1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A4 TDI 130 Power loss

Thommo Aug 20, 2011

  1. Thommo

    Thommo New Member

    3
    0
    1
    Hey Guys!

    Newbie here and In need of some advice....

    Recently bought myself a 51 plate A4 1.9TDI 130 sport, full service history etc. Car was running fine until recently everytime I change gear my car loses power for about 1 or 2 secs then takes off like a rocket? This happens whether I change gear between 1500 to 2000 rpm or higher.

    Not sure if it could be the MAF sensor or maybe turbo on the way out? Any help would be appreciated... :) Couldnt find anything on the net relating to the problem... :(

    Also this doesnt happen all the time. Can happen for a day then stop for a few then happens again?!

    Cheers
    Daniel
     
  2. swarcup

    swarcup Well-Known Member

    1,326
    40
    48
    sounds like sticky turbo vanes, they suffer a build up of soot which prevents the vanes from moving smoothly to open position hence the delay then all the boost at once. there are 2 options really to sort this, the first is to remove and send away to be cleaned and refurbed,the second is a chemical clean which has mixed results and not forced to work, however there is a growing amount of people especially in the us where they use a bbq cleaner have a read of this http://forums.tdiclub.com/showthread.php?t=246287&page=6. i would first have a fault scan first and go from there
     
    Thommo likes this.
  3. Thommo

    Thommo New Member

    3
    0
    1
    That's great! I'll take a look at the thread and hopefully I can get this sorted! :)
     
  4. deanski

    deanski wax on, wax off

    369
    6
    16
    does your car refuse to go above 3krpm? mine did this and it was the MAF.
     
  5. Thommo

    Thommo New Member

    3
    0
    1
    Still goes past the 3krpm. I had a sneaky suspision it wasnt the MAF as I had a problem with a MAF on my old MK5 Golf and it just killed the power...
     
  6. marktdisport

    marktdisport Active Member

    1,195
    15
    38
    clean the tirbo vanes firstly m8 mr muscle oven foam cleaner...... search the thread m8 and be carefull with it... skin eyes etc
     
  7. pj123

    pj123 Member

    307
    13
    18
    To test MAF, unplug it and drive the car. Uses a default set of values when disconnected. If problem goes away, then it is the MAF.
     

Share This Page