensor? Ones Mass AirFlow and the other is Manifold Absolute Pressure (iirc) completely different jobs. Or was that a typo? Either way I can't stress enough, you need to get this fixed ASAP.
    #7
  9. rizzini7
    Offline

    rizzini7 Active Member

    Joined:
    Jun 4, 2011
    Messages:
    743
    Likes Received:
    39
    [Jan 22, 2014]
    It was the MAP sensor that I changed after the throttle body. Was covered in oily **** from the K&N filter I had before swapping to a piperx
    #8
  10. THQuattro
    Offline

    THQuattro Member

    Joined:
    Jan 8, 2014
    Messages:
    90
    Likes Received:
    22
    [Jan 22, 2014]
    Hi sorry guys i spoke to Audi Tonbridge parts dept to get a price for a Maf sensor and he told me my model did not have one but he did not tell me what it had. So does my car have a Map sensor then.
    #9
  11. rizzini7
    Offline

    rizzini7 Active Member

    Joined:
    Jun 4, 2011
    Messages:
    743
    Likes Received:
    39
    [Jan 23, 2014]
    MAP sensor, replaced mine last year about £55 from TPS. Have you checked the airfilter isn't clogged up. Some also have a small filter in the intake pipe before the filter box.
    Also next time you speak to Audi ask if the car has had the coil pack recall done (unless you know it has). Had mine done and they replaced all 6 free of charge.

    Before you go spending on new sensors etc... See if someone can check the car over with vagcom for you
    #10
  12. THQuattro
    Offline

    THQuattro Member

    Joined:
    Jan 8, 2014
    Messages:
    90
    Likes Received:
    22
    [Jan 23, 2014]
    Thanks guys.
    #11
  13. rizzini7
    Offline

    rizzini7 Active Member

    Joined:
    Jun 4, 2011
    Messages:
    743
    Likes Received:
    39
    [Jan 31, 2014]
    Any news
    #12
  14. THQuattro
    Offline

    THQuattro Member

    Joined:
    Jan 8, 2014
    Messages:
    90
    Likes Received:
    22
    [Jan 31, 2014]
    Hiya thanks for the reply I've just ordered a MAP Sensor bcos it only seems to happen in slow traffic for about 30 to 60 mins,I've had two diagnostic checks done with no faults. It did it again the other day when i was trying to get out of london just as i was approaching the Blackwall tunnel, i had stopped to get a sarnie and when i started her up it did it again and would not drive smoothly so after switching off/on 3 times it drove ok but as i approached the tunnel it started but luckily i got through tunnel by mostly rolling and then driving slowly until traffic moved faster it was all ok, i can start to smell the engine when it starts but not sure if that means anything, i will fit sensor and hope that sorts it.
    #13
  15. THQuattro
    Offline

    THQuattro Member

    Joined:
    Jan 8, 2014
    Messages:
    90
    Likes Received:
    22
    [Feb 4, 2014]
    Hi guys i have ordered my new Map sensor and this other filter part thats missing from inside my air box but I'm struggling to find a decent manual that will show me where it goes or can you guys advise me where it is.
    #14
  16. rizzini7
    Offline

    rizzini7 Active Member

    Joined:
    Jun 4, 2011
    Messages:
    743
    Likes Received:
    39
    [Feb 4, 2014]
    Pop the back engine cover off. (Just pulls up) Then then you should be able to see the MAP sensor and it's just a case of unbolt and swap. It's located just after the throttle body. Believe me if I can manage it ANYONE can. As for the small filter part. Mine hasn't got one but assume it's just clips in the pipe before the airbox. Sorry for bad description but hope you get the gist. Hopefully it sorts the issue.

    Did you have a proper Audi diagnostics/ vagcom? When I had an issue with mine only vagcom and main dealer diagnostics picked up issues. My mates snap-on picked nothing up strangely

    Any luck on coil packs?
    Last edited: Feb 4, 2014
    #15
  17. THQuattro
    Offline

    THQuattro Member

    Joined:
    Jan 8, 2014
    Messages:
    90
    Likes Received:
    22
    [Feb 5, 2014]
    Hi thanks for the reply I should be able to manage that. I had a Black Code remap done which has improved my MPG and he did a diagnostic and my local garage did one both with no codes. I will fit the Map sensor to see if that stops the stalling issue, I do have a recall to get done and then see how it is after that. Thanks again.
    #16
  18. rizzini7
    Offline

    rizzini7 Active Member

    Joined:
    Jun 4, 2011
    Messages:
    743
    Likes Received:
    39
    [Feb 6, 2014]
    Nice one, I was gonna go black code as well. But got mine remapped at AITP.

    Is it just the coil pack recall?
    #17
  19. THQuattro
    Offline

    THQuattro Member

    Joined:
    Jan 8, 2014
    Messages:
    90
    Likes Received:
    22
    [Feb 6, 2014]
    Hi Mate yes just the coil pack. I got the S4 kids taxi and mine remapped for £450 which i thought was good value.
    #18
  20. rizzini7
    Offline

    rizzini7 Active Member

    Joined:
    Jun 4, 2011
    Messages:
    743
    Likes Received:
    39
    [Feb 6, 2014]
    Not bad
    #19
  21. THQuattro
    Offline

    THQuattro Member

    Joined:
    Jan 8, 2014
    Messages:
    90
    Likes Received:
    22
    [Feb 8, 2014]
    Hi i want to see your car can you attach photos. Im fitting my sensor today.
    #20
  22. THQuattro
    Offline

    THQuattro Member

    Joined:
    Jan 8, 2014
    Messages:
    90
    Likes Received:
    22
    [Feb 8, 2014]
    Hi Barry just seen your car, very nice i wanted a avant but couldn't find one cheap enough, nice brakes.
    #21
  23. rizzini7
    Offline

    rizzini7 Active Member

    Joined:
    Jun 4, 2011
    Messages:
    743
    Likes Received:
    39
    [Feb 8, 2014]
    Yeah, there was only two manual avants around when I got it. Had to travel to Harrogate to get it as well. Was the biggest engine I could get around the wife lol
    #22
  24. THQuattro
    Offline

    THQuattro Member

    Joined:
    Jan 8, 2014
    Messages:
    90
    Likes Received:
    22
    [Feb 9, 2014]
    Hi i fitted the MAP sensor (very easy) yesterday so fingers crossed no more stalling.
    Thanks for all advise.
    #23
  25. rizzini7
    Offline

    rizzini7 Active Member

    Joined:
    Jun 4, 2011
    Messages:
    743
    Likes Received:
    39
    [Feb 9, 2014]
    Was it dirty?
    #24
  26. THQuattro
    Offline

    THQuattro Member

    Joined:
    Jan 8, 2014
    Messages:
    90
    Likes Received:
    22
    [Feb 10, 2014]
    Hi i couldn't really tell, not seen one before.
    #25
  27. rizzini7
    Offline

    rizzini7 Active Member

    Joined:
    Jun 4, 2011
    Messages:
    743
    Likes Received:
    39
    [Feb 10, 2014]
    Ah, mine was covered in oily crud
    #26
  28. THQuattro
    Offline

    THQuattro Member

    Joined:
    Jan 8, 2014
    Messages:
    90
    Likes Received:
    22
    [Feb 14, 2014]
    Hi Guys its done it again i fitted the MAP sensor thinking that was it but i was sitting at the Black wall tunnel in slow traffic for approx 40 mins and just as i was approaching tunnel entrance i could smell the engine and then the revs started to fluctuate and it stalled.it started back up but i had to drive with high revs to get through the tunnel and when traffic was at 30 40 it all seemed ok. I'm wondering if the fan is not cutting in bcos of the engine smell. Any other ideas please.
    #27
  29. rizzini7
    Offline

    rizzini7 Active Member

    Joined:
    Jun 4, 2011
    Messages:
    743
    Likes Received:
    39
    [Feb 15, 2014]
    Sorry to hear that.
    Try and find someone on here locally that's got vagcom.
    Get it up to temp and leave it idling and run diagnostics. Most components can be checked. I drove mine around in July for a couple of weeks with no fan as the aux belt jammed it up and it didn't stall (got hot a couple of times). Although I wasn't sitting in traffic. Unless the thermostat or temp sensor is playing up and it's hotter than it's saying.

    Is it just dying or when you go to pull away again? Does the engine light come on?


    http://forums.audiworld.com/showthread.php?t=2835698

    http://www.vwaudiforum.co.uk/forum/...tall-ONLY-when-pulling-away-in-1st-gear/page2
    Last edited: Feb 15, 2014
    #28
  30. THQuattro
    Offline

    THQuattro Member

    Joined:
    Jan 8, 2014
    Messages:
    90
    Likes Received:
    22
    [Feb 15, 2014]
    Hi Mate its just fluctuating and then dying, I've got the recall on thursday so i might ask them to run it and see what they think but just don't want to pay Audi price.
    #29
  31. rizzini7
    Offline

    rizzini7 Active Member

    Joined:
    Jun 4, 2011
    Messages:
    743
    Likes Received:
    39
    [Feb 15, 2014]
    Fingers crossed
    #30
  32. THQuattro
    Offline

    THQuattro Member

    Joined:
    Jan 8, 2014
    Messages:
    90
    Likes Received:
    22
  33. rizzini7
    Offline

    rizzini7 Active Member

    Joined:
    Jun 4, 2011
    Messages:
    743
    Likes Received:
    39
    [Mar 18, 2014]
    Did you get you're problem sorted mate?
    #32
  34. THQuattro
    Offline

    THQuattro Member

    Joined:
    Jan 8, 2014
    Messages:
    90
    Likes Received:
    22
    [Mar 18, 2014]
    Hi mate no not yet I'm waiting for the MOT next month and i will get it looked at then.Thanks.
    #33
  35. rizzini7
    Offline

    rizzini7 Active Member

    Joined:
    Jun 4, 2011
    Messages:
    743
    Likes Received:
    39
    [Mar 18, 2014]
    Rito, let us know how you get on.
    #34

Share This Page