1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

calling all 2.8 V6 owners

Discussion in 'A6/S6/Allroad forum (C5 Chassis)' started by imported_christhick, Jun 20, 2005.

  1. imported_christhick
    Online

    imported_christhick Guest

    [Jun 20, 2005]
    Have any of you guys ever had your engines flood and refuse to restart. This has happened to me 4 or 5 times now.

    The solution is to take the fuel pump fuse out and turn the engine over a few times before putting the fuse back in. Apparently there is a fuel reservoir that fills up and acts as a sort of choke. However, this and the fuel pump acting together can flood the engine.

    Does anyone know how to stop the problem or if itÂ’s a common fault with this engine?
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Sep 17, 2014]

  3. 28v6
    Online

    28v6 Guest

    [Jun 20, 2005]
    Yep! change the fuel regulator thats yer revoir that you refer to, usually located on the fuel rail somewhere...looks small and cylindrical...
    #2
  4. imported_christhick
    Online

    imported_christhick Guest

    [Jun 21, 2005]
    Thanks for the advice, although the A4 boys are saying its the temp coolant sensor? could that also be a possibility?
    #3
  5. A6AvantQ
    Offline

    A6AvantQ New Member

    Joined:
    Aug 13, 2005
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    [Sep 23, 2005]
    I've got the same issue and it's a problem w/ the coolant temp sensor. It's telling the engine that it is cold so it makes it go rich by increasing the "cycle on" time of the injectors. I've also got a MIL on and off w/ faults for the temp sensor. I'm replacing it tomorrow. Will let you know if my theory is correct. Usually a sensor sending a cold signal when the engine is actually cold is not a problem, since it takes more fuel to start a cold engine. But when the engine is hot it will flood the engine and cause it not to restart. Also, another symptom of this issue is, if you hold the starter on and it DOES finally start, you will see lots of black smoke come out the back.
    -Brian
    #4
  6. imported_christhick
    Online

    imported_christhick Guest

    [Sep 29, 2005]
    Got mine fixed not long ago. It was the temp sensor. The car performed faultlessly after that.

    Cheersi

    Chris
    #5
  7. VPMD7A
    Offline

    VPMD7A New Member

    Joined:
    Jun 17, 2004
    Messages:
    27
    Likes Received:
    0
    [Sep 29, 2005]
    #6

Share This Page