1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Air con fan under bonnet no longer spins

Discussion in 'Air Conditioning' started by Monsoon, Dec 29, 2009.

  1. Monsoon
    Offline

    Monsoon Member

    Joined:
    Sep 24, 2005
    Messages:
    99
    Likes Received:
    1
    [Dec 29, 2009]
    I had the cambelt changed last week. It might be coincidence but since then I've notice the aircon fan under the bonnet hasn't spun at all. I'm sure this has always previously spun with the aircon on. Strange thing is, the aircon still seems to be working, though with this weather it's tricky to check that the icy cold air is actually the aircon working or just freezing cold air from outside. But the windows demist (though maybe not so well as before) and I can hear the very slight gurgling sound of the compressor[?] which goes away when I press the econ button. Can anyone tell me if the aircon fan under the bonnet is meant to run all the time if the aircon is switched on, and whether a cambelt change could have interferred with this at all? Thanks.
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Sep 19, 2014]

  3. Monsoon
    Offline

    Monsoon Member

    Joined:
    Sep 24, 2005
    Messages:
    99
    Likes Received:
    1
    [Dec 29, 2009]
    Ah - sorry Staz - should have read your FAQ section first:

    "Please note that if the outside temperature falls below 4 degrees the air con will be automatically disabled. This is to stop a build up of ice on the evaporator."
    #2
  4. Staz
    Offline

    Staz is a retronaut Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Oct 26, 2006
    Messages:
    6,190
    Likes Received:
    47
    [Dec 30, 2009]
    No need to apologise mate. It's probably worth you double checking when the weather gets warmer though. It's not unknown for mechanics to break something while repairing something else lol
    #3
  5. motionlee
    Offline

    motionlee Member

    Joined:
    Mar 6, 2010
    Messages:
    95
    Likes Received:
    0
    [Mar 22, 2010]
    What car do you have pal ?
    #4
  6. Monsoon
    Offline

    Monsoon Member

    Joined:
    Sep 24, 2005
    Messages:
    99
    Likes Received:
    1
  7. motionlee
    Offline

    motionlee Member

    Joined:
    Mar 6, 2010
    Messages:
    95
    Likes Received:
    0
    [Mar 23, 2010]
    The reason i asked was because if say you had say an a4, then they might have dis-connected something on the system to do the belt, as you have to remove the full front to do the belt.
    Yes the slow speed fans should work when you engage the compressor to cool the gas into a liquid form, but the system will still work without the fans in operation, therefore i would go back to basic's and check all fuses, and if someone could vagcom it for you that would help.
    If you have a multi meter or power probe i could give you some tests to do !
    #6
  8. Monsoon
    Offline

    Monsoon Member

    Joined:
    Sep 24, 2005
    Messages:
    99
    Likes Received:
    1
    [Mar 27, 2010]
    Thanks

    The fan now spins, though intermittently. I'm sure it continuously spun (with aircon switched on) before the cambelt change, but I may be mistaken. Anyway, all seems to be working and air from the vents seems to be icy cool on the low setting. I'll keep an eye on it.
    #7

Share This Page