1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Auto dimming cluster?

Discussion in 'A3/S3/Sportback (8P Chassis)' started by welshwoody, Mar 25, 2011.

  1. welshwoody

    welshwoody Member
    VCDS Map User

    Joined:
    Feb 19, 2010
    Messages:
    399
    Likes Received:
    1
    Call me slow but Ive never noticed this until my girlfriend pointed it out today. When i drive through a tunnel, or a multi-storey car park as I did today, the lights on the cluster automatically dim after a few seconds, then once out of the darker area they come back up to full brightness after a few seconds.
    I didnt think this would happen as I have the most basic A3 ever made??
     
  2. Advert Guest Advertisement


  3. DJAlix

    DJAlix Comfortably Dumb!
    Team Glacier Section Mod Gold Supporter VCDS Map User

    Joined:
    Aug 13, 2009
    Messages:
    710
    Likes Received:
    362
    It's a feature which is meant to propmt you to turn on your lights.
     
  4. paddy

    paddy Audi=No fault code, no idea

    Joined:
    Feb 6, 2008
    Messages:
    5,133
    Likes Received:
    125
    Cant be that basic...mine doesn't do that. If i go into a dark place...its dark. :)
     
  5. Rhyso

    Rhyso Well-Known Member
    VCDS Map User

    Joined:
    Jul 29, 2010
    Messages:
    1,060
    Likes Received:
    92
    You can code the cluster do it doesn't dim :)
     
  6. welshwoody

    welshwoody Member
    VCDS Map User

    Joined:
    Feb 19, 2010
    Messages:
    399
    Likes Received:
    1
    Ah I see, I just hadnt noticed it before, but now i know it does it, I like it...
     
  7. mike foster

    mike foster Fossie
    VCDS Map User

    Joined:
    Jan 16, 2010
    Messages:
    3,967
    Likes Received:
    81
    You can check it's working ok by sticking your thumb just under the 80mph position on the speedo when in bright sunshine.

    The cluster will go dark 'cos the sensor is now under the thumb, so to speak !! (wait for the jokes !!!) lol
     
    _G_ likes this.
  8. sub39h

    sub39h Active Member

    Joined:
    May 19, 2010
    Messages:
    2,502
    Likes Received:
    6
    I'd never noticed this, but both my 8Ps had auto lights so it'd have no reason to warn me because it switches it's lights on itself.

    Cool feature tho.
     
  9. NHN

    NHN Retrofitter - Audi - VW - Skoda - Seat
    Site Sponsor Gold Supporter VCDS Map User

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    28,718
    Likes Received:
    1,530
    The sensor is actually just under the 160mph or whatever max yours is, get a torch & you can see the fascia there has a small round almost transparent piece there where light is detected, just checked my old tdi red one & its there too aswell as my white version.

    There is some cluster coding available yes.
     
    _G_ likes this.
  10. paddy

    paddy Audi=No fault code, no idea

    Joined:
    Feb 6, 2008
    Messages:
    5,133
    Likes Received:
    125
    Presumably you have to have the cluster lights on permanent option which is why mine dosnt do it.
     
  11. audicruiser

    audicruiser Audi Heaven

    Joined:
    Feb 14, 2010
    Messages:
    1,865
    Likes Received:
    47
    Oh yes!! Had mine coded by a wise man with a laptop!! :salute:
     
  12. paddy

    paddy Audi=No fault code, no idea

    Joined:
    Feb 6, 2008
    Messages:
    5,133
    Likes Received:
    125
    I am a wise man with a laptop..and VCDS :)
     
  13. FranA3

    FranA3 events moderator
    Regional Rep Gold Supporter Team Brill Red Audi A3

    Joined:
    Dec 4, 2008
    Messages:
    7,202
    Likes Received:
    291
    i noticed that the other day after 3 and a half years of ownership lol i like it tho usefull little feature
     
  14. 1animal1

    1animal1 The Clar!! it mouves!!!
    VCDS Map User

    Joined:
    Dec 27, 2007
    Messages:
    9,979
    Likes Received:
    35
    i like this feature and also get annoyed on occasion because of when it does dim, which isnt always at the right time....that said its a nice feature to have and i wont be sticking it on permanent cos think its quite cool :)
     
  15. audicruiser

    audicruiser Audi Heaven

    Joined:
    Feb 14, 2010
    Messages:
    1,865
    Likes Received:
    47
    It's a bit pointless though when you have Auto lights as the lights come and the dash lights up anyway....
     
  16. slade777

    slade777 Member

    Joined:
    Sep 15, 2010
    Messages:
    763
    Likes Received:
    8
    Also when mine is set to DRL it doesn't dim only if I have the switch set to off. whereas I think it should to tell you to put either side lights or headlights on as DRL are designed to be on all the time hence me not realising this till the other day
     
  17. welshwoody

    welshwoody Member
    VCDS Map User

    Joined:
    Feb 19, 2010
    Messages:
    399
    Likes Received:
    1
    Mines always on DRL during the day and thats when I was shown it, so it does work with DRL`s on.
     
  18. 1animal1

    1animal1 The Clar!! it mouves!!!
    VCDS Map User

    Joined:
    Dec 27, 2007
    Messages:
    9,979
    Likes Received:
    35
    yup mine too, DRL's are on constantly and the dimming works as per
     
  19. benr

    benr Member

    Joined:
    Jan 21, 2008
    Messages:
    819
    Likes Received:
    1
    Its meant to prompt you to put your lights on? I doubt that was the thinking behind it.

    It makes it a nicer place to be and places less stress on the eyes. Basics really you don't want bright light in the pitch black but you will want it brighter when there is residual light.

    Notice it also dims the stereo etc too.
     
  20. slade777

    slade777 Member

    Joined:
    Sep 15, 2010
    Messages:
    763
    Likes Received:
    8
    Mine must be coded wrong. Just been in my dads s3 and like yours his dims when on DRL
     
  21. FranA3

    FranA3 events moderator
    Regional Rep Gold Supporter Team Brill Red Audi A3

    Joined:
    Dec 4, 2008
    Messages:
    7,202
    Likes Received:
    291
    do this on mine too , on my car the drl's are the headlights it dims auto so its working properly :)
     
  22. Advert Guest Advertisement



    to hide this advert.
  23. audicruiser

    audicruiser Audi Heaven

    Joined:
    Feb 14, 2010
    Messages:
    1,865
    Likes Received:
    47
    We have a MY10 S-Line and the dials are lit all the time and don't dim so Audi must of changed the set up. It does have Auto lights though...
     
  24. NHN

    NHN Retrofitter - Audi - VW - Skoda - Seat
    Site Sponsor Gold Supporter VCDS Map User

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    28,718
    Likes Received:
    1,530
    Probably coded as such.
     
  25. audicruiser

    audicruiser Audi Heaven

    Joined:
    Feb 14, 2010
    Messages:
    1,865
    Likes Received:
    47
    Must be but it is as it came from the factory as we had it new...
     
  26. A3Kent

    A3Kent Well-Known Member
    Team Daytona Audi A3 TDi S-line

    Joined:
    May 16, 2012
    Messages:
    1,524
    Likes Received:
    209
    I've just noticed this on mine this morning which prompted me to do a search for the subject on here as I found it confusing to be honest. I don't have auto lights, I do have DRL's though. I left for work this morning with my DRL's switched off (so everything off) and it's not the brightest of mornings, no sun! (not much difference there then!) and I go through an area where there are loads of trees which makes a tunnel effect and basically makes the road pretty dark, espeically with no sun out as well. I noticed that I could barely see the numbers on my cluster, only the red speedo arrow (or whatever its called!) which was lit. I thought that was strange and as I came out into better light I noticed the cluster light coming back on again. Why isn't it the other way around I thought to myself? Would make more sense surely.

    Anyway, I carried on my journey to work and I was paying particular attention to this area and suddenly noticed that the dimming had reversed. I got to a tunnel and the cluster remained fully lit... Very strange, whats right and whats wrong? I'm confused.

    This will eventually lead me to ask that can this system be linked to setting up auto lights?
     
  27. adamroutley

    adamroutley Member

    Joined:
    Sep 28, 2011
    Messages:
    58
    Likes Received:
    5
    this has answered a question for me!

    noticed mine doing this a couple of times and just assumed it was a fault. I live down a lane where the trees offer good coverage (dark areas then light)

    coincidentally i noticed that on my dials below the 160 there is a circle which i assumed was just dried water inside the cluster which now has been revealed as a sensor!

    new feature i never realized i had :D
     
  28. Ash187

    Ash187 Audi-Retrofits.co.uk
    Site Sponsor Gold Supporter VCDS Map User quattro Audi A5

    Joined:
    Mar 12, 2009
    Messages:
    7,390
    Likes Received:
    641
    In VCDS on the instruments cluster (17) code the last digit (not documented) to 3 to have the auto dim on or to 4 to have it on all the time. I have mine on 4 as its on during the day which helps me in low light conditions where its not dark enough for the auto lights to switch on
     
  29. A3Kent

    A3Kent Well-Known Member
    Team Daytona Audi A3 TDi S-line

    Joined:
    May 16, 2012
    Messages:
    1,524
    Likes Received:
    209
    I'm still confused as to what the normal behaviour of this auto dimming of the cluster should be?

    I would have thought that it should auto dim when the cockpit is bright, not when it gets dark? Having said that if you are stupid (like some people on the roads are) and forget to turn your lights on when its dark then you would think you had your lights on if the auto dimming feature lit your cluster up in the dark making you think you had your lights on...
     
  30. batch

    batch Well-Known Member
    Team Glacier quattro Audi S3

    Joined:
    Jul 24, 2011
    Messages:
    1,061
    Likes Received:
    632
    The manual for my new S3 states that, for cars WITHOUT the auto lights function, the instruments will progressively dim as the light level drops, until they go out completely, to signal the driver that they need to switch on their lights. It happened on my car once when I had switched the "Auto" function off. Could this be what you mean?
     
  31. A3Kent

    A3Kent Well-Known Member
    Team Daytona Audi A3 TDi S-line

    Joined:
    May 16, 2012
    Messages:
    1,524
    Likes Received:
    209
    Yes thanks batch. That's the info i'm after. Where about's in your S3 manual does it state this as I can't find it in my A3 Sportback Manual.
     

Share This Page