1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Acceleration hesitation between gear changes

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by lucksta, May 19, 2012.

  1. lucksta
    Offline

    lucksta Audi OCD

    Joined:
    Sep 4, 2008
    Messages:
    71
    Likes Received:
    0
    [May 19, 2012]
    On a standard AUM 1.8T

    When changing gear under hard acceleration there's always this drop off of revs like the boost cuts out for a about 2 seconds. VAGCOM shows no faults, always well serviced, cleaned TB, coil packs checked.

    Fuel economy isn't so good, average 30mpg under steady driving.

    Any ideas?
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Nov 23, 2014]

  3. s33nyboy12
    Offline

    s33nyboy12 Well-Known Member

    Joined:
    May 14, 2012
    Messages:
    1,428
    Likes Received:
    173
    [May 19, 2012]
    Don't know about your problem mate , but wish I was averaging 30mpg, last car I had that did that was a diesel BMW !

    Think I get about 22mpg driving mine steady......
    #2
  4. thegoal007
    Offline

    thegoal007 Another S3 owner....

    Joined:
    Apr 9, 2008
    Messages:
    740
    Likes Received:
    11
    [May 19, 2012]
    why do you say 30mpg is not good - were you getting better before this problem ? or do you know other who get better.
    ......I think your probably getting better mpg because of your problem ! Once you have fixed it and are truly accelerating more than you will find it will get worse
    #3
  5. lucksta
    Offline

    lucksta Audi OCD

    Joined:
    Sep 4, 2008
    Messages:
    71
    Likes Received:
    0
    [May 19, 2012]
    Dude..22mpg?? Something aint right there, are your wheels made of lead or something? I used to drive an A3 with a AGU engine and used to regularly get 34 out of it.

    Anyway, lets forget about the mileage if that sounds about right, anyone got an idea about the loss of power after gear change?

    Cheers
    #4
  6. lucksta
    Offline

    lucksta Audi OCD

    Joined:
    Sep 4, 2008
    Messages:
    71
    Likes Received:
    0
    [May 28, 2012]
    I think I've cured it. Looking at the turbo hoses I found that an o-ring had blown out at the connection between the charge pipe and the rubber hose after it. Apparently a common occurrence with this design. They used to use the more reliable jubilee clip, I think on pre 2000 models.

    Anyway, I wanted to sort it then and there so just sealed it right up with gasket paste. I later bought the correct seal from the dealers for £2.95, part number N 901 368 02, but found the gasket paste had done such a good job I left it on.

    So now the car seems to accelerate more consistently after gear change, I imagine that because the turbo stops as you take your foot off, the pressure would just disappear through that leak, so after reapplying the pedal - the turbo would take longer to build up pressure and make any affect.
    #5
  7. s3cya
    Offline

    s3cya 1st Gear

    Joined:
    Apr 17, 2012
    Messages:
    103
    Likes Received:
    1
    [May 28, 2012]
    if that doesnt work mate try ur plugs my last s3 done it as it was blowing the spark out on boost and under load if u upgrade the plugs then that could help
    #6
  8. AVLO
    Offline

    AVLO Active Member

    Joined:
    Mar 20, 2012
    Messages:
    305
    Likes Received:
    53
    [May 28, 2012]
    make sure your esp is turned off mate i have AUM and if i drive with esp on it cuts power when accelerating hard thats if you havent already done this.

    hence i always push the button once i start the engine lol
    #7

Share This Page