1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Bluetooth problems

Discussion in 'A3/S3/Sportback (8P Chassis)' started by GeoffT, Jan 28, 2008.

  1. GeoffT
    Offline

    GeoffT Member

    Joined:
    Aug 17, 2007
    Messages:
    267
    Likes Received:
    0
    [Jan 28, 2008]
    I am having problems with my Bluetooth phone connection. Over the last couple of days it keeps losing connection, sometimes re-connecting after a while and sometimes not. We use 2 different phones on it (both Nokia 6233s) and the problem has occurred with both of them. The same phones have been working perfectly with it for the 4 months we have had the car.

    I was wondering if it was anything to do with my RNS-E retrofit and/or SDS mod. It has worked fine for the first week after the SDS mod so I’m hoping its just coincidence (gulp).

    Just to check, and as a visit to the stealers is looking likely, I have temporarily put back the OEM Symphony II+ and disconnected the SDS mic cable. The problem is still the same. I checked for error codes when I VAGCOMed it back to the original settings and there were none.

    It seems to me like the Bluetooth module itself is faulty, is this a common problem?

    Anyone else had similar problems after the SDS mod?
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Sep 17, 2014]

  3. N8
    Offline

    N8 Kowalski Details VCDS Map User

    Joined:
    Jul 4, 2007
    Messages:
    17,161
    Likes Received:
    688
    [Jan 28, 2008]
    Not good, as I'm gonna go down this route!
    #2
  4. s8craig
    Offline

    s8craig Active Member VCDS Map User

    Joined:
    Jul 26, 2005
    Messages:
    1,562
    Likes Received:
    29
    [Jan 28, 2008]
    What version of phone module did you fit?

    The K modules have known issues.

    The latest Q modules are fine.
    #3
  5. JohnS3
    Offline

    JohnS3 Active Member

    Joined:
    Oct 21, 2004
    Messages:
    3,028
    Likes Received:
    1
    [Jan 28, 2008]
    I think Geoffs was a factory option like mine. I have an 07 car and the phone module is 8P0 862 335 H. Were the H units OK too?
    #4
  6. GeoffT
    Offline

    GeoffT Member

    Joined:
    Aug 17, 2007
    Messages:
    267
    Likes Received:
    0
    [Jan 28, 2008]
    I didn't fit the phone module - it was OEM. Car is Sept 2007.
    #5
  7. PetrolDave
    Offline

    PetrolDave Well-Known Member

    Joined:
    Nov 25, 2003
    Messages:
    1,559
    Likes Received:
    82
    [Jan 28, 2008]
    At least the K version of the phone module has been subject to a free replacement (if you're persistent enough) after many have failed after only a few months.

    There's also some evidence of the H modules having a higher than usual failure rate. I have an H and it's been fine, but someone I know has an H and it's failed.
    #6
  8. GeoffT
    Offline

    GeoffT Member

    Joined:
    Aug 17, 2007
    Messages:
    267
    Likes Received:
    0
    [Jan 28, 2008]
    Just checked my VAGCOM print

    77 Telephone module is shown as HW 8P0-862-335-K.

    So it looks like I might have a dodgy one then.
    #7
  9. GeoffT
    Offline

    GeoffT Member

    Joined:
    Aug 17, 2007
    Messages:
    267
    Likes Received:
    0
    [Jan 28, 2008]
    I have just booked the car in. Explained the problem to the service guy. At first he asked about phone make/type etc, but when I explained that all had been well with the same phones until a few days ago and now 2 different phones had the same issue, her did say it might be a faulty "ECU module".

    He said that it was odd as they have had no problems with them. Was this just stealer-speak for "Oh God another one"?

    I presume the stealers must be aware of the K units problems? Is there a tech bulletin or similar regarding this, that I could "find" on the internet to take in, in case they try the "no fault found" route?

    It's disconnected 5 times so far today, but you can bet that it will be fine when they test it.
    #8
  10. JohnS3
    Offline

    JohnS3 Active Member

    Joined:
    Oct 21, 2004
    Messages:
    3,028
    Likes Received:
    1
    [Jan 28, 2008]
    Presumably you'll have to leave your phone with them too!
    #9
  11. GeoffT
    Offline

    GeoffT Member

    Joined:
    Aug 17, 2007
    Messages:
    267
    Likes Received:
    0
    [Jan 28, 2008]
    Mmm - hadn't thought of that. Not sure I'm happy about that, but I guess it would be best for them to have the phone(s) there to test. How do I break it to SWMBO that she will need to be without her mobile for a day!! Could save me a fortune.
    #10
  12. s8craig
    Offline

    s8craig Active Member VCDS Map User

    Joined:
    Jul 26, 2005
    Messages:
    1,562
    Likes Received:
    29
    [Jan 28, 2008]
    Just a thought, have you tried the SE trick of removing your received/missed calls lists?

    The problems with the K modules are quite specific, they stop working and drain the battery of the car overnight. So before you go down that route I would try the above, also you could try running with a limited amount of contacts on your phone to see if you have a dodgy one it doesn't like.
    #11
  13. JohnS3
    Offline

    JohnS3 Active Member

    Joined:
    Oct 21, 2004
    Messages:
    3,028
    Likes Received:
    1
    [Jan 28, 2008]
    Can you make a Saturday morning appointment with the dealer? That way you'll also know how much time (and effort) they put into the job.
    #12
  14. GeoffT
    Offline

    GeoffT Member

    Joined:
    Aug 17, 2007
    Messages:
    267
    Likes Received:
    0
    [Jan 28, 2008]
    I haven't tried the above but as we are suddenly getting the problem with 2 different handsets, is it likely to be a problem with both phones? No harm in trying though so I'll certainly delete the received/missed calls to see if it has an effect.

    Interesting about the K modules problems though, as ours is certainly not draining the battery and still works intermittently.
    #13
  15. GeoffT
    Offline

    GeoffT Member

    Joined:
    Aug 17, 2007
    Messages:
    267
    Likes Received:
    0
    [Jan 28, 2008]
    They said they probably needed it for a whole day to do tests (ie do the the chippy-run at lunchtime while Gaz tries the phone by ringing his cousin in Oz) , so they're picking it up Friday morning and we'll collect it on the Saturday morning.
    #14
  16. trims
    Offline

    trims Member

    Joined:
    Dec 3, 2006
    Messages:
    61
    Likes Received:
    1
    [Jan 28, 2008]
    Similar problem, but with original RNS-E install:

    http://www.audi-sport.net/vb/showthread.php?t=47997&highlight=gremlins

    Car due in next week to have new Bluetooth module installed. Wish me luck.
    #15
  17. JohnS3
    Offline

    JohnS3 Active Member

    Joined:
    Oct 21, 2004
    Messages:
    3,028
    Likes Received:
    1
    [Jan 29, 2008]
    Trims, do you know which module was fitted in your car?
    #16
  18. PetrolDave
    Offline

    PetrolDave Well-Known Member

    Joined:
    Nov 25, 2003
    Messages:
    1,559
    Likes Received:
    82
    [Jan 29, 2008]
    Second that suggestion - might avoid a trip to the dealer!!!

    Whenever my SE K610i had an intermittent connection to the Bluetooth it was always for 1 of these reasons:

    1) call lists (received, dialled, missed) being too long - just clear them.

    2) having a contact with a number of type "Other" the RNS-E only accepts "Home", "Mobile" or "Work" - just change the type from "Other" to something else.
    #17
  19. GeoffT
    Offline

    GeoffT Member

    Joined:
    Aug 17, 2007
    Messages:
    267
    Likes Received:
    0
    [Jan 29, 2008]
    Well, fingers crossed, but it looks like the call list removal might have solved it! We deleted both of our call lists last night, and SWMBO reports that she has had no problems all day so far in 4 journeys. As it was dropping out at least once per journey before it seems like you lads might have cracked it! Thanks for the advice.

    Will test mine tonight and see what happens.
    #18
  20. GeoffT
    Offline

    GeoffT Member

    Joined:
    Aug 17, 2007
    Messages:
    267
    Likes Received:
    0
    [Jan 29, 2008]
    Damn - her phone disconnected again on the way home - back to sqaure one.
    #19
  21. trims
    Offline

    trims Member

    Joined:
    Dec 3, 2006
    Messages:
    61
    Likes Received:
    1
    [Jan 29, 2008]
    Sorry, no. How can I tell? I took delivery in January 2007 if that helps to narrow it down?

    I also tried clearing the call lists but, as you can see from the Gremlins thread, this didn't help for me. Probably because the Bluetooth module is f****d.
    #20
  22. PetrolDave
    Offline

    PetrolDave Well-Known Member

    Joined:
    Nov 25, 2003
    Messages:
    1,559
    Likes Received:
    82
    [Jan 31, 2008]
    Only by physically looking at the module (difficult - it's in the electronics box under the seat) or with VAG-COM (dead easy - if you have VAG-COM!).
    #21
  23. jasaudi
    Offline

    jasaudi Member

    Joined:
    Apr 20, 2007
    Messages:
    144
    Likes Received:
    0
    [Jan 31, 2008]
    Right, try this

    Go into RNSE and delete all pairings and user information

    Go into your phone and do the same thing and ideally hard reset your phone

    Start afresh

    I did this and my phone sorted itself out for a while
    #22
  24. GeoffT
    Offline

    GeoffT Member

    Joined:
    Aug 17, 2007
    Messages:
    267
    Likes Received:
    0
    [Feb 1, 2008]
    Car has been in the dealers today. They say there is definitely a fault with the Bluetooth module and have ordered another one. They can't say when it will arrive.

    Cleaned the car nicely though:icon_thumright:
    #23
  25. JohnS3
    Offline

    JohnS3 Active Member

    Joined:
    Oct 21, 2004
    Messages:
    3,028
    Likes Received:
    1
    [Feb 1, 2008]
    Your dealer must read these forums!
    #24
  26. GeoffT
    Offline

    GeoffT Member

    Joined:
    Aug 17, 2007
    Messages:
    267
    Likes Received:
    0
    [Feb 1, 2008]
    Na - if they did they would have had a module in stock waiting for me!!
    #25
  27. trims
    Offline

    trims Member

    Joined:
    Dec 3, 2006
    Messages:
    61
    Likes Received:
    1
    [Feb 1, 2008]
    They told me it had to come from Germany, hence the 3 week delay in booking the car in. Hope its there on Monday . . . .
    #26
  28. GeoffT
    Offline

    GeoffT Member

    Joined:
    Aug 17, 2007
    Messages:
    267
    Likes Received:
    0
    [Feb 3, 2008]
    The Bluetooth seems to have died completely now.

    It will not connect to either phone, and if I search for bluetooth connections after turning the ignition on, the phone cannot find it.

    Hope it doesn't take as long as 3 weeks to get our new unit.
    #27
  29. trims
    Offline

    trims Member

    Joined:
    Dec 3, 2006
    Messages:
    61
    Likes Received:
    1
    [Feb 4, 2008]
    Good news. The new Bluetooth module fitted today appears to work fine with my Nokia 6300. :)

    Hopefully a new module will fix your problem too GeoffT?
    #28
  30. GeoffT
    Offline

    GeoffT Member

    Joined:
    Aug 17, 2007
    Messages:
    267
    Likes Received:
    0
    [Feb 4, 2008]
    Good News. Hope so!
    #29

Share This Page