1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Cambelt fitted, strange wear, help

Discussion in 'A6/S6/Allroad forum (C5 Chassis)' started by jay_tqs, Jul 27, 2013.

  1. jay_tqs
    Offline

    jay_tqs New Member

    Joined:
    Mar 17, 2013
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    I have attached a photo of my Cambelt.
    Basically fitted it 300 miles ago. Checked it and it has a strange metallic glaze on it with the same corresponding glaze top idler.
    it is a 1.9 tdi 110 afn. It's running perfect but wonder why it's wearing like this.

    Attached Files:

    #1
  2. gen.heinz guderian
    Offline

    gen.heinz guderian Well-Known Member Regional Rep

    Joined:
    Jun 24, 2011
    Messages:
    1,359
    Likes Received:
    125
    Has the idler pulley or tensioners seized
    #2
  3. jay_tqs
    Offline

    jay_tqs New Member

    Joined:
    Mar 17, 2013
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    It ran fine after installation, but it would seem as if the idler has become sticky or seized
    #3
  4. Chillout
    Offline

    Chillout Member

    Joined:
    Apr 4, 2013
    Messages:
    596
    Likes Received:
    48
    I wouldn't run it like that as it could go ping and cost you £££ is your coolant ok as wonder if the water pump is ok also did you use a full belt kit
    #4
  5. jay_tqs
    Offline

    jay_tqs New Member

    Joined:
    Mar 17, 2013
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Isn't the Cambelt auxiliary on this engine, it seemed it was when we checked, and yes full belt kit
    #5
  6. adamss24
    Offline

    adamss24 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 3, 2007
    Messages:
    3,331
    Likes Received:
    171
    Don't worry too much, the marks are from the oil pump drive pulley and if the tensioner notches are lining up and move anticlockwise when pushing down on the belt then all is ok ! I do hope you tensioned the pulley clockwise ?
    #6

Share This Page