1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A4 B5 1.8T misfiring problem

Discussion in 'A4/S4 forum(B5 Chassis)' started by NATE6874, May 25, 2010.

  1. NATE6874

    NATE6874 Member

    Joined:
    Mar 6, 2010
    Messages:
    35
    Likes Received:
    0
    car started running lumpy yesterday, just got home from maybe a ten minute drive and car vibrating, strong smell of eggs coming from exhaust and did not clear when revved. took to garage and they said misfire from failed coil pack, took it back today to get pack replaced.
    No difference. checked with voltmeter and no pulse coming form number 2 coil pack or lead.
    Anyone help, is this a common problem?
    Any help appreciated.
    I am waiting for a vw/audi specialist to call me back.
     
  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide this advert.
  3. aragorn

    aragorn "Stick a V8 in it!"
    Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Jan 30, 2008
    Messages:
    16,665
    Likes Received:
    474
    It's probably the ignition amplifier on the airbox.

    They always seem to drop cylinder 2 first when the pack up.
     
  4. Broken Byzan

    Broken Byzan Photographic Moderator
    Staff Member Moderator VCDS Map User Audi A4 quattro

    Joined:
    Apr 26, 2004
    Messages:
    13,020
    Likes Received:
    395
    ^^ what he said^^
     
  5. simon1303

    simon1303 Member

    Joined:
    Jan 18, 2007
    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    yep, had the same thing myself the other week. got the ignition control module from GSF for £60 ish quid (£169+vat from Audi) swapped it over and everthing is golden again
     
  6. NATE6874

    NATE6874 Member

    Joined:
    Mar 6, 2010
    Messages:
    35
    Likes Received:
    0
    brilliant... thanks.
    VW/Audi specialist called me back today and said it could be that, they cant fix it until next tuesday!
    Cool, will look for one online now.
     
  7. aragorn

    aragorn "Stick a V8 in it!"
    Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Jan 30, 2008
    Messages:
    16,665
    Likes Received:
    474
    next tuesday? would take about 30 seconds to plug it in...
     
  8. Broken Byzan

    Broken Byzan Photographic Moderator
    Staff Member Moderator VCDS Map User Audi A4 quattro

    Joined:
    Apr 26, 2004
    Messages:
    13,020
    Likes Received:
    395
    2 x 8mm bolts and 2 x plugs you cannot get on wrongly.
    it lives on top of the airbox under that plastic trim that pulls off, seriously it takes minutes to fit TOPS
     
  9. NATE6874

    NATE6874 Member

    Joined:
    Mar 6, 2010
    Messages:
    35
    Likes Received:
    0
    Thanks for all your help. Ordered replacement part from euro car parts... should be here tommorow all going well.
    I hope to fit it tommorow after work (providing it arrives that is)
    Have only kept app with garage incase the module doesn't cure the problem.
     
  10. volvo1980

    volvo1980 Member

    Joined:
    Sep 18, 2006
    Messages:
    51
    Likes Received:
    1
    Just bringing the thread back, I have a facelift 2001 b5 1.8t and I am getting slightly rough idling, plugged in to vag com and showing misfires on cylinder 2, swapped the plugs bkr6e and the coil packs round but the misfires intermittently still there, I was going to have a look at the ignition module but its not on top of the airbox, I can see where it would mount but its missing, were facelifts different?
     
  11. AR-rkon

    AR-rkon AllROOOOOOOOOAD!!!
    Staff Member Moderator Regional Rep

    Joined:
    Oct 8, 2010
    Messages:
    1,828
    Likes Received:
    125
    My 2000 facelift has/Had it on top of the airbox. (had to relocate for the new airfilter) :D
     
  12. aragorn

    aragorn "Stick a V8 in it!"
    Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Jan 30, 2008
    Messages:
    16,665
    Likes Received:
    474
    2001 A4's got the AWM engine which has amongst other things 06A block, ME7.5 ECU with Wideband lambda, and four individually amped coils, hence no amp on top of the airbox.
     
  13. Keyser Soze

    Keyser Soze Member

    Joined:
    May 2, 2011
    Messages:
    81
    Likes Received:
    0
    Both my 01 1.8TS are AWT with individual amped coil packs
     
  14. nwmlarge

    nwmlarge flat out

    Joined:
    Feb 15, 2010
    Messages:
    219
    Likes Received:
    1
    i had this issue and it was a engine speed sensor
     
  15. volvo1980

    volvo1980 Member

    Joined:
    Sep 18, 2006
    Messages:
    51
    Likes Received:
    1
    Did you suffer from a slightly lumpy idle as well? It also doesn't seem to be pulling that well either, checked and replaced most vac hoses, put a Bailey recirc valve on, changed plugs, its also recently had a new genuine Bosch maf, when plugged into vagcom it hunts between 760-800rpm so I might try the speed sensor as suggested. By the way it's not showing and fault codes either!
     
    #14 volvo1980, May 9, 2011
    Last edited: May 9, 2011

Share This Page