1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Bluefin opinion...

Discussion in 'A3/S3/Sportback (8P Chassis)' started by Aidy06, Apr 22, 2013.

  1. Aidy06
    Offline

    Aidy06 Member

    Joined:
    Jan 3, 2013
    Messages:
    405
    Likes Received:
    19
    Hi, I'm currently looking into getting my 2.0T FSI Bluefin'd. My only worry is my car has 111k on the clock, would it be daft to remap with such high mileage? Could really do with some opinions to help me make up my mind, thanks
    #1
  2. Digzz
    Offline

    Digzz "Started From The Bottom"

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Messages:
    1,401
    Likes Received:
    66
    Nope ..I've remapped mine with bluefin 2 weeks ago ......and I don't think I'll never go back. Makes such a difference. No lag,Pulls Nice.

    it puts more pressure on the turbo thou ...so bare that in mind.
    #2
  3. downtothebone
    Offline

    downtothebone Member

    Joined:
    Mar 2, 2012
    Messages:
    229
    Likes Received:
    22
    I'm on Stage 2 Bluefin - only problem is wheelspin ... new tyres needed.
    #3
  4. Aidy06
    Offline

    Aidy06 Member

    Joined:
    Jan 3, 2013
    Messages:
    405
    Likes Received:
    19
    It's just the high mileage I'm worried about, might it be best to get a new turbo fitted first?
    #4
  5. nluk100
    Offline

    nluk100 Active Member

    Joined:
    Jan 16, 2012
    Messages:
    486
    Likes Received:
    44
    You should be OK BUT ... you would be advised to get a health check done first on the engine - it's basically a check for common failure items and issues i.e. a split DV, old plugs, ECU error codes, vacuum leaks etc... This is not really something that can be done by an Audi dealer so take it to a specialist.

    Why do you want the Bluefin? I had one on my Edition 30 Golf and it was OK but nothing special (they are often 10-20bhp down on their published figures). If you need the convenience of a dongle, then I would suggest a Shark map, or if you would prefer a custom tune, then I can recommend www.mrctuning.com - they include a diagnostic check and a before and after dyno printout.

    BTW, I would change plugs before the remap unkess they've been changed in the last 5k miles (make sure you fit genuine Audi plugs not OEM equivalent).

    HTH
    #5
  6. Plastic_Badger
    Offline

    Plastic_Badger New Member

    Joined:
    Aug 27, 2012
    Messages:
    25
    Likes Received:
    3
    I have a Bluefin for sale message me if interested or you can find it in the classifieds.
    #6
  7. Aidy06
    Offline

    Aidy06 Member

    Joined:
    Jan 3, 2013
    Messages:
    405
    Likes Received:
    19
    Well I've been undecided for a while about which remap route to take, having spoke to Rick @ Unicorn I was planning on going there this weekend for a custom map (sorry Rick). Was just looking on eBay and spotted a Bluefin for £220 yesterday that I had seen on 3 times before and it's price kept dropping, been messaging the guy and got it for £170 including delivery. He's sending it out tomorrow, looking forward to installing it on my car. I would of definitely gone for the custom map with Unicorn as it sounded the best option for me but to get a Bluefin for £170 was just to good to turn down
    #7
  8. SAiLO
    Online

    SAiLO Enthusiast

    Joined:
    May 7, 2009
    Messages:
    936
    Likes Received:
    33
    You won't be able to use bluefin from somebody else's car on yours until you get in touch with Superchips and they re-set it for you.
    They also charge for it
    #8
  9. Aidy06
    Offline

    Aidy06 Member

    Joined:
    Jan 3, 2013
    Messages:
    405
    Likes Received:
    19
    Its already been reset, I checked the serial number with Superchips
    #9
  10. Ads
    Offline

    Ads License to drive

    Joined:
    Jul 15, 2009
    Messages:
    8,222
    Likes Received:
    579
    Bargain. These units usually go for about that price un-reset, and then you have to pay superchips a further £150-£250 to reset it.
    #10
  11. Aidy06
    Offline

    Aidy06 Member

    Joined:
    Jan 3, 2013
    Messages:
    405
    Likes Received:
    19
    Thanks Ads, thought it was an absolute bargain so jumped at it. Looking forward to getting it on my car, going off your experience though I just hope they send the correct map for the DSG haha
    #11
  12. Ads
    Offline

    Ads License to drive

    Joined:
    Jul 15, 2009
    Messages:
    8,222
    Likes Received:
    579
    Haha, yep, if you start having smoothness issues then it's the first thing to check.

    Enjoy!
    #12
  13. Aidy06
    Offline

    Aidy06 Member

    Joined:
    Jan 3, 2013
    Messages:
    405
    Likes Received:
    19
    Do they do different kinds of maps? Can it be tweaked? Thanks mate, I'm sure I'll enjoy it.
    #13
  14. Ads
    Offline

    Ads License to drive

    Joined:
    Jul 15, 2009
    Messages:
    8,222
    Likes Received:
    579
    First you'll receive the generic map they send out to everyone with the same engine/gearbox as you. This is usually fine for most people, but if after installing it you are not happy with the performance just give them a call explaining what you were hoping for and they'll send you a more aggressive map (or less, if you want it) immediately.
    #14
  15. Aidy06
    Offline

    Aidy06 Member

    Joined:
    Jan 3, 2013
    Messages:
    405
    Likes Received:
    19
    Oh right, that's good that they do that. Did you just keep the generic one mate or you end up tweaking it?
    #15
  16. Ads
    Offline

    Ads License to drive

    Joined:
    Jul 15, 2009
    Messages:
    8,222
    Likes Received:
    579
    Nah, I just kept the generic one, it was just right. Any more aggressive and my car would've had some serious traction problems.

    Maybe if I was interested in fitting other bits and pieces to improve traction then I would've asked them for something a bit more torquey.
    #16
  17. Aidy06
    Offline

    Aidy06 Member

    Joined:
    Jan 3, 2013
    Messages:
    405
    Likes Received:
    19
    Thanks for the info mate, I'll see how the generic one is and take it from there
    #17
  18. SPARTAN91
    Offline

    SPARTAN91 RED FIVE STANDING BY Regional Rep

    Joined:
    Nov 11, 2012
    Messages:
    416
    Likes Received:
    97
    Do it :iagree:
    #18
  19. Aidy06
    Offline

    Aidy06 Member

    Joined:
    Jan 3, 2013
    Messages:
    405
    Likes Received:
    19
    Just found out that the Bluefin doesn't work on a mac? Don't know why it hasn't been made compatible, have to borrow somebody's laptop to do it when I get it.
    #19
  20. Aidy06
    Offline

    Aidy06 Member

    Joined:
    Jan 3, 2013
    Messages:
    405
    Likes Received:
    19
    OK so Bluefin arrived yesterday and I installed it today, upon reloading the new map it kept saying PCM ERROR. Said this around 3 times then started to install something, the map I'm guessing. After this it made me turn ignition on, then off, then on, then off and then on again and said Bluefin installed. Thing is my car doesn't feel any different at all, tried to ring them but they were closed and their site says they are only open weekdays which is no good to me as its now the weekend. Anybody any ideas? Can the map be reinstalled maybe?
    #20
  21. Ads
    Offline

    Ads License to drive

    Joined:
    Jul 15, 2009
    Messages:
    8,222
    Likes Received:
    579
    If you plug the bluefin in again what does it say? If it says bluefin installed or something like that then your car should already have the remap loaded to it.

    Uninstall the remap and then reinstall it. Hopefully this time you won't get an error. If you do then you'll need to speak to superchips as you may have the incorrect remap or faulty unit.
    Last edited: May 31, 2013
    #21
  22. SPARTAN91
    Offline

    SPARTAN91 RED FIVE STANDING BY Regional Rep

    Joined:
    Nov 11, 2012
    Messages:
    416
    Likes Received:
    97
    There is some info on the PCM on page 8 of the user guide if,sorry if you have allready seen this
    #22
  23. Ads
    Offline

    Ads License to drive

    Joined:
    Jul 15, 2009
    Messages:
    8,222
    Likes Received:
    579
    Also, make sure you have the unit plugged in properly. PCM errors are also possible due to bad connections.
    #23
  24. Aidy06
    Offline

    Aidy06 Member

    Joined:
    Jan 3, 2013
    Messages:
    405
    Likes Received:
    19
    It says Bluefin installed mate, I'll have a go at uninstalling it tomorrow and re doing it
    #24
  25. Artimus
    Offline

    Artimus Short Back

    Joined:
    May 9, 2012
    Messages:
    1,878
    Likes Received:
    355
    did you read your own ECU to back it up first? then connect it to Superchips' servers to check it's been reset for your specific engine? have you entered your details in the software?

    I think you may need to contact superchips to have it transfered to your ownership! I was told by a reseller this was tricky to do and in a lot of cases it was easier to buy new. :(
    #25
  26. Aidy06
    Offline

    Aidy06 Member

    Joined:
    Jan 3, 2013
    Messages:
    405
    Likes Received:
    19
    Its alread been reset, I registered it as new. I think something has gone wrong from downloading the map to putting it on the car, I'm going to re-do it tomorrow hopefully with no errors
    #26
  27. SPARTAN91
    Offline

    SPARTAN91 RED FIVE STANDING BY Regional Rep

    Joined:
    Nov 11, 2012
    Messages:
    416
    Likes Received:
    97
    Sorry if I'm teaching you to suck eggs but from what you have wrote above the ignition should be on while it is installing and you should only have to turn the ignition off after it has said Bluefin installed
    #27
  28. Aidy06
    Offline

    Aidy06 Member

    Joined:
    Jan 3, 2013
    Messages:
    405
    Likes Received:
    19
    Yeah it didn't seem right, all the error messages then making me turn ignition on and off about 5/6 times. Hopefully a reinstall will sort it out
    #28
  29. Ads
    Offline

    Ads License to drive

    Joined:
    Jul 15, 2009
    Messages:
    8,222
    Likes Received:
    579


    That ignition switching is totally normal. The finishing procedure when installing or removing the remap always requires about 4 to 6 on/off cycles of the ignition.
    But the ignition should've been on during the bulk of the install process... the on off on off on off bit only happens right at the end.

    I sold my reset unit on to Digzz and he had an error when loading his remap also. Might be a common problem on units that have been reset. He got on to superchips and they sorted it for him remotely though.
    #29
  30. Aidy06
    Offline

    Aidy06 Member

    Joined:
    Jan 3, 2013
    Messages:
    405
    Likes Received:
    19
    Its annoying because I can't even speak to Superchips as they are only open weekdays and I'm working away from Monday so car will be at home for a few weeks, I'm reinstalling it as we speak. I'm thinking they may of sent me the wrong map maybe???
    #30
  31. Aidy06
    Offline

    Aidy06 Member

    Joined:
    Jan 3, 2013
    Messages:
    405
    Likes Received:
    19
    Ok reinstalled map and car feels much different now, it didn't throw up any errors this time. Something must of gone wrong last time, can definitely feel the difference. Still going to have a word with Superchips as it feels about flat in places, I'm wondering if they have sent me the manual map instead of DSG
    #31
  32. Ads
    Offline

    Ads License to drive

    Joined:
    Jul 15, 2009
    Messages:
    8,222
    Likes Received:
    579
    Definitely worth checking with them that you've got the dsg version map. The manual map will probably give you a slight hesitation when the car tries to produce a lot of torque quickly... e.g. accelerating hard from a slow speed at low revs. You'll feel a short stutter as the power builds.
    #32
  33. Artimus
    Offline

    Artimus Short Back

    Joined:
    May 9, 2012
    Messages:
    1,878
    Likes Received:
    355
    Did you state Auto Transmission in your vehicle registration details? If not, edit them in the PC program, plug the unit in, connect and see if it updates with a different file from the server.
    #33
  34. Aidy06
    Offline

    Aidy06 Member

    Joined:
    Jan 3, 2013
    Messages:
    405
    Likes Received:
    19
    That is exactly how it feels mate
    #34
  35. Aidy06
    Offline

    Aidy06 Member

    Joined:
    Jan 3, 2013
    Messages:
    405
    Likes Received:
    19
    Yes I stated Auto Transmission, a few people have stated that when filling it out though and ended up with the manual map
    #35
  36. TDI140
    Offline

    TDI140 Active Member

    Joined:
    May 19, 2011
    Messages:
    1,375
    Likes Received:
    138
    Heard good stuff about blufin until my mate used it on his astra vxr he had to have a new ecu and he blamed blufin as ecu stopped responding with the car after remap by blufin tool, he rang them up and they said its not our fault but never heard a bad thing about them apart from that, although my remap guy said hes had a few cars come in with blufin tuning done on the dyno and not made a great amount of power, but worth getting as you can return it if your not happy with it which is good service
    #36
  37. Ads
    Offline

    Ads License to drive

    Joined:
    Jul 15, 2009
    Messages:
    8,222
    Likes Received:
    579
    Definitely the manual map you've got then, I'd say.
    Don't worry, your car is safe to drive in the meantime, it won't damage it. The hesitation is happening due to your torque limiter kicking in. The dsg version gets around this.


    I don't think the info you register via the pc software does much, it's too open to mistakes. Superchips determine the remap your car needs based on the stock map you upload.
    They must have a bit of a problem telling the difference between manual and dsg. The same happened to me and I definitely entered my car as an auto, superchips confirmed this when I called them.
    #37
    Artimus likes this.
  38. Ads
    Offline

    Ads License to drive

    Joined:
    Jul 15, 2009
    Messages:
    8,222
    Likes Received:
    579
    Speaking to superchips I got the impression they were very careful of not increasing power too much and maybe causing excessive wear of engines etc.
    The guy I spoke to said they had various other more aggressive maps for each engine but as a starting point they send out the ones that they consider "safest". Customers can then go back to them if they want something a bit more tasty.
    #38
  39. TDI140
    Offline

    TDI140 Active Member

    Joined:
    May 19, 2011
    Messages:
    1,375
    Likes Received:
    138
    he did say the maps had nice smooth power output but not a decent increase but as you said ads if yiu ask then you want moe power they would tune the map to be more ferocious
    #39
  40. downtothebone
    Offline

    downtothebone Member

    Joined:
    Mar 2, 2012
    Messages:
    229
    Likes Received:
    22
    Now that's interesting I didnt know they provide different maps - I'm on stage 2. Need to give them a call ...
    #40

Share This Page