1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

AEB Head - stk cams or S3 cams

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by Scullies, Sep 14, 2012.

  1. Scullies
    Offline

    Scullies Well-Known Member

    Joined:
    Feb 9, 2012
    Messages:
    1,382
    Likes Received:
    384
    [Sep 14, 2012]
    Hi Guys

    As above, should I use the stock AEB cams or should I transfer the cams from my S3. This is temporary as the courier has lost my cat intake cam :(


    Are there any differences between camshafts on the 1.8t 20v heads?
    #1
  2. Westy
    Offline

    Westy Double Dark Side! Diesel & 8P

    Joined:
    Dec 2, 2008
    Messages:
    17,358
    Likes Received:
    1,005
    [Sep 14, 2012]
    I transferred my S3 cams into the AEB head only because I knew the history of my cams over the AEB ones. Apart from that there should be no difference.

    You will also need to transfer over your VVT unit if you have one as AEB heads don't.
    #2
  3. <tuffty/>
    Offline

    <tuffty/> Badger 5 Edition...Its all about the flow... Staff Member Moderator

    Joined:
    Sep 14, 2008
    Messages:
    17,292
    Likes Received:
    1,925
    [Sep 14, 2012]
    You can't use the pully from an AEB head as the inline setup is different... you will need the cam position wheel from the S3 if yours is an AMK/BAM as VVT is 4 window rather than non VVT 2 window

    <tuffty/>
    #3
  4. Scullies
    Offline

    Scullies Well-Known Member

    Joined:
    Feb 9, 2012
    Messages:
    1,382
    Likes Received:
    384
    [Sep 15, 2012]
    Thanks for the wise words guys :icon_thumright:
    #4
  5. Dan s3 audi
    Offline

    Dan s3 audi Member

    Joined:
    Apr 1, 2012
    Messages:
    164
    Likes Received:
    0
    [Sep 16, 2012]
    i changed my apy head for a aeb head, asked audi and they checked the part numbers out and both the cam are identical part numbers. the only part i did change was the cam pully and the sensor cap thing.
    #5
  6. Scullies
    Offline

    Scullies Well-Known Member

    Joined:
    Feb 9, 2012
    Messages:
    1,382
    Likes Received:
    384
    [Oct 21, 2012]
    So I finally got some cat cams to go with the AEB head.
    I remember Tuffy mentioned that I will need to use the VVT from my S3 engine. What would happen if I didnt use the VVT? Is it possible or will it cause issues with the ECU ?
    #6
  7. Andrew@A.L.D
    Offline

    Andrew@A.L.D May add NOS to 600+bhp?

    Joined:
    Jun 19, 2009
    Messages:
    3,637
    Likes Received:
    414
    [Oct 21, 2012]
    If you wanted you can code out the VVT but i don't see the point if you have then keep.

    You can run without the VVT but a error code would come up
    #7
  8. Scullies
    Offline

    Scullies Well-Known Member

    Joined:
    Feb 9, 2012
    Messages:
    1,382
    Likes Received:
    384
    [Oct 21, 2012]
    the aeb head that I got came with a brand new cam chain tensioner and thought it might be better to use it rather than the used VVT,
    but I dont want to have error codes.
    #8
  9. phil miller
    Offline

    phil miller Active Member

    Joined:
    Sep 9, 2012
    Messages:
    956
    Likes Received:
    109
    [Oct 21, 2012]
    Tuffty do you know if the cam wheel on an ARY is the same as an AGU?
    #9

Share This Page