1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

B1 S2 ??

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by A3 T, Nov 11, 2013.

  1. A3 T
    Offline

    A3 T Lord Of The Rings

    Joined:
    Feb 23, 2011
    Messages:
    1,019
    Likes Received:
    9
    Hi guys

    I was driving along today and the engine light comes on.

    When i got home i did a scan and this was the only fault:

    16522 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S2: Signal too High
    P0138 - 35-00 - -
    Readiness: 0000 1000


    I've seen generic codes say Sensor 1 for the pre cat and sensor 2 for the post cat, And I've seen vagcom show bank 1 for the pre cat and bank 2 for the post cat.


    Can someone tell me what sensor Bank 1 Sensor 2 (B1 S2) is ?
    #1
  2. BENJAMIN
    Offline

    BENJAMIN Member

    Joined:
    Mar 3, 2011
    Messages:
    486
    Likes Received:
    81
    You only have one bank as it's an inline 4cyl motor so ignore that part (b1), sensor 2 is the sensor behind the cat, sensor 1 is before the cat (nearest engine)
    #2
  3. A3 T
    Offline

    A3 T Lord Of The Rings

    Joined:
    Feb 23, 2011
    Messages:
    1,019
    Likes Received:
    9
    Thanks for that ;)

    So my code point to the post cat sensor.
    #3
  4. vivalacoulter
    Offline

    vivalacoulter Member

    Joined:
    May 25, 2013
    Messages:
    203
    Likes Received:
    22
    Mine was faulty, but it was mapped out after I took it to Badger 5.
    #4
  5. A3 T
    Offline

    A3 T Lord Of The Rings

    Joined:
    Feb 23, 2011
    Messages:
    1,019
    Likes Received:
    9
    I changed both sensors just to be safe but I'm still getting this fault code with the eml on the dash.


    Any ideas ?
    #5
  6. vivalacoulter
    Offline

    vivalacoulter Member

    Joined:
    May 25, 2013
    Messages:
    203
    Likes Received:
    22
    Tried clearing the code or driving it for a few days?
    #6
  7. A3 T
    Offline

    A3 T Lord Of The Rings

    Joined:
    Feb 23, 2011
    Messages:
    1,019
    Likes Received:
    9



    I fitted the sensors at a garage (so i could use the ramps) but we could only clear the codes with the generic reader so i drove home (no eml) and cleared the code with vagcom, I then did another 10 minute drive and as i still had the laptop with me i gave it another scan and the code was back.

    Later that day i was driving along and the eml come back on.
    #7
  8. A3 T
    Offline

    A3 T Lord Of The Rings

    Joined:
    Feb 23, 2011
    Messages:
    1,019
    Likes Received:
    9
    Anyone ?
    #8
  9. 16Klappe
    Offline

    16Klappe Princess Slayer

    Joined:
    Sep 16, 2008
    Messages:
    5,221
    Likes Received:
    877
    Thought you were "lord of the rings"?

    Clearly an issue with the replacement sensor, or the fitment.

    Not done a readiness test on the emissions system I assume?
    #9
  10. A3 T
    Offline

    A3 T Lord Of The Rings

    Joined:
    Feb 23, 2011
    Messages:
    1,019
    Likes Received:
    9


    I may have embellished a little...lol


    I don't think its the sensor as this is the third one I've tried (original one, known working second hand one and now a new one).

    Yeah the cats still in place.

    No I've not done a readiness test, ill try and give that a go tomorrow ;)
    #10
  11. 16Klappe
    Offline

    16Klappe Princess Slayer

    Joined:
    Sep 16, 2008
    Messages:
    5,221
    Likes Received:
    877
    Any luck with the readiness test? May help point you in the right direction. :)
    #11
  12. A3 T
    Offline

    A3 T Lord Of The Rings

    Joined:
    Feb 23, 2011
    Messages:
    1,019
    Likes Received:
    9
    I managed to do a few tests today. This is what the readiness test is showing: [​IMG] And this is what I'm getting on the block 036 post cat o2 sensor control test: [​IMG] I wanted to do the block 046 cat test but i couldn't get the block 034 test to complete (you need to do this test first). After doing the tests i did another scan and a new code I've not seen popped up (as well as the other codes): 17545 - Fuel Trim: Bank 1 (Add): System too Rich P1137 - 35-00 - -Readiness: 0110 1001 Could this just be from doing the tests. Any ideas?
    #12
  13. A3 T
    Offline

    A3 T Lord Of The Rings

    Joined:
    Feb 23, 2011
    Messages:
    1,019
    Likes Received:
    9
    Anyone :(
    #13
  14. 16Klappe
    Offline

    16Klappe Princess Slayer

    Joined:
    Sep 16, 2008
    Messages:
    5,221
    Likes Received:
    877
    Sorry, I'm out of help.

    :(

    Ask Phil Miller.
    #14
  15. A3 T
    Offline

    A3 T Lord Of The Rings

    Joined:
    Feb 23, 2011
    Messages:
    1,019
    Likes Received:
    9


    No probs, thanks anyway ;)

    Who's Phil Miller ?
    #15
  16. A3 T
    Offline

    A3 T Lord Of The Rings

    Joined:
    Feb 23, 2011
    Messages:
    1,019
    Likes Received:
    9
    I'm still getting this error code :(


    Is there anything else that can bring this code up, like a dodgy MAF or N75?
    #16
  17. ManuGD
    Offline

    ManuGD New Member

    Joined:
    Mar 8, 2012
    Messages:
    24
    Likes Received:
    1
    Check the wiring, a friend had some wires "burnt" by the exhaust heat, and the error code said it was a faulty sensor.

    If your wiring is okay, maybe your catalytic converter has passed away... :(
    #17

Share This Page