1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

1.8T Turn over but not firing

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by Jboy, Mar 7, 2013.

  1. Jboy
    Offline

    Jboy New Member

    Joined:
    Dec 22, 2012
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Hi all, my 1.8T started misfiring and spluttering yesterday. It then cut out soon after and wouldn't start at all that night. Next day I got it started and drove 30 miles fine before it started spluttering and inevitably cutting out again. Now, it wont start at all. It will turn over and occasionally fire.

    My first thought was fuel related so I took off the fuel pipes from the rail, fuels pumping round fine. However there is strange sound coming from the rail or just below it. A constant ticking and clicking and some sort of whirring from the pressure regulator on the side of the rail. Very odd, and not usual. Could the system be drawing air in from somewhere? I wondered about the crank sensor, but it does try to fire every now and again. Anyone have any experience with this?

    Is the fuel pump a diaphragm pump and does anyone know where the fuel filter is?

    Thanks,
    Jim
    #1
  2. Yohan87
    Offline

    Yohan87 Member

    Joined:
    May 19, 2011
    Messages:
    413
    Likes Received:
    12
    Coil packs?

    Get it scanned with a fault code reader for a better idea/
    #2
  3. vfr800
    Offline

    vfr800 Member

    Joined:
    Feb 28, 2012
    Messages:
    741
    Likes Received:
    44
    +1

    Also Model, Year and Engine code?
    #3
  4. Jboy
    Offline

    Jboy New Member

    Joined:
    Dec 22, 2012
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    I will do at the weekend if I haven't fixed it by then.

    Ideally I need the car on the road tomorrow, but I'm working all day. I can order any parts that I need and have a late night on it tonight and tomorrow, but Sat is a no go. Surely someone must be able to help diagnose this without having to use the diagnostic?

    Tonight, I'm going to check the pump relay just to be safe and make sure the pump is getting full current. Will replace the fuel filter as well and check the rest of the fuel lines. It seems like it's air is getting in somewhere and the pump cant build the required pressure up. Does anyone know the max reg pressure on these engines?

    Car is an 1997 Audi A3 1.8T with 165k on the clock.

    Thanks,
    #4
  5. Lemon S3
    Offline

    Lemon S3 Alex

    Joined:
    Sep 1, 2009
    Messages:
    1,316
    Likes Received:
    9
    Sounds similar to the problem my mate had with his TT, turned out to be a coil pack. It however felt like it was running on 3 cylinders all the time rather than after 30 miles of driving but yours could of just been on it's way and now it's dead. If you've got a friend with a 1.8T you can swap their working coil packs for yours to determine if that's the problem and which coil pack(s) is dead.

    Where are you from bud?
    #5
  6. cabriolet
    Offline

    cabriolet Member

    Joined:
    Nov 30, 2009
    Messages:
    58
    Likes Received:
    0
    if its agu engine code try the module on the back of the air filter box
    #6
  7. phil miller
    Offline

    phil miller Member

    Joined:
    Sep 9, 2012
    Messages:
    845
    Likes Received:
    83
    ^^^^^ is the correct answer, I have a spare if you want it dude :)
    #7
  8. Jboy
    Offline

    Jboy New Member

    Joined:
    Dec 22, 2012
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Thanks for the replies chaps.

    Ok I've managed to get it started, but not easily. It takes a fair bit of cranking and the throttle has to be right down. Once started it runs sweet enough but it won't idle what so ever, stalling every time. Also it pops quite a lot from the exhaust. Slightly random and probably not important but the speedometer needle started going everywhere just before this started.

    The engine is an AGU, what's the module behind the air filter?
    I'm in Cheshire.
    #8
  9. Ronin225
    Offline

    Ronin225 SEAT owner

    Joined:
    Mar 6, 2012
    Messages:
    80
    Likes Received:
    1
    Also interested in this as i bought an A3 (AGU) which had suffered a block strainer and low pressure
    Replaced strainer, checked cam caps an bottom end through sump and all looks ok ans spins over freely but wont fire
    Fault code 00515 is cominfg back with cam position sensor, going to check timing but intregued by this module behind the airbox
    #9
  10. vfr800
    Offline

    vfr800 Member

    Joined:
    Feb 28, 2012
    Messages:
    741
    Likes Received:
    44
    I had an AGU and the speedo went a bit psycho ... jumping all over the place.

    I found the earth wire next to the coil packs was NOT bolted to the rocker cover. I reattached it and it worked fine after that.
    #10

Share This Page