1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

ABS & ESP Lights Staying On

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by Jiny_P, Aug 18, 2006.

  1. Jiny_P
    Offline

    Jiny_P New Member

    Joined:
    Oct 3, 2004
    Messages:
    23
    Likes Received:
    1
    Hi both these lights have come on and are staying on constantly in the dash display, does anyone know what the problem could be?? Thanks
    #1
  2. bearthebruce
    Offline

    bearthebruce Ross-Tech, LLC

    Joined:
    Jul 4, 2006
    Messages:
    332
    Likes Received:
    17
    To help you with this problem, you need to get the car scanned and list the fault codes. These are serious and need to be looked at.
    #2
  3. AL_B
    Offline

    AL_B Active Member

    Joined:
    Jan 6, 2003
    Messages:
    1,572
    Likes Received:
    0
    If both lights are staying on, it usually means ABS Wheel Speed Sensor fault. Happened to me last week, car is booked into the dealer for it.

    Here is the output from my VAG-COM scan..


    Friday,11,August,2006,09:18:15
    VAG-COM Version: Release 607.2-D

    Control Module Part Number: 8N0 907 379 E
    Component and/or Version: ESP 20 CAN V005
    Software Coding: 18448
    Work Shop Code: WSC 01236
    2 Faults Found:
    00285 - ABS Wheel Speed Sensor; Front Right (G45)
    16-00 - Signal Outside Specifications
    00285 - ABS Wheel Speed Sensor; Front Right (G45)
    35-10 - - - Intermittent
    ---------------------------------------------------------------------------


    Hope this helps

    AL
    #3
  4. pazaz
    Offline

    pazaz Member

    Joined:
    May 23, 2004
    Messages:
    321
    Likes Received:
    1
    My S3 has the same problem but my ABS & ESP lights come on now and again, seems to be when I accelerate hard!!

    Is this definatley the ABS Wheel Speed Sensor fault? and if so how much of a job are they they change?

    Thanks
    #4
  5. a4 2.4 se
    Offline

    a4 2.4 se V6

    Joined:
    Aug 18, 2006
    Messages:
    110
    Likes Received:
    0
    HI I HAD THIS FAULT ON MY A4 2.4 2002 ... THE FAULT WAS THE BRAKE SWITCH I ASK AUDI IF THEY SALE AN LOT OF THE SWITCH . THEY SAID ABOUT 3 AN WEEK IT TAKE YOU ABOUT 15 MIN CHANGE OUT SWITCH COST ABOUT £ 6.00

    PAZ
    #5
  6. jonS3
    Offline

    jonS3 Member

    Joined:
    Jun 27, 2006
    Messages:
    719
    Likes Received:
    0
    I had this problem, although intermittently, it turned out to be a faulty longitudinal sensor, which is located on the steering column
    #6
  7. pazaz
    Offline

    pazaz Member

    Joined:
    May 23, 2004
    Messages:
    321
    Likes Received:
    1
    Audi just confirmed it is a faulty longitudinal speed sensor!! well diagnosed Jons3!

    Anybody any idea how much this is to change?

    Cheers
    #7
  8. jonS3
    Offline

    jonS3 Member

    Joined:
    Jun 27, 2006
    Messages:
    719
    Likes Received:
    0
    sensor 1J0907651A - £88.61
    Fitting - £89.50

    think these are plus VAT too, I had this done with a load of other work, I think it needs to be re-set on VAG computer thing, so its not really a DIY job unless you have that and know what your doing
    #8
  9. AL_B
    Offline

    AL_B Active Member

    Joined:
    Jan 6, 2003
    Messages:
    1,572
    Likes Received:
    0
    Just an update. Last week the car went in to have the right ABS sensor changed. Had the car back a couple of days...lights came on again. So this week its in again...to have the right ABS sensor changed/investigated.

    AL
    #9
  10. jansa3turbo
    Offline

    jansa3turbo Audi A3 1.8T Sport

    Joined:
    Aug 21, 2006
    Messages:
    40
    Likes Received:
    0
    Hi Guys, my ABS light etc were staying on too, but I realised that it was a fault with the key not flicking back into position properly after starting the engine. Flicking it back manually sorts my problem out!
    I'd consider chucking it in for repair but I can live with it for now!

    Cheers
    Jan
    J
    #10
  11. pazaz
    Offline

    pazaz Member

    Joined:
    May 23, 2004
    Messages:
    321
    Likes Received:
    1
    Anybody know what this Logitudinal speed sensor acually does?

    Thanx
    #11
  12. rickparmar
    Offline

    rickparmar va va voom

    Joined:
    May 18, 2004
    Messages:
    2,268
    Likes Received:
    0
    this might sound stupid. but on top of the battery there that case which has fuses and wires coming out of it

    check them 3 fuses, i had for months and months the light kept coming on with 3 beeps,

    i changed some sensors. but it didnt fix it, replaced the fuse and i always thought it was a spare. fixed the problem :)

    Have a look
    #12
  13. Jonesy
    Offline

    Jonesy Member

    Joined:
    Jun 27, 2004
    Messages:
    570
    Likes Received:
    1
    i have the esp light on constantly been on since i bought the car, and just last week i got a 3 beeps and the abs light came on and that been on since everyday, the 3 beeps has gone now tho. Gonna have to get it seen to soon.
    #13
  14. MikeA3
    Offline

    MikeA3 Active Member

    Joined:
    Mar 21, 2005
    Messages:
    1,178
    Likes Received:
    1
    Not trying to worry you mate, but my ABS and ESP came on last night whilst stuck in v.slow moving traffic on the A3 in surrey, thought i'd turn the engine off and on again and hey presto - it died completely - i was stuck in the fast lane for 45 minutes with no power whatsoever - even my hazard lights died on me after 10 minutes (not very helpful at night) a really helpful RAC man stopped and checked the battery which was a bit low, he jump started the car and it was fine all the way home.

    I'm not sure if the A3's have a low battery warning light (mine didn't) but it might be worth a check.

    Mike
    #14
  15. soldier483
    Offline

    soldier483 New Member

    Joined:
    Jun 3, 2010
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    i have 2003 a3, the other day when i switch on engine, the clock had reset, the esp light was on and on the milage counter its displaying 'fuse' and when i switch the engine off and remove the key the radio is stayin on.....can anyone advise me please
    #15
  16. mattk
    Offline

    mattk New Member

    Joined:
    Aug 21, 2010
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Hi Solider483 did you figure out what caused your issue.. I seem to have the same one.
    #16
  17. dingdang
    Offline

    dingdang New Member

    Joined:
    Sep 2, 2010
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    hi mate it sure sounds like you have an earth fault check earth from battery remove and clean and make sure all the other earths are clean and tight
    #17
  18. dingdang
    Offline

    dingdang New Member

    Joined:
    Sep 2, 2010
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    the longtitude censor works in conjunction with the abs censors it constantly measures the speed so the abs kicks in properly when needed hope this helps
    #18
  19. dingdang
    Offline

    dingdang New Member

    Joined:
    Sep 2, 2010
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    hi m8 that problem was a recall so should be a free repair :)
    #19
  20. dingdang
    Offline

    dingdang New Member

    Joined:
    Sep 2, 2010
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    ok guys check this out Audi A4 Engine Parts - Euro Car Parts UK
    there selling geniune abs unit for my car for £264.38 and thats brand new they also sell most parts for my car they get infor for your car when u put in your registration code happy days :)
    #20
  21. Lee172
    Offline

    Lee172 GT3071

    Joined:
    Jul 20, 2010
    Messages:
    431
    Likes Received:
    2
    When i turn my ignition on the esp comes on then goes out.. but sometimes the esp light comes on while i crank the engine then off again once its started... does anyone think there could be a problem there? nothing shows on vagcom. I might just be being paranoid. :)
    #21
  22. scoobyra
    Offline

    scoobyra It's not f@cking ORANGE!!!!!

    Joined:
    Feb 21, 2008
    Messages:
    798
    Likes Received:
    1
    I have this problem with my car too, although it's a little different. Under hard acceleration, both abs and esp lights come on, but not always and when the ignition is turned off and on they reset and don't always come back on. I also have kick back through the brake pedal from the abs even when the light is off which is a pain in the @rse!! I'm aware it could be a wheel sensor or something to do with the load sensor on the rear beam but didn't know about the longtitude sensor. Did you say that it was a factory recall??
    #22
  23. LiverS3Mike
    Offline

    LiverS3Mike New Member

    Joined:
    Dec 25, 2008
    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    Hi,
    I've been having similar symptoms this week, ABS light (3 beep warning) and ESP light come on together but only when cold in the mornings, the car is kept in a garage overnight, my journey to work is about 30 minutes, has been fine on the journey home in the evenings. Could this possibly be pads need replacing?? I'm confused.

    Thanks
    Mike
    #23
  24. superkarl
    Offline

    superkarl MAN OF STEEL

    Joined:
    Mar 28, 2010
    Messages:
    7,566
    Likes Received:
    1,081
    have you discovered or made any progress with these problems?? im having the same! :(
    #24
  25. Rich B
    Offline

    Rich B New Member

    Joined:
    Dec 6, 2009
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Well, this freezing weather has just caused the same issue on mine this morning, not happy.
    ESP and ABS lights on. Took me 15 mins to get in the car it was that frozen, when i finally managed to get in and start it (via the passenger door!) both lights were on. I thought perhaps they would go off once the car warms up and I restart the car but no.
    Guess I'm going to have to go to see Mr Audi. (although its quite reassuring in this icy/snowy weather that hopefully its disabled both the ABS and ESP)
    #25
  26. s3dave
    Offline

    s3dave TFSI Hybrid

    Joined:
    Nov 11, 2009
    Messages:
    10,120
    Likes Received:
    728
    Snow/ice on the reluctar ring for the abs can throw the light on...
    #26
  27. Rich B
    Offline

    Rich B New Member

    Joined:
    Dec 6, 2009
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    I'll give it a day or two to see if it thaws out a little and maybe the lights will go off.
    #27
  28. wibble111
    Offline

    wibble111 needs to scratch the itch

    Joined:
    Nov 15, 2006
    Messages:
    838
    Likes Received:
    0
    I have this intermittantly on mine, vag com says longitudinal acceleration sensor implausibe signal, problem is the sensor is £££ from audi, cycle the ignition and it goes away, i'll get round to fixing it one day, when the list gets shorter lol.
    #28
  29. Rich B
    Offline

    Rich B New Member

    Joined:
    Dec 6, 2009
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    the ESP light in no longer illuminated, so thats one down one to go. As S3Dave mentioned likely due to ice build up. I now have full control back of the ESP, the lights not on and the ESP button works again. Hopefully the same will happen with the ABS when i try it again later.
    Temporamental these Audis in cold weather. Last year the fuel filler release went on strike on me when it snowed, preventing me from refueling. When i managed to finally get it open it then wouldnt shut for a few days until the weather warmed up.
    #29
  30. pj123
    Offline

    pj123 Member

    Joined:
    Oct 5, 2010
    Messages:
    295
    Likes Received:
    9
    Sometimes its something you never think of. On my A4 recently I have been getting a red brake warning on the DIS when very cold and this turned out to be the battery on its way out. Car still started fine but voltage was dropping to around 12v whereas a good 12v battery should hold 12.6v. Who would think that a brake warning light is a flat battery?!!

    Maybe a long shot, but this could be worth investigating...
    #30
  31. Bellcrank
    Offline

    Bellcrank New Member

    Joined:
    Jan 21, 2011
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    I've got an 03 A3 2.0 TDI which had been faultless until the electrics started playing up, it started when the ESP light came on. I started having problems with starting and to overcome this, I disconnected the battery for a while and then it would start OK...
    I had an Auto Electrician plug his magic box in and he managed to clear nearly all the faults from the ECU apart from the ESP light and the latest light,, the ABS.. The ABS fault showed up as a rear offside speed sensor, which isn't much of a job to change unless like mine, it sheared off in the hole, it cost me about 70 quid to buy... When I get time I will check the earths on the car as some things like the rear wiper only works when it wants to...
    #31
  32. AUDI-O
    Offline

    AUDI-O New Member

    Joined:
    Mar 6, 2011
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    My 1998 audi a3 1.6 failed mot because the ABS light was staying on. I get 3 beeps every now and then, and a red light with (!). this light/beeps goes and comes (the ABS has been known to come and go but is now staying)....

    I had the car scanned and it gave me intermittent wheel speed sensor fault on rear left and right....

    So i was wondering - does that mean it is definately the sensors or could it still be caused by something else - wiring for example or one of the other sensors mentioned above?? because ive cleaned around the area of sensor with wire brush (without unbolting it) and then unclipped the sensor and the inside connections look clean... im trying to unbolt the part attached to the rear of the brakes but bolt is corroded tight so soaking it in wd40 for a bit to c if I can get it off.... once I do i should be able to c any dirt is that correct? and if no dirt its something else ???
    #32
  33. madmantony
    Offline

    madmantony New Member

    Joined:
    Mar 28, 2011
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    hi im having same prob ive had on comp and upto now replaced abs pump had it recoaded but sy=till had fault i then replaced fuse box on top off batery this sorted it for about 10 minutes it came back on im now gonna try earth stap from bat to chasey dunno im thinking elecktrical foault as this happond to sum1 b4 who i knew and simler prob
    #33
  34. GoForBroke82
    Offline

    GoForBroke82 New Member

    Joined:
    Mar 29, 2011
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    I recently had the same problem with my 03 A4 and it turns out the only problem was the wheels needed to be re-torqued. I just switched back to my summer tires. The ABS and ESP lights went out and I haven't had a problem since.
    #34
  35. thegoal007
    Online

    thegoal007 Another S3 owner....

    Joined:
    Apr 9, 2008
    Messages:
    733
    Likes Received:
    11
    "wheels needed to be re-torqued". ?

    does that mean what I think it does ? you loosened them and re-tightned them or in your case you swapped over the alloys ?
    How long have you been OK since doing the changeover ?
    #35
  36. GoForBroke82
    Offline

    GoForBroke82 New Member

    Joined:
    Mar 29, 2011
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    It's been over a week now since I've had the problem. My mechanic thinks the wheels may have been a little loose and were wobbling since they were not snug against the hub. It was only one wheel in particular that was causing the problem. It's the only thing that we can think is the problem because no codes came up and it has no longer been a problem since I went in last week.
    #36
  37. klogz
    Offline

    klogz New Member

    Joined:
    Aug 13, 2013
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Hi all im having simular problems with s3 on 2002 if i drive it around really steady i mean real steady staying off the boost i have no problems at all but the first time i start to do any sort of quick accelerating once at the end of my travels i turn it off (go in shop or something) then come out to fire it up to go home i have esp + abs lights followed by 3 beeps as i set off. the fault will only clear once the car has been sat for a couple of hours any help would be great thanks
    #37

Share This Page