1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

1.8T Engine wont run after crash

Jboy Dec 22, 2012

  1. Jboy

    Jboy New Member

    8
    0
    1
    Hi folks,

    As you've probably guessed this is my first post on this forum. Been recommended from a friend.
    Anyway, last night in heavy rain I aqua plained and took a hard impact to the front drivers side wheel. The wishbone is bent, anti roll bar twisted and the driveshaft snapped. The air box to right side of the bumper has also been crushed and shattered. Other than this there is no other damage, apart from a bent rear axle :/ Still nothing I cant fix.

    When I try to start the engine, it just turns over until I give it abit of throttle. Once fired up it will misfire before stalling. Last night I could get it started without throttle and she would run at tick over for about 5 seconds before just cutting out. I wondered if it was being starved of oxygen because of the airbox, so took the intake pipe off. Still it does the same. Also it smells like its trying to run quite rich.

    Could it be ECU related caused by a damaged sensor?
    Any light shed appriciated.

    Many thanks
     
  2. 16Klappe

    16Klappe I <3 Panda's! Supporter

    5,795
    1,183
    113
    Faulty/damaged MAF. Get it scanned for fault codes I'd suggest, is it a pre facelift?
    Sorry to hear your bad luck.
     
  3. Broken Byzan

    Broken Byzan Photographic Moderator Staff Member Moderator VCDS Map User quattro Audi A4

    13,224
    464
    83
    probably smashed the IC too, huge boost/intake leak then.
     
  4. Jboy

    Jboy New Member

    8
    0
    1
    Thanks for the replies guys.
    Excuse my ignorance but whats the MAF?

    Will check intercooler over tomorrow morning and update back.

    Thanks
     
  5. Dave.

    Dave. Member

    44
    4
    6
    Just a guess, but I'd say it's f*cked.

    Why not make an insurance claim and get it fixed up that way, that's what insurance is there for after all?
     
  6. Gops

    Gops Badger 5 Edition VCDS Map User Gold Supporter Audi S3

    3,139
    629
    113
    You need to inspect the huge boost leak your getting. If your IC's aren't damaged then its a Miracle tbh! Are you pressing the clutch whilst starting?
     
  7. jay1

    jay1 Member

    168
    7
    18
    Maf =mass air flow sensor
     
  8. adamss24

    adamss24 Well-Known Member

    4,500
    379
    83
    Yes, as other said, broken air box and massive boost leak will cause it to not start and idle properly. Done a clutch on a v reg 1.8TQS a few weeks ago and had to move the car off the drive due to lack of time, i had the same issues with the airbox disconnected, took loads of tries and it would not idle on it's own but with a help from modulating the throttle pedal !
     

Share This Page