1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

1996 AUDI A4 1.8T IDLING PLEASE HELP??

Discussion in 'A4/S4 forum(B5 Chassis)' started by cptashko, Oct 24, 2009.

  1. cptashko
    Offline

    cptashko New Member

    Joined:
    Oct 24, 2009
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Hi everyone,

    I recently swapped my old Vectra for an Audi A4 1.8 Turbo 1996 N reg.

    It came with a few problems, it feels as though all the power isnt kicking in and it idles, now it does have a dump valve fitted but not even sure if its in the right place?
    And I did see that the O2/ Lambda sensor had melted its wire on the exhaust. I have replaced the senor with a brand new one and changed the spark plugs in hope it would sort the problem out, but to no luck!?

    Theres also a strange wining noise coming from the rear drivers side of the car, sounds like the petrol pump, maybe? But it even does it when the car is stationary and with no keys in?!!

    I am really stuck at this idling problem, I know some people tend to mess around with turbo cars to get the most power out but usually just ends up with idling probs, well in my case anyway! lol

    Your help would be much appreciated....

    Thanks alot
    #1
  2. Markey
    Offline

    Markey Active Member

    Joined:
    Apr 13, 2004
    Messages:
    2,148
    Likes Received:
    0
    Idle problems can be caused by a any of the vacuum hoses being split. Also there is a large breather under the intake which can split open. Check them all for signes of perrishing.

    The wining noise even when the keys are not in is strange. The central locking pump is at the rear on the drivers side so could be shorting out. Does the car open and close ok?
    #2
  3. cptashko
    Offline

    cptashko New Member

    Joined:
    Oct 24, 2009
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Hi, yeah the central locking works fine, I will just go and check all the hoses and pipes and get back to you, thanks
    #3
  4. cptashko
    Offline

    cptashko New Member

    Joined:
    Oct 24, 2009
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Ive just found a blue connector at the back of the engine near the cat not connected to anything, do you know what thats for and is it supposed to be connected and to what? thanks
    #4
  5. cptashko
    Offline

    cptashko New Member

    Joined:
    Oct 24, 2009
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Could the lack of power be down to the waste gate?
    #5
  6. Markey
    Offline

    Markey Active Member

    Joined:
    Apr 13, 2004
    Messages:
    2,148
    Likes Received:
    0
    The 96 only has one sensor in the exhaust i think. Not sure what thats for. If there is a loss of power when dirving it could be the wastegate, my penny from the wastegate was missing. Do you have access to vag-com of someone with it?
    #6
  7. cptashko
    Offline

    cptashko New Member

    Joined:
    Oct 24, 2009
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    whats a vag-com? lol my waste gate seems not to move is that normal?
    #7

Share This Page