1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

audi a4 130 quattro sport

Discussion in 'A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)' started by quinndog, Apr 9, 2010.

  1. quinndog
    Offline

    quinndog New Member

    Joined:
    Apr 9, 2010
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    [Apr 9, 2010]
    :idea:Anybody got any ideas about poor starting & rough idling? Power is ok . also poor fuel consumption -Had new clutch & cam - just the same. Running out of ideas & get cheeses off - Thanks Quinndog.:sadlike:
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Sep 20, 2014]

  3. L1 HCS
    Offline

    L1 HCS Active Member

    Joined:
    Oct 10, 2006
    Messages:
    4,601
    Likes Received:
    6
    [Apr 9, 2010]
    What year is this car? so we can move it to the correct part of the forum.
    #2
  4. quinndog
    Offline

    quinndog New Member

    Joined:
    Apr 9, 2010
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    [Apr 9, 2010]
    sorry - 02 reg - Thanks
    #3
  5. docurley
    Offline

    docurley Moderator Staff Member Moderator

    Joined:
    Dec 12, 2003
    Messages:
    3,859
    Likes Received:
    25
    [Apr 9, 2010]
    You need to get the car scanned to get some isea whats up as it could be anything.

    Sparkplugs
    coolent sensor
    vaccume leak...... etc...... etc.......
    #4
  6. swarcup
    Offline

    swarcup Well-Known Member

    Joined:
    Sep 9, 2009
    Messages:
    1,291
    Likes Received:
    37
    [Apr 9, 2010]
    you could try disconnecting the maf, if it idles better then you can say its up the swanny. other than that a fault scan is the way to go
    #5
  7. quinndog
    Offline

    quinndog New Member

    Joined:
    Apr 9, 2010
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    [Apr 9, 2010]
    Thanks, had a fault scan done at main dealers - nothing showed up! - will try disconnecting the maf
    #6
  8. quinndog
    Offline

    quinndog New Member

    Joined:
    Apr 9, 2010
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    [Apr 9, 2010]
    Thanks -had it scanned at main dealers - nothing showed up !
    #7
  9. scott b
    Offline

    scott b Active Member VCDS Map User

    Joined:
    Jan 19, 2010
    Messages:
    1,254
    Likes Received:
    3
    [Apr 9, 2010]
    how many miles on the car?

    injectors?
    #8
  10. quinndog
    Offline

    quinndog New Member

    Joined:
    Apr 9, 2010
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    [Apr 9, 2010]
    142,000 MILES - thought about them - do you know how to find a faulty one ?
    #9
  11. quattrojames
    Online

    quattrojames Moderator Staff Member Moderator

    Joined:
    Mar 28, 2008
    Messages:
    13,892
    Likes Received:
    477
    [Apr 9, 2010]
    Have you tried putting some decent injector cleaner through to see if that improves things at all?
    #10
  12. BlackQuat
    Offline

    BlackQuat Well-Known Member VCDS Map User

    Joined:
    Nov 24, 2009
    Messages:
    1,803
    Likes Received:
    44
    [Apr 9, 2010]
    What temp does it run at?
    #11
  13. BahnStormer77
    Offline

    BahnStormer77 BahnStormer

    Joined:
    Feb 4, 2009
    Messages:
    2,604
    Likes Received:
    14
    [Apr 9, 2010]
    If it's a "audi a4 130 quattro sport ", then it's TDI, so I'm guessing not the plugs ;)
    #12
  14. Garfie
    Offline

    Garfie Member

    Joined:
    Jul 16, 2009
    Messages:
    179
    Likes Received:
    0
    [Apr 12, 2010]
    My 130 TDi had similar problems when I bought it although not the rough idling. When I scanned it it also had no fault codes for the engine.

    I changed the MAF anyway as I know they get worse with age and with the new one fitted I got loads more response and a bit more power but no real change to mpg.

    Next was the coolant temp sensor which made no difference at all.

    After that I changed the thermostat as over the winter it was really struggling to get to and hold at 90 degrees. Doing that instantly gave me about 5mpg increase and the car warms up within 5-10 mins of driving now.

    Still never solved the occasional longer cranking times when starting though. Main thing I guess though is it always starts!!
    #13

Share This Page