1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

AUDI RNS-E

Discussion in 'Audi S4/A4/A4 Cab (B7 Chassis)' started by robtaylors, May 11, 2009.

  1. robtaylors
    Offline

    robtaylors Member

    Joined:
    Mar 28, 2009
    Messages:
    90
    Likes Received:
    0
    [May 11, 2009]
    Hi all i am thinking of getting the Audi rns-e sat nav unit , anyone here have it? any good ? also would need to hook up bluetooth for phone , is this possible or would i need another attachment ? and the 6 cd changer , would i be able to keep that too ?

    rob
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Sep 18, 2014]

  3. s8craig
    Offline

    s8craig Active Member VCDS Map User

    Joined:
    Jul 26, 2005
    Messages:
    1,562
    Likes Received:
    29
    [May 11, 2009]
    Lots of people have one on this forum, lots of people have integrated the BT prep as well. Your CD changer should continue to work.
    #2
  4. S-Line_Wales
    Offline

    S-Line_Wales Member

    Joined:
    Nov 21, 2007
    Messages:
    128
    Likes Received:
    0
    [May 11, 2009]
    Yeah Ive had it done, and can definately recommend craig to do it for you. He did me RNS-E, BT & SDS, along with an Ipod connector in the glovebox in a few hours whilst I waited and drank lots of overpriced coffee in Cafe Nero around the corner from his place..Top guy, top service.
    #3
  5. robtaylors
    Offline

    robtaylors Member

    Joined:
    Mar 28, 2009
    Messages:
    90
    Likes Received:
    0
    [May 11, 2009]
    so would the phone would work through the mfsw ? i had a parrot in my b6 a4 and the info was displayed on the the instrument dash , is this the same ? also lastly what is the sat nav like , as the factory bmw sat nav i had in my M3 was utter **** !!

    ta


    rob
    #4
  6. jwhat
    Offline

    jwhat Member VCDS Map User

    Joined:
    Oct 20, 2006
    Messages:
    540
    Likes Received:
    1
    [May 11, 2009]
    Yeah I think if you get a late model bt system there is some voice activation called SDS. I don't have the sat nav but I remember seeing somewhere it doesn't have full postcodes or something?! This is a great forum about the audi sat nav and bt http://audiforum.us/

    And I think it's pretty easy to retrofit too, I just need some money to buy it!:keule:
    #5
  7. robtaylors
    Offline

    robtaylors Member

    Joined:
    Mar 28, 2009
    Messages:
    90
    Likes Received:
    0
    [May 11, 2009]
    I take it if you have the double din , you can remove old one and slot the RNS-E straight in ?
    #6
  8. robtaylors
    Offline

    robtaylors Member

    Joined:
    Mar 28, 2009
    Messages:
    90
    Likes Received:
    0
    [May 11, 2009]
    Also where is the best place to buy one , and which one is best ? all on ebay are second hand / refurbed units !! what would be a decent price to pay ?

    rob
    #7
  9. jwhat
    Offline

    jwhat Member VCDS Map User

    Joined:
    Oct 20, 2006
    Messages:
    540
    Likes Received:
    1
    [May 11, 2009]
    #8
  10. jwhat
    Offline

    jwhat Member VCDS Map User

    Joined:
    Oct 20, 2006
    Messages:
    540
    Likes Received:
    1
    [May 11, 2009]
    #9
  11. G-Manmania
    Offline

    G-Manmania G-Man

    Joined:
    May 10, 2009
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    [May 11, 2009]
    hi, I just purchased a SatNav at the weekend for an Audi A4 Avant sline 2008, brand new Boxed with 2009 dvd software, cost £800 fitted See link: www.vwcruise.com/12.html Hope this helps..
    #10
  12. S-Line_Wales
    Offline

    S-Line_Wales Member

    Joined:
    Nov 21, 2007
    Messages:
    128
    Likes Received:
    0
    [May 12, 2009]
    Hi, Yeah phone works via BT on MFSW, with callers name/number on DIS and also on the RNS-E display. Voice quality is excellent. You also get a signal strength display icon on the RNS-E. All round quality piece of kit. I got mine for the ease of having SAT NAV, BT & all my music in the car via SD cards (so no CD's sliding about in glovebox etc) without loads of wires trailing everywhere and having to have my TOMTOM visible on the windscreen or wear a BT headset etc.

    Well worth the upgrade cost IMHO.
    #11
  13. robtaylors
    Offline

    robtaylors Member

    Joined:
    Mar 28, 2009
    Messages:
    90
    Likes Received:
    0
    [May 15, 2009]
    Is ebay the only place to find the rns-e at a decent price ?
    cant think of anywhere else to look :faint:
    #12
  14. JohnboyC
    Offline

    JohnboyC Member

    Joined:
    May 6, 2007
    Messages:
    797
    Likes Received:
    3
    [May 15, 2009]
    I got mine off e-bay - the 1st one I was sent had a broken Fakra connector - it was changed no probs....

    There seem to be some on e-bay selling for around £450 and are including a warranty....sounds good to me

    I would be a bit worried about buying a RNS-e from Lithunaia, Poland, etc...but thats only my personal opinion...
    #13
  15. Dazmo
    Offline

    Dazmo Active Member

    Joined:
    May 9, 2009
    Messages:
    1,768
    Likes Received:
    8
    [May 16, 2009]
    Hi mate just purchased my car with the RNS-E sat nav in, also has the6 cd changer and i believe the GSM phone prep (bluetooth)

    Amazing piece of kit mate, better than many sat navs out there today by a mile, its very easy to use and very informative, good instructions and clear voice descriptions.

    Im absolutly loving the mp3 memory cards too! sound amazing on the 10 speaker bose system.

    My advice, get one!
    #14
  16. robtaylors
    Offline

    robtaylors Member

    Joined:
    Mar 28, 2009
    Messages:
    90
    Likes Received:
    0
    [May 16, 2009]
    Yep i really want to get one now , but like johnboy said not sure i wanna part with nearly 500 quid for one from lithuania to be honest , any ideas anyone ?

    rob
    #15
  17. quattrojames
    Online

    quattrojames Moderator Staff Member Moderator

    Joined:
    Mar 28, 2008
    Messages:
    13,888
    Likes Received:
    477
    [May 16, 2009]
    LINK

    2008 Nav Plus - I don't know if it would fit, so please check first - but it's got no bids and starting at £350 from a UK seller - runs out at 1919 hours today so don't dilly dally!
    #16
  18. JohnboyC
    Offline

    JohnboyC Member

    Joined:
    May 6, 2007
    Messages:
    797
    Likes Received:
    3
    [May 16, 2009]
    #17
  19. robtaylors
    Offline

    robtaylors Member

    Joined:
    Mar 28, 2009
    Messages:
    90
    Likes Received:
    0
    [May 16, 2009]
    after doing a bit of research on these looks like you need an additional part for using your phone with it , is this right ? also if your using the sat nav does this mean you cant listen to radio or cd`s ?


    rob
    #18
  20. rowdyboy
    Offline

    rowdyboy Member

    Joined:
    Mar 2, 2009
    Messages:
    803
    Likes Received:
    18
    [May 17, 2009]
    Hi Guys,
    This is the guy i got my RNS-E from, he is listed as a UK seller but the unit was posted from Germany (£25 postage) and all e-mails i received were with German titles and the rest was in very broken english. The unit i received had some minor cosmetic damage on the back. After A LOT of persuasion, i finally got some money back. Mine was listed as an auction and i got it for just under £400. Overall, not a bad seller and the headunit works and looks (from the front) perfect.

    Cheers
    #19
  21. jwhat
    Offline

    jwhat Member VCDS Map User

    Joined:
    Oct 20, 2006
    Messages:
    540
    Likes Received:
    1
    [May 17, 2009]
    Yeah you will need a bluetooth module, microphone and possible something else you can get brand new ones from here >http://www.kufatec.de/shop/product_....html/XTCsid/a8a16823ebfc33934b614b02ce990577 or try ebay. Im sure you can listen to the radio and or CD's while using the sat nav, it would be a bit silly other wise im sure someone who has it will be along soon and can tell you. I really want one now with all this talk! Not that I need to be spending another £500 odd pounds:keule:


    Edit: I forgot the link to the new bluetooth units.
    #20
  22. rowdyboy
    Offline

    rowdyboy Member

    Joined:
    Mar 2, 2009
    Messages:
    803
    Likes Received:
    18
    [May 17, 2009]
    Yes, you can listen to cd's or the radio, the sat nav voice just cuts in (you can set the volume) when it needs to give instructions.
    Forgot to say, the seller i mentioned supplied all the leads, full cd instruction book + 2008 cd so it was a TRUE 'plug and play'.
    #21
  23. robtaylors
    Offline

    robtaylors Member

    Joined:
    Mar 28, 2009
    Messages:
    90
    Likes Received:
    0
    [May 17, 2009]
    so the bluetooth module is an extra 200/300 quid , then the coding for the mfsw and instrument cluster to work , starting to get expensive , maybe a parrot will do the job , sigh :gaehn:
    #22
  24. robtaylors
    Offline

    robtaylors Member

    Joined:
    Mar 28, 2009
    Messages:
    90
    Likes Received:
    0
    [May 17, 2009]
    Just picked up and fitted my rns-e , bought from some guy off ebay , i cant believe the difference it makes in the cabin , looks so plush , now i need to sort out the bluetooth side so i can get my phone working
    A couple of questions for you guys ,

    1. What does the mode button on the mfsw do ?
    2. Do i need to gt vag coding done , and if so what dos this do ?
    3. Any way of changing the annoying nav voice ?
    4. Does it accept voice commands

    Ta

    Rob
    #23
  25. quattrojames
    Online

    quattrojames Moderator Staff Member Moderator

    Joined:
    Mar 28, 2008
    Messages:
    13,888
    Likes Received:
    477
    [May 17, 2009]
    Good skills! You don't hang about :hi:
    #24
  26. rowdyboy
    Offline

    rowdyboy Member

    Joined:
    Mar 2, 2009
    Messages:
    803
    Likes Received:
    18
    [May 18, 2009]
    1. Annoyingly the mode button does nothing which is a shame as it would have been useful to switch between radio, cd etc.
    2. No VAG coding needed when i did mine but i'm sure i read somewhere that rarely it might need doing.
    3. I have not found a way of changing the voice but i am still fairly new to it and it does not annoy me that much!
    4. As standard it won't accept voice commands, not sure if there is a mod available but you can be certain if there is, it will be expensive.

    Cheers
    #25
  27. ole.t
    Offline

    ole.t New Member

    Joined:
    Feb 27, 2008
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    [May 27, 2009]
    HI.
    CAN ANYBODY TELL ME THE RNS-E WIRES FOR REAR SPEAKER LINE OUT AND REMOTE 12V FEED FROM THE PLUG ON THE BACK OF HEAD UNIT!!
    ALSO IS THE BLUETOOTH MIC ON THE LIGHT CLUSTER ABOVE!!
    #26
  28. PetrolDave
    Offline

    PetrolDave Well-Known Member

    Joined:
    Nov 25, 2003
    Messages:
    1,559
    Likes Received:
    82
    [May 28, 2009]
    All the pinouts are on the paper label on the top of the RNS-E.

    Yes, the mic is in the roof light cluster.


    BTW all caps is regarded as SHOUTING.
    #27

Share This Page