1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

car failed mot on emissions =(....

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by E4 FENN, Nov 8, 2010.

  1. E4 FENN

    E4 FENN mr fenn

    Joined:
    Sep 13, 2009
    Messages:
    47
    Likes Received:
    1
    cant belive my car failed mot on just the emissions....????
    exhaust emissions carbon monoxide content after 2nd fast idle excessive
    exhaust emissions lambda reading after 2nd fast idle outside specified limits

    my car is a moded audi a3 1.8turbo 1998 agu engine....ko3s, front mount intercooler etc
    just had new turbo and cam belt kit.....

    all so has a custom exhaust system.....did my car have a catalytic converter before??

    anything i can do myself or is it a case of rolling road tuning??
     
  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide this advert.
  3. The Doctor

    The Doctor Well-Known Member

    Joined:
    Jul 25, 2009
    Messages:
    1,340
    Likes Received:
    148
    Would have had a cat as standard. Do you have a de-cat? If so that'll probably explain it.
     
  4. E4 FENN

    E4 FENN mr fenn

    Joined:
    Sep 13, 2009
    Messages:
    47
    Likes Received:
    1
    yeah think its got a 3" de-cat pipe....need to look at my paper work.....
     
  5. E4 FENN

    E4 FENN mr fenn

    Joined:
    Sep 13, 2009
    Messages:
    47
    Likes Received:
    1
    ok its got a cobra sport stainless steel down pipe custom and a bolt de-cat......
     
  6. The Doctor

    The Doctor Well-Known Member

    Joined:
    Jul 25, 2009
    Messages:
    1,340
    Likes Received:
    148
    or just stick your head under the car and look at where the cat should be...
     
  7. PetrolAholic

    PetrolAholic Member

    Joined:
    Sep 14, 2010
    Messages:
    243
    Likes Received:
    1
    Providing it passes on everything else on MOT (Safety wise) I would take it to an MOT centre with a slightly "broader approach" on emissions testing.

    My golf 1.8T had a 3" turbo back with no middle box and no cat. Funnily enough it passed every time ... ... ...
     
  8. E4 FENN

    E4 FENN mr fenn

    Joined:
    Sep 13, 2009
    Messages:
    47
    Likes Received:
    1
    right well passed mot at last!=)....now more problems lol...speedo is not working?? nor counting the miles on the trip but its lit up.fuse???.rev counter works....also since the new turbo and passing mot,just got it back,been out in it today,my boost gauge is off the scale!! 20psi plus on boost about -19 on tick over,seems to be alot of "lag" aswell...brand new ko3s turbo like it had before only thing ive not done is adjusted actuator rod left it how it came new.....the car was running in the 230s bhp....
     
  9. jojo

    jojo Looking for Boost!
    Staff Member Moderator quattro Audi S3

    Joined:
    Sep 4, 2003
    Messages:
    27,326
    Likes Received:
    2,429
    Speedo/ODO not working = speed sensor on the gearbox.
     
  10. E4 FENN

    E4 FENN mr fenn

    Joined:
    Sep 13, 2009
    Messages:
    47
    Likes Received:
    1
    nice one =) guess its easy to spot? might just be disconnected then hopefully..
     
  11. jojo

    jojo Looking for Boost!
    Staff Member Moderator quattro Audi S3

    Joined:
    Sep 4, 2003
    Messages:
    27,326
    Likes Received:
    2,429
    It's down the baulkhead side of the gearbox, you need remove airbox to get to it IIRC.
     

Share This Page