1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A4 B7 3.0 TDI Retrofit Tow Hitch - Issues

Discussion in 'Audi S4/A4/A4 Cab (B7 Chassis)' started by 3.0 TDI Paul, Oct 14, 2012.

  1. 3.0 TDI Paul
    Offline

    3.0 TDI Paul 4th gear

    Joined:
    Jan 8, 2010
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    [Oct 14, 2012]
    I’m having problems retrofitting a Westfelia electrics kit to my 06/56 A4 3.0 TDI S-Line Saloon (MY 2007)

    I believe I have two problems.

    Firstly altering the 3 wires from the 32 pin grey plug with the 3 wires from the trailer hitch.

    Secondly altering the engine coding.


    Wiring

    I’m successfully able to make require changes to fuse box etc. however when I make changes to the 32 pin plug the car’s indicators stop working inside and out. Bizarrely the hazards work but no clicking sound can be heard in the car. Running a VAG-COM scan after identifies excess comms errors on 09 Cent. Elect. and DTC’s on 46 Cent. Conv, 17 Instrument cluster, the remote key also stops but car starts.
    Reverting the wires in 32 pin grey plug and re-syncing the key with the ignition fixes everything.

    The car runs fine (no fault codes, indicators working etc.) with the fuse box modifications either way.

    Having ran a VAG-COM scan before and after the 32 pin grey plug modifications I’m believe that’s the problem. We’ve checked all the wiring from trailer socket to under dash 3 times now. Everything appears to be correct.


    VAG-COM coding and adaption

    I can do the coding and adaption to 09 Cent. Elects., 76 PDC and 17 Instrument cluster.
    I could do with some advice on changes to 01 engine coding.
    The engine is the 3.0 TDI 233PS (ASB). Until recently I never had a VAG-COM label file for the engine.
    I have now just obtained 059-907-401-ASB.lbl after hours of searching forums. Unfortunately this file does not have any coding hints, just measuring blocks and adaption.

    Current engine coding is 0011911.

    Having looked on Ross-Tech and many forums I’ve found the coding changes for 2.0 TFSI and 2.0 TDI but not for my engine.

    Any help will be greatly appreciated.

    Thanks in advance

    Paul
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Dec 28, 2014]

  3. 3.0 TDI Paul
    Offline

    3.0 TDI Paul 4th gear

    Joined:
    Jan 8, 2010
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    [May 26, 2013]
    Wiring

    Resolved the issue.

    Problem is a mistake in Audi/Westfelia instructions.

    Instruction 14: remove orange/green (CAN High), orange/brown (CAN Low) and black/red (power) from 32 pin grey plug. Insert into black 3 pin plug supplied with wiring kit. Ensure orange/green, orange/brown and black/red wires match wires from tow loom.

    Instruction 15: this is the mistake!
    Take 3 new wires from tow loom and insert back into 32 pin grey plug to replace the 3 removed from previous instruction.
    Black/red into chamber 15 as per instructions. Orange/green into 13 NOT 12 as instructed. Orange/brown into 12 NOT 13 as instructed. This is to ensure you do not cross connect the CAN High and Low wires.

    Rest of instructions are ok.

    Tow electrics work as should finally.




    Engine Coding

    Resolved the issue.

    3.0 TDI (ASB) is a relatively old engine and does not use long coding.

    Tow electrics appear to work fully (disable park assist/rear fogs and towing indicator light on dash) by coding 09 Central Electrics, 76 PDC and adapting 17 Instrument Cluster.

    Thanks for “scoutau” for his post:
    Octavia Towbar Blues - Page 2
    #2

Share This Page