1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Audi s3 wont start! Help needed!

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by fema||, Nov 14, 2013.

  1. fema||
    Offline

    fema|| New Member

    Joined:
    Sep 4, 2013
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    [Nov 14, 2013]
    Hi fellow audi owners.

    I have a problem. I own a 2001 s3. Yesterday my car started acting after a wash. Firstly the boot lock started opening on its own which i thought was only a nuicance. This morning when i tried to start my car, power came on (power in the battery) but when i turned the key to start, only a shortcircuit sound and then bettery fault light after few minutes. So where should i look for the problem? I'm freaking out :( please help me!

    -fema||
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Oct 25, 2014]

  3. mark_S3
    Online

    mark_S3 Yorkshire & Humber Events Rep Regional Rep

    Joined:
    Sep 5, 2012
    Messages:
    592
    Likes Received:
    183
    [Nov 14, 2013]
    Sounds like the battery is flat to me. Could be due to the alternator or just that the battery needs replacing.

    You got any way to test the battery for voltage?
    #2
  4. mark_S3
    Online

    mark_S3 Yorkshire & Humber Events Rep Regional Rep

    Joined:
    Sep 5, 2012
    Messages:
    592
    Likes Received:
    183
    [Nov 14, 2013]
    BTW, check that the boot light is going out after you closed the boot lid?
    Also is your interior and dash lights dim?
    Definitely get the battery tested and also the alternator.
    A healthy alternator should be 14.6v or thereabouts. The battery voltage when the engine is running should be 13v+.
    #3
  5. fema||
    Offline

    fema|| New Member

    Joined:
    Sep 4, 2013
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    [Nov 14, 2013]
    I haven't tested the battery yet. The lights weren't dim. Everything was on properly when the power was on but when i tried to start, heard like a shortcircuit and everything went off. When i turned the key back, everything came back on and within a minute the battery warning light came on. Could this all be due to faulty battery? Also the boot was making the opening sound constantly yesterday when the power was on but the car wasn't running.
    #4
  6. fema||
    Offline

    fema|| New Member

    Joined:
    Sep 4, 2013
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    [Nov 14, 2013]
    Would it be possible that the battery is running low and the startmotor cuts the power when it doesn't run therefor making the sound? Maybe the boot has sucked all the juice, since there may be moisture after a wash.
    #5
  7. fema||
    Offline

    fema|| New Member

    Joined:
    Sep 4, 2013
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    [Nov 14, 2013]
    So... My battery was like 6v so it was out allright... Should i remove the central locking from the boot to prevent it from shortcircuiting? Apparently someone has broken into my boot with force at some point since my key doesn't even go in. Wtf.
    #6

Share This Page