1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A3 Power Steering fault!

Discussion in 'A3/S3/Sportback (8P Chassis)' started by RichHouseman, Jan 2, 2014.

  1. RichHouseman
    Offline

    RichHouseman New Member

    Joined:
    Jan 2, 2014
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    [Jan 2, 2014]
    Evening!

    just before Christmas the red power steering light stayed on when i started my A3. The steering is very stiff and the red light stays on all the time. Being a mechanic myself i gave it a look over and checked fuses and basic things. Ive got power down to the rack so its looking like it is needing a new/replacement rack. Ive looked on a few forums and people are saying that the rack will need coding with an Audi computer. fitting the rack is no problem for me but if it needs coding then i will have to take it somewhere that has the right computer. I'm just after a bit of advice really on the easiest way to go about it!

    Audi A3 2.0 TDI 53 plate
    Rack PN - IK2 423 051 AC

    Thanks for your help!
    Rich
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Sep 17, 2014]

  3. NHN
    Offline

    NHN Retrofitter - Audi - VW - Skoda - Seat Site Sponsor VCDS Map User

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,319
    Likes Received:
    1,229
    [Jan 3, 2014]
    Your rack will be a gen 1, if you buy new it will be a gen 3 which also requires adapter looms to be compatible & tbh best to go to audi to make sure its coded/programmed correctly as afaik I heard they upload curvature patterns to the rack aswell when fitting.
    #2
  4. RichHouseman
    Offline

    RichHouseman New Member

    Joined:
    Jan 2, 2014
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    [Jan 3, 2014]
    Thanks for your reply NHN

    I think im going to risk fitting a second hand rack and getting it coded in after. Im struggling to find a rack with the same part number as mine. will any gen 1 rack fit even with out the same number.

    Thanks again
    Rich
    #3
  5. alastair0903
    Offline

    alastair0903 New Member

    Joined:
    Feb 24, 2012
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    [Jan 27, 2014]
    Rich did you get this sorted out ? i am having the same problem and am willing to fit the rack but unsure of coding ?
    #4
  6. clair0786
    Offline

    clair0786 New Member

    Joined:
    Jan 8, 2014
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    [Feb 11, 2014]
    I've had this problem with my a3 2003, I searched all over for a secondhand rack, no luck in finding one with the same wiring. In the end I sent my faulty rack to a company called bba-reman they reconditioned it and was back within the week as good as new. It cost me £408 in total including shipping. I hope this helps
    #5
  7. alastair0903
    Offline

    alastair0903 New Member

    Joined:
    Feb 24, 2012
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    [Feb 11, 2014]
    I ended up just getting a rack from the breakers yard and fitting it myself , was fairly straight forward and the car feels much tighter with the replacement rack on
    #6

Share This Page