1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Audi S3 strange Brake Pedal Fade Issue.

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by Chlippo, Oct 21, 2013.

  1. Chlippo
    Offline

    Chlippo Member

    Joined:
    Apr 17, 2010
    Messages:
    671
    Likes Received:
    12
    [Oct 21, 2013]
    My S3 is suffering from a strange brake issue. If the car is driven for anything over 5 miles it suffers pedal fade and I would need to pump the brakes a couple of times before it regains the brakes.
    I have changed out all worn wheel bearings, have changed pads and checked if any caliper is sticking. I have also changed and bled brake oil using the conventional bleeding method as well as using vcds.


    Nothing of the above has had any effect on the fade issue. I have also checked if any of wheel hubs is worn out causing the whole wheel bearing to move pushing brake pads thus causing the fade.

    on vcds I get this error:

    00810 - sensor 1/2 for break pressure
    27-10 implausible signal - intermittent

    I have also logged both pressure sensor readings with and without the issue thru vcds:

    when brakes are working fine both sensors read very close to each others say 110 bar, but when the fade issue is there I read a very low reading on sensor one and a high reading on sensor 2; say 35bar for sensor one and 90 bar for the second sensor.


    the strange thing is that the fade happens even if I don't use the brakes at all. just going for a 5 mile drive without using the brakes will cause the brakes to fade. I even went out and borrowed a laser temp gun to read rotor temps and all read same temps.

    any ideas??? I need to have the issue fixed as the car is very dangerous to drive.
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Sep 17, 2014]

  3. Chlippo
    Offline

    Chlippo Member

    Joined:
    Apr 17, 2010
    Messages:
    671
    Likes Received:
    12
    [Oct 22, 2013]
    Anyone had similar prob ever?
    #2
  4. aragorn
    Offline

    aragorn "Stick a V8 in it!" Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Jan 30, 2008
    Messages:
    15,569
    Likes Received:
    313
    [Oct 22, 2013]
    faulty master cylinder?
    #3

Share This Page