1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Car Problem

Discussion in 'A4/S4 forum(B5 Chassis)' started by ukmayhem, Jan 14, 2007.

  1. ukmayhem
    Offline

    ukmayhem Member

    Joined:
    Apr 15, 2006
    Messages:
    55
    Likes Received:
    0
    [Jan 14, 2007]
    Driving home tonight in my 1.8T and my oil warning came on so pulled over and my tappets were tapping checked the Oil and it was fine still full any one got any ideas?
    #1
  2. SteveS
    Offline

    SteveS S6 avant

    Joined:
    Oct 26, 2006
    Messages:
    691
    Likes Received:
    0
    [Jan 14, 2007]
    lack of oil pressure by the sound of it. i would'nt run the engine at all until someone can check it out for you. could be oil pump failure.
    #2
  3. shineydave
    Offline

    shineydave Member

    Joined:
    Jan 1, 2006
    Messages:
    918
    Likes Received:
    4
    [Jan 14, 2007]
    as steve says, sounds like oil pump failure, if it was something simple like the pressure switch it wouldn't cause the tappets to knock. def seems like a loss of pressure because of the tappet symptom
    #3
  4. icenutter
    Offline

    icenutter Member

    Joined:
    Jun 21, 2006
    Messages:
    596
    Likes Received:
    0
    [Jan 15, 2007]
    And just to add to your woes - the 1.8T can suffer from 'sludge' if the correct oil and interval isn't used. A search on the interweb'll turn up loads of people with the same problem.
    #4
  5. Donald_MacIver
    Offline

    Donald_MacIver Member

    Joined:
    Feb 26, 2005
    Messages:
    203
    Likes Received:
    1
    [Jan 15, 2007]
    I had this very problem with my old 1.8T, and it turned out to be the oil pump. I had to have it replaced, and it was fine afterwards. I would not advise you to run the engine as the pump may have failed and it will not be pumping oil up to the top of the engine which may cause damage to the tappets and other components in the head. Get it checked out by a garage.
    #5
  6. hiltoa
    Offline

    hiltoa VAG erfahren

    Joined:
    Jul 20, 2006
    Messages:
    298
    Likes Received:
    0
    [Jan 21, 2007]
    Sounds like sludge causing oil pickup blockage - been there, had that :3sadwalk:

    Manifested itself on the drive home after buying the car, but being a nutter of the first kind, I got stuck in and dropped my sump, replaced the oil pump, thoroughly cleaned all the cack out of the sump, ran the fresh oil for 500 miles, then changed again.

    [​IMG][​IMG][​IMG]

    Since then not a peep from the oil warning light. Cost just shy of £300 in parts if I remember correctly.

    I think the car was abused by the previous - short runs, no cool down.:no:
    #6

Share This Page