1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A3 / A5 - different Satnav ?

Discussion in 'New A3/S3 (8V Chassis)' started by Chester Draws, Sep 9, 2013.

  1. Chester Draws
    Offline

    Chester Draws Member

    Joined:
    Nov 30, 2012
    Messages:
    127
    Likes Received:
    10
    [Sep 9, 2013]
    My A3 SB is in the stealership , they are trying to fix my bad wind ! They have lean't me an A5 Quattro for a couple of days and guess what , the Hindhead tunnel is correct and shown whilst on my newer A3 SB it is totally missing.

    This is a known issue on the A3 but I had presumed that Audi Satnav was standard build as such and not a different type . The A5 is an older build 13 plate end of 2012 so what is going on , anybody got any ideas?


    chester
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Sep 20, 2014]

  3. cemerson
    Offline

    cemerson Well-Known Member

    Joined:
    May 9, 2013
    Messages:
    3,444
    Likes Received:
    704
    [Sep 9, 2013]
    Dunno - bring it up with the dealer and demand that your A3 sat nav is updated
    #2
  4. ChrisT
    Offline

    ChrisT Member

    Joined:
    Jan 2, 2003
    Messages:
    49
    Likes Received:
    0
    [Sep 9, 2013]
    That's going to be a mapping issue not a problem with the sat nav unit.

    Audi get their mapping data from a third party and regularly (annually?) release an updated SD card or DVD of maps (there are a few different systems) which you can purchase for a not insignificant sum of money.

    The A5 uses the DVD based system compared to the SD cards in the A3, I'm guessing the DVDs are slightly newer than the SD cards or the mapping data comes from a different company.

    Your dealer may know when the newer SD maps may be released but I don't think they will do anything else to help.
    #3
  5. cemerson
    Offline

    cemerson Well-Known Member

    Joined:
    May 9, 2013
    Messages:
    3,444
    Likes Received:
    704
    [Sep 10, 2013]
    It's worth noting that if you register on my.audi.com, there is a 'Map Update Service' with the following message:

    I don't know if this is just because I have Connect (you access a lot of connect services through this portal), or anyone can register, but it seems promising that you'll get some updates for free at least.
    #4
  6. ChrisT
    Offline

    ChrisT Member

    Joined:
    Jan 2, 2003
    Messages:
    49
    Likes Received:
    0
    [Sep 10, 2013]
    Well that would be a great improvement. For my 8L and 8P S3s Audi have charged an arm and a leg for map upgrades. I guess with apps like Google maps available now and cheap sat navs being similar in price to the map discs they can't get away with it any more.
    #5
  7. driver_tim
    Offline

    driver_tim Active Member

    Joined:
    Jun 17, 2013
    Messages:
    191
    Likes Received:
    28
    [Sep 10, 2013]
    Indeed, if this is the case it may well persuade me to get my sat nav activated. Has anyone with the standard sat nav (i.e. non tech pack/connect) been able to update their maps in this manner?
    #6
  8. mjcourtney
    Offline

    mjcourtney Well-Known Member

    Joined:
    Jan 28, 2013
    Messages:
    1,060
    Likes Received:
    240
    [Sep 10, 2013]
    Well I logged in with mine (Tech Pack but not connect) and it just told me that there was nothing available for my car..... other than some handbooks on how to use connect!

    So it looks like this method isn't any good for updating non-connect cars :(
    #7
  9. cemerson
    Offline

    cemerson Well-Known Member

    Joined:
    May 9, 2013
    Messages:
    3,444
    Likes Received:
    704
    [Sep 10, 2013]
    Doesn't it even have a 'Map Update Service' link under Services? Mine says there's nothing available but gives that info on it. When the updates are available you still have to download them to an SD card or CD/DVD to use, it isn't done over connect so not sure why you'd need connect for it.
    #8
  10. mjcourtney
    Offline

    mjcourtney Well-Known Member

    Joined:
    Jan 28, 2013
    Messages:
    1,060
    Likes Received:
    240
    [Sep 10, 2013]
    I don't get a services tab. It shows my vehicle, and when I click on that I get a 'widget' which says "Audi Music Interface Online", and then an option to add widgets, but if I select this it says "Widgets are no longer available for your vehicle".

    The only other things on the page is an FAQ, Connect User Guide, and a link to the Mobile Phone support site.
    #9
  11. cemerson
    Offline

    cemerson Well-Known Member

    Joined:
    May 9, 2013
    Messages:
    3,444
    Likes Received:
    704
    [Sep 10, 2013]
    OK, guess it's connect only then. I'll let you know if/when I get an update appear how it goes!
    #10

Share This Page