1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

3.2 FSI ...rattle on start up

o0timbo0o Feb 3, 2012

  1. o0timbo0o

    o0timbo0o Member

    58
    1
    6
    Seeming to notice that my 3.2 rattles like buggery for a few seconds on start up, then quietens down to smoothness, Is this a trait of the 6 pot?

    Is a liter of oil every 5-6k miles .. average consumption ? car has done 65k
     
    A4 3.2 cab likes this.
  2. rizzini7

    rizzini7 Active Member VCDS Map User

    951
    146
    43
    My mechanic said mine will use about that every few thousand, maybe its the cold weather causing the rattle. Find mines drinking petrol at the moment
     
  3. hades-

    hades- Yorkshire & Humber Rep. Regional Rep VCDS Map User

    9,480
    646
    113
    audi will tell you 1ltr is ok every 5/6k
    some use it some dont just luck of the draw
     
  4. chrisa4quat

    chrisa4quat Active Member

    970
    28
    28
    I hope it's just the cold weather. If not they do suffer with chains. Also my 2.0T is consuming lots of fuel at min. Lights on, heating on, radio on. Using alot of stuff due to weather
     
    Last edited: Feb 4, 2012
  5. PetrolDave

    PetrolDave Well-Known Member

    1,559
    85
    48
    Could be the hydraulic tappets taking time to fill up because the oil is so thick and gloopy as it's cold?
     
  6. o0timbo0o

    o0timbo0o Member

    58
    1
    6
    Things have gotten a little worse any ideas ??
    Car sat for about a week with no use. Came to start it today and heard this ( sound was worse at initial start .. this is the noise at t+ 1 minute)

    It's a little bit more than just injector noise.

     
    Last edited by a moderator: Aug 15, 2014
  7. *Adam

    *Adam Member

    55
    1
    6
    Is the rattle only on the right bank of the cylinders?
     
  8. chrisa4quat

    chrisa4quat Active Member

    970
    28
    28
    Possible timing chain?
     
  9. o0timbo0o

    o0timbo0o Member

    58
    1
    6
    I didn't think that these cars suffered the timing chain issue the S4 has ?
     
  10. sewell10

    sewell10 Member

    236
    11
    18
    timing chain mate deffo
     
  11. o0timbo0o

    o0timbo0o Member

    58
    1
    6
    Where does that leave me you think? Apart from in the doo!
     
  12. Paul B7

    Paul B7 Active Member

    622
    34
    28
    I agree with the above dignosis of the sound, almost certainly a timing chain issue and hence this needs replacing NOW and before it fails.

    Good luck,

    Paul B7
     
  13. o0timbo0o

    o0timbo0o Member

    58
    1
    6
    booked in next tuesday. This is why you pay for a warranty !!! fingers crossed they shell out !
     
  14. rizzini7

    rizzini7 Active Member VCDS Map User

    951
    146
    43
    Keeps us updated.
     
  15. sewell10

    sewell10 Member

    236
    11
    18
    its a big job to do
     
  16. o0timbo0o

    o0timbo0o Member

    58
    1
    6
    News in that it is indeed the cam chain which has stretched which in turn has buggered the tensioners & guides in other words the full monty. Cam sensors are reading odd values because the chain has stretched that much. Engine out job. Not bad for a car with 65k miles

    Putting a call in to the warranty people first thing Monday ... Everything is crossed !
     
  17. rizzini7

    rizzini7 Active Member VCDS Map User

    951
    146
    43
    You got me worried now. Mines on 83k. Does it come up as a fault on Vagcom??? or will it need to be booked in at Audi to find out. Mine sounds like a tick. (chain on a sprocket kind of sound)
     
  18. o0timbo0o

    o0timbo0o Member

    58
    1
    6
    Have you checked out the video above?
    No fault on vagcom or indeed vcds ;)
     
    Last edited: May 20, 2012
  19. rizzini7

    rizzini7 Active Member VCDS Map User

    951
    146
    43
    Bugger, will have to get it checked out soon. Mine doesnt sound as load as yours. Is it something a mechanic can easily check or more an Audi job???
     
  20. o0timbo0o

    o0timbo0o Member

    58
    1
    6
    ok .. update on this . garage priced up new engine .. £8.5k ex Vat !

    then checked out a thing or too on the back of the engine and low and behold a blocked oil channel leading to the cam tensioner. Engine flush .. new oil and bingo sweet as a nut.

    Kinda screws me over because warranty wont pay out and it's left me with a 200 quid bill but hey it's sorted and thats good enough for me.
     
  21. rizzini7

    rizzini7 Active Member VCDS Map User

    951
    146
    43
    Nice one, i'll lower my heart rate again :). Maybe mines just getting a little clogged up aswel
     
  22. chrisa4quat

    chrisa4quat Active Member

    970
    28
    28
    Brilliant news! 200quid ain't a bad price at all. Glad it's sorted :)
     

Share This Page