1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

155mph Limit

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by g10chy, Jan 6, 2010.

  1. g10chy
    Offline

    g10chy Member

    Joined:
    Jun 10, 2009
    Messages:
    155
    Likes Received:
    0
    [Jan 6, 2010]
    Hey,

    I managed to get my S3 to its 155mph limit the other week on a private road!! Is there anyway to remove this limit? Does/should a remap help?


    Cheers,
    Chris
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Sep 20, 2014]

  3. Prawn
    Offline

    Prawn My other car is a MINI!!!!

    Joined:
    Dec 8, 2006
    Messages:
    9,599
    Likes Received:
    1,355
    [Jan 6, 2010]
    that's not a limiter mate, that's as fast as it'l ever go!
    #2
  4. g10chy
    Offline

    g10chy Member

    Joined:
    Jun 10, 2009
    Messages:
    155
    Likes Received:
    0
    [Jan 6, 2010]
    No it was defo a limiter!! It sat perfect at 155mph on the dials and felt like it had at least another 5-10mph more in at plus few thousand revs
    #3
  5. <tuffty/>
    Offline

    <tuffty/> Badger 5 Edition Staff Member Moderator

    Joined:
    Sep 14, 2008
    Messages:
    15,920
    Likes Received:
    1,335
    [Jan 6, 2010]
    Fairly sure there is no limiter as the book speed for an S3 is 149mph iirc... had mine off the clock on a private road before now :)

    <tuffty/>
    #4
  6. wibble111
    Offline

    wibble111 needs to scratch the itch

    Joined:
    Nov 15, 2006
    Messages:
    838
    Likes Received:
    0
    [Jan 6, 2010]
    Correct me if i'm wrong but i'm pretty sure the max speed of an 8L S3 is something like 148mph and they are'nt limited. 155 seems pretty high to me, have you had the speed confirmed with something like a sat nav?
    #5
  7. wibble111
    Offline

    wibble111 needs to scratch the itch

    Joined:
    Nov 15, 2006
    Messages:
    838
    Likes Received:
    0
    [Jan 6, 2010]
    Tufty, off the clock before bt?
    #6
  8. jonny87
    Offline

    jonny87 Active Member

    Joined:
    Sep 24, 2009
    Messages:
    1,098
    Likes Received:
    3
    [Jan 6, 2010]
    i wouldnt of thought it would be limited, if it was im sure a remap would remove it, but is it worth it for those few extra miles an hour than you can rarely achieve?

    i squeezed 168mph out of mine before i started running out of runway and shat my pants :D
    #7
  9. wibble111
    Offline

    wibble111 needs to scratch the itch

    Joined:
    Nov 15, 2006
    Messages:
    838
    Likes Received:
    0
    [Jan 6, 2010]
    With what mods?
    #8
  10. jonny87
    Offline

    jonny87 Active Member

    Joined:
    Sep 24, 2009
    Messages:
    1,098
    Likes Received:
    3
  11. Westy
    Offline

    Westy Double Dark Side! Diesel & 8P

    Joined:
    Dec 2, 2008
    Messages:
    17,297
    Likes Received:
    972
    [Jan 6, 2010]
    Somebody worked out the exact top speed an S3 could go with the standard gear box going on the gear ratios. 6th gear will only let you go so fast.
    #10
  12. <tuffty/>
    Offline

    <tuffty/> Badger 5 Edition Staff Member Moderator

    Joined:
    Sep 14, 2008
    Messages:
    15,920
    Likes Received:
    1,335
    [Jan 6, 2010]
    Nah, after :)

    To be fair though the engine wasn't running properly at the time... will do a proper test again once she is all sorted

    <tuffty/>
    #11
  13. g10chy
    Offline

    g10chy Member

    Joined:
    Jun 10, 2009
    Messages:
    155
    Likes Received:
    0
    [Jan 6, 2010]
    Its just strange how i managed to get mine to sit exactly on 155 at the dials (agree it wont be actual 155mph) and it wouldnt move any further yet it had plenty of revs left and wasnt fluctuating at all?! Was as if it hit a limiter.
    #12
  14. A3Tom
    Offline

    A3Tom Smell my finger.

    Joined:
    Mar 3, 2009
    Messages:
    3,514
    Likes Received:
    11
    [Jan 6, 2010]
    If you hit a limiter then it wouldnt be smooth and wouldnt sit bang on a certain speed and rpm.
    #13
  15. g10chy
    Offline

    g10chy Member

    Joined:
    Jun 10, 2009
    Messages:
    155
    Likes Received:
    0
    [Jan 6, 2010]
    Why wouldnt it be smooth? Its nowhere near bouncing off the rev limiter.
    #14
  16. badger5
    Offline

    badger5 www.badger5.co.uk Site Sponsor

    Joined:
    May 28, 2004
    Messages:
    7,331
    Likes Received:
    695
    [Jan 6, 2010]
    it might have had revs left but not sufficient torque to keep pushing the air out of the way

    It will be smooth when its out of puff.. the limiter would be a splutter/cough which you would notice

    dont ask me how I know
    6th gear, 8200rpm on a *private* autobahn
    Last edited: Jan 6, 2010
    #15
  17. A3Tom
    Offline

    A3Tom Smell my finger.

    Joined:
    Mar 3, 2009
    Messages:
    3,514
    Likes Received:
    11
    [Jan 6, 2010]
    Then as Bill has said its ran out of puff. The limiter will cut the power so you'll have some fluttering on the revs when it reaches max, much like it does when you go all the way through the red line in say, 2nd gear but not as severe.

    If you're car wasnt doing any of that then it hasnt got a limiter and it had just run out of puff to make it go any quicker.
    #16
  18. Prawn
    Offline

    Prawn My other car is a MINI!!!!

    Joined:
    Dec 8, 2006
    Messages:
    9,599
    Likes Received:
    1,355
    [Jan 6, 2010]
    to be honest, 155 clock speed sounds about right really.....
    #17
  19. A3Tom
    Offline

    A3Tom Smell my finger.

    Joined:
    Mar 3, 2009
    Messages:
    3,514
    Likes Received:
    11
    [Jan 6, 2010]
    Yep, because it'll be about 140mph actual.
    #18
  20. Pendle Performance
    Offline

    Pendle Performance New Member

    Joined:
    May 27, 2007
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    [Jan 10, 2010]
    Yes there is a limiter on the S3 set at 155... If you hook up vcds (VAG-Com) it will now have a code stored as speed limiter hit.

    It can be turned of within the software so you might as well have it remapped at the sametime.

    Only ever had one vehicle here that had the code stored in the ecu, so must have been the same private road this Audi TT driver was on. ;-)
    #19

Share This Page