1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Audi S3 quattro 3dr (2010 reg)

Discussion in 'A3/S3/Sportback (8P Chassis)' started by HarryJ, May 29, 2012.

  1. HarryJ

    HarryJ New Member

    Joined:
    May 29, 2012
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Hi everyone,

    Just joined this forum. I'm in the process of getting a low mileage S3 (2010 3dr reg) in place of my current A3 1.6! A bit of a step up. Anyway, the car will be with my on Saturday and I have some nice s3 decals with me (specifically the right sort of size to go on the wheels). Any photos or pics of what you guys think look good? Car is phantom black by the way :)

    H
     
  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide this advert.
  3. Sandra

    Sandra MODERATOR
    Staff Member Moderator TeamMisano Gold Supporter quattro Audi S3

    Joined:
    Sep 12, 2010
    Messages:
    19,421
    Likes Received:
    3,708
    Welcome to ASN. Hope you enjoy the forum. Put pics up when you collect. :) x
     
  4. Ben H

    Ben H On a journey...

    Joined:
    Jul 9, 2009
    Messages:
    373
    Likes Received:
    19
    Congratulations - that will be a massive step up and I think you are going to enjoy yourself a lot.

    I'd hang fire on the S3 decals; perhaps wait a month and see how you feel about fitting them then. The consensus seems to be that Audi get their badging just right and the "S" series of cars are intended to be discreet. If I saw a car with added S3 badges, my first though would be "that's not an S3".
     
    HarryJ likes this.
  5. HarryJ

    HarryJ New Member

    Joined:
    May 29, 2012
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Thanks for the advice mate. You are probably right (not just about the having fun bit), but also not wanting to over do it! Will post some pics when I can on saturday!

    EDIT: One other thing I forgot to mention is there's a play locally which appears reliable and offers a remap, which I was going to get done (taking my S3 from 265 to a little over 300BHP). I'm thinking for a bit of extra power, why not :) Although I'm not aware how expensive a remap usually comes to?
     
    #4 HarryJ, May 29, 2012
    Last edited: May 29, 2012
  6. willowsdad

    willowsdad Sideways

    Joined:
    Oct 27, 2011
    Messages:
    1,022
    Likes Received:
    26
    You should ask on here about them. Maybe someone has used them before. If I was you I'd keep with the standard power for a bit. You're not going to be hungry for more if you're jumping from a 1.6! I'd look at other mods like intake and exhaust system, then when you've come to terms with the power you can jump straight to stage 2. Take some time to enjoy it for what it is first, and get some pics up when it arrives.
     
    HarryJ likes this.
  7. HarryJ

    HarryJ New Member

    Joined:
    May 29, 2012
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Cheers for the advice mate. I think that sounds like the most sensible option. It will take me a good few weeks to get used to the change in power I reckon. Will have to take it easy at first.
     
  8. HarryJ

    HarryJ New Member

    Joined:
    May 29, 2012
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Oh wow...so the car is absolutely amazing. It looks better than I remembered when I saw it last, it's as clean as can be...spotless. The interior is amazing! In comparison to my old 2006 Audi A3 1.6, it is another world actually having responsive acceleration in 4th and 5th gear...oh and a 6th gear, finally! The level of technology is also superb compared to my old 1.6, I just need to work out how to tune my radio as it seems to be unable to pick up channels (although I know it is capable of doing so), i've scanned it but no luck, any ideas? Certainly no way i'll be looking to get this remapped in the near future given the step up from a 1.6! The gears feel a lot easier to change, and the pedals are a lot heavier (my initial thoughts) - in a good way that is, as I was initially worrying how putting your foot down to much on the gas in 1st could be pretty easy, but it seems that Audi have nailed that potential issue. I'll get some pics up next week, can't at the moment as forgot the cable connecting my phone to my laptop. Now I just need an Aux cable to connect my phone to the sound system. Man I love Audi!
     
  9. willowsdad

    willowsdad Sideways

    Joined:
    Oct 27, 2011
    Messages:
    1,022
    Likes Received:
    26
    Congratulations mate. Drive safe, and enjoy.
     
  10. Sandra

    Sandra MODERATOR
    Staff Member Moderator TeamMisano Gold Supporter quattro Audi S3

    Joined:
    Sep 12, 2010
    Messages:
    19,421
    Likes Received:
    3,708
    Pics :) x
     
  11. HarryJ

    HarryJ New Member

    Joined:
    May 29, 2012
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Will get some pics up on wednesday! OK, one slight issue, as the car has been thoroughly checked by Audi over the last week, I know it's not a fault, however it may get on my nerves. The car itself has done around 20k, and the Audi garage selling it I think (not certain), may have said the brake pads were new or recent. So, the problem is when I lightly brake at low speeds of about 15-20mph, the brakes make an annoying high pitched squeak. If I take this to my local garage next week, would it be something they could easily sort, as I don't want that noise attracting people!! Cheers.
     
  12. mjr901

    mjr901 Parts Manager - (Main Dealer)
    Audi Main Dealer Gold Supporter Audi S3

    Joined:
    Nov 24, 2011
    Messages:
    3,107
    Likes Received:
    663
    most likely needs copper grease on back of pads.
     
  13. HarryJ

    HarryJ New Member

    Joined:
    May 29, 2012
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Thanks for the reply mate, will get it seen to next week!
     
  14. S.

    S. Well-Known Member

    Joined:
    Mar 5, 2009
    Messages:
    1,570
    Likes Received:
    283
    oem brake pads make that noise. nothing to worry mate, i know it's annoying.
     
  15. Shadowman

    Shadowman Active Member

    Joined:
    Nov 14, 2005
    Messages:
    592
    Likes Received:
    43
    Congratulations on the new car....saw another black S3 3 door being prepped for someone today at my local dealers (Cambridgeshire), so another lucky potential ASN member in the making.

    Regarding the brakes, you may be able to sort it just by braking heavily two or three times in a row, especially if it has been standing on a forecourt for a little while...give it a try and it may save you a few quid
     
  16. Ash187

    Ash187 Audi-Retrofits.co.uk
    Site Sponsor Gold Supporter VCDS Map User Audi A5 quattro

    Joined:
    Mar 12, 2009
    Messages:
    7,266
    Likes Received:
    604
    Mate all this talk and no pics? get some pics up on here so we can perv!
    as for the brakes you may need to just grind the edges down a bit on the pads as i know that helps it a bit sometimes.
    if they are squeeling then it does sound like new pads...
     
  17. HarryJ

    HarryJ New Member

    Joined:
    May 29, 2012
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Hey mate, that may have been my car haha. It's 09, not 10 got that wrong!! I thought it was 10 due to the onboard sat nav system, which seems to only usually be on 10 reg's or later. It's a good looking car! Will give the advice given a go over the next few days and hopefully the sound will die down. It may just be because the brake pads are new(ish)!
     
  18. Shadowman

    Shadowman Active Member

    Joined:
    Nov 14, 2005
    Messages:
    592
    Likes Received:
    43
    If it was Cambridge Audi, then it must have been yours.....looked in lovely condition if it was !
     
  19. HarryJ

    HarryJ New Member

    Joined:
    May 29, 2012
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Vindis Audi in Cambridge right? Yep that was mine :) It really is in good nick! Break pads seem to be getting better in this wet weather.
     
  20. HarryJ

    HarryJ New Member

    Joined:
    May 29, 2012
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    OK, so with some harder braking seems the brakes are getting better now! One thing I was also thinking about was the fog lights on the S3, do any of you have them on on a clear night too? I think it might be illegal, but I do feel fog lights and regular beam lights look sick at night, or is that just me? :s
     
  21. Rick @ Unicorn Motor Dev.

    Site Sponsor

    Joined:
    Jan 25, 2012
    Messages:
    1,004
    Likes Received:
    286
    Illegal I'm afraid.
     
  22. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide this advert.
  23. HarryJ

    HarryJ New Member

    Joined:
    May 29, 2012
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Argh, yes as I thought!
     
  24. HarryJ

    HarryJ New Member

    Joined:
    May 29, 2012
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Sorry, got yet another question (thought I may as well bump up this thread rather than create a new one). Music. So, I have an ipod plugged into the doc in the S3, and it will come up with tracks on the screen and I am able to flick through them with my steering wheel, but it will only get the track titles as no.1,2 etc. Is there anyway to be able to get the onboard computer to read the song titles properly off of the iPod or will it only ever be able to simply number them?
     
  25. RYes3

    RYes3 Active Member

    Joined:
    Apr 19, 2012
    Messages:
    763
    Likes Received:
    95
    Mine reads track titles. Does your ipod show the track titles when you play it without it connected to your car?

    There is some settings on the rns-e when you press setup button in media mode about track titles, it may be set to file name rather than track name.
     
  26. HarryJ

    HarryJ New Member

    Joined:
    May 29, 2012
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Thanks for the help mate, will give it a go and get back to you.
     
  27. HarryJ

    HarryJ New Member

    Joined:
    May 29, 2012
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    OK so I tried that, no success. Only option on set up I could find was for 'repeat'. The system is reading the iPod in the dock as a 'CD' and all the songs (despite them all being named on the iPod itself) come up as 'tracks'. It's not exactly a major issue, just a minor preference I guess.
     
  28. PaulAr

    PaulAr S3 (8P)

    Joined:
    Mar 26, 2008
    Messages:
    4,073
    Likes Received:
    182
    If the RNSE has been a retrofit then its likely the FM antenna in the tailgate has not been upgraded which means the stations will stay `greyed out` on the screen.
     
  29. HarryJ

    HarryJ New Member

    Joined:
    May 29, 2012
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Ah OK, is there a way to correct this to be able to get access to the stations?
     
  30. PaulAr

    PaulAr S3 (8P)

    Joined:
    Mar 26, 2008
    Messages:
    4,073
    Likes Received:
    182
    You will need to fit the upgraded antenna, from memory the kit is £150 ish + Fitting.

    Personaly I would take it back to the dealer and get them to sort it, they can also confirm if its a retro unit or a factory option from the VIN number.


    Good luck
     
  31. HarryJ

    HarryJ New Member

    Joined:
    May 29, 2012
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Cheers for the help with the radio. Another more general thing with regards to the car itself (and a question that will make me sound like an absolute newbie), when I make an effective change from 1st to 2nd gear (going for optimal acceleration), I notice that if I get it right the car launches itself (feels incredible), is this what you call 'launch control' or am I going off on something completely separate. this awesome feeling I get changing up from 1st gear to 2nd I obviously don't get with any other changes as dramatically, so was wondering if this is what you knew as launch control. Sorry for the load of questions. Still trying to work it all out!
     
  32. RYes3

    RYes3 Active Member

    Joined:
    Apr 19, 2012
    Messages:
    763
    Likes Received:
    95
    Launch control is from a standing start and is inly available on the DSG as far as I know. Even then its not a published feature of the gearbox, again, as far as I know.

    Sounds like your RNS-e has been retrofitted :(
     
  33. HarryJ

    HarryJ New Member

    Joined:
    May 29, 2012
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Hmm, don't think so as it's been purchased through an Audi garage and no mention was made of it, nor on the papers. I think perhaps it's just the way I am changing the gears, does nobody else experience a similar reaction when chaging up from 1st gear?
     
  34. Cozza McA

    Cozza McA Crunching The Gears
    VCDS Map User

    Joined:
    Apr 18, 2012
    Messages:
    411
    Likes Received:
    71
    i do this all the time not been stopped YET haha,
    iv got some LED spots wich look the dogs!:icon_thumright:
     
    HarryJ likes this.

Share This Page