1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Audi A4 2.0 tdi 140 Turbo/engine light issue

Discussion in 'Audi S4/A4/A4 Cab (B7 Chassis)' started by Leigh1984, Feb 1, 2013.

  1. Leigh1984
    Offline

    Leigh1984 New Member

    Joined:
    Feb 1, 2013
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Hi All,

    I am new to this so I am sorry if I have put this in the wrong area.

    I have a 2006 audi A4 2.0 TDI 140 S Line, driving to work this morning the Turbo decided to not work after 10 mins so I turned the engine off and re-started went fine for 10 mins then the engine management light came on and no turbo I have had this car less than 6 months, absolutely love this car but I am unsure what the issue is, no white smoke coming out the back end so I know the Turbo hasn't gone (Previous experience on a Mazda 6 Turbo blew) what could it be??

    Much appriciated if you can help me its booked in on Monday I would like to pre empt hat the issue is before hand :)
    #1
  2. NHN
    Offline

    NHN Modmetractor

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,226
    Likes Received:
    1,220
    So does it rev above 2-3k revs when it seems to not be working very well, as in limp mode?
    #2
  3. Leigh1984
    Offline

    Leigh1984 New Member

    Joined:
    Feb 1, 2013
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Yes the car goes over 2 & 3k revs
    #3
  4. Leigh1984
    Offline

    Leigh1984 New Member

    Joined:
    Feb 1, 2013
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Yes the car goes over 3k revs

    But turbo won't kick in, once I switch the engine off then on after 2 mins all working for 5 mins then down again but engine light on all the time
    #4
  5. bez101
    Offline

    bez101 Yorkshire & Humber Rep.

    Joined:
    Jul 8, 2008
    Messages:
    8,723
    Likes Received:
    491
    sounds like its going into limp
    when u turn off and on it resets and then goes back into limp
    no way could anyone on here tell you whats up you need it scanning for fault codes
    then we can help.
    #5
  6. NHN
    Offline

    NHN Modmetractor

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,226
    Likes Received:
    1,220
    Well could be sticking turbo vnt mechanism, I would be very careful cause if it is this, it could blow & leave a rather big mess along with big bill, you need to log the boost levels & tbh check the turbo directly to see if the mechanisms are moving freely.
    #6
  7. Leigh1984
    Offline

    Leigh1984 New Member

    Joined:
    Feb 1, 2013
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Ok thats fine, It's booked in on Monday morning ill update you then.

    Thanks
    #7
  8. Leigh1984
    Offline

    Leigh1984 New Member

    Joined:
    Feb 1, 2013
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    I am about 10 mins away from my house but have to hit a motor way for about 5 mins should I drive home or not?
    #8
  9. bez101
    Offline

    bez101 Yorkshire & Humber Rep.

    Joined:
    Jul 8, 2008
    Messages:
    8,723
    Likes Received:
    491
    yeah drive it take it easy tho
    #9
  10. southylad
    Offline

    southylad Member

    Joined:
    Oct 9, 2012
    Messages:
    492
    Likes Received:
    25
    same as mine was mate recon turbo now spot on
    #10
  11. Leigh1984
    Offline

    Leigh1984 New Member

    Joined:
    Feb 1, 2013
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    So I drove home turbo was on and off like a yo yo, I pulled in at home and the turbo whistled perfectly but were the intercooler is it made an inter mittant mumbling noise. I have been told by my breakdown its a blockage but he wasn't 100% sure!! Its so annoying
    #11
  12. Rick @ Unicorn Motor Dev.
    Offline

    Rick @ Unicorn Motor Dev. Site Sponsor Site Sponsor

    Joined:
    Jan 25, 2012
    Messages:
    757
    Likes Received:
    124
    It needs a live data diagnostics session to see why the ECU is cutting power before any work is carried out.

    Rick
    #12
  13. Leigh1984
    Offline

    Leigh1984 New Member

    Joined:
    Feb 1, 2013
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    I found out the issue its the EGR valve I am being told this is a very common issue with the A4, but I have another question I have it booked in to either have it cleaned or buy a brand new one tomorrow morning so if possible could I have some advice on what to do?

    Thanks
    #13

Share This Page