1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

03 Passat 1.9 PAS PUMP issue

Discussion in 'Volkswagen and other VAG' started by S4_dan, Dec 30, 2013.

  1. S4_dan
    Offline

    S4_dan Fire up the Quattro!

    Joined:
    Jan 5, 2006
    Messages:
    1,727
    Likes Received:
    76
    Hi,

    My sisters Passat has a 'chatter' noise when setting off and turning or when near full lock moving slowly. A garage diagnosed it as a failing tensioner and replaced it along with the belt.

    Howver, it didn't sure it. I had a look and the noise is the from the PAS pump! The pump is slowing down causing the belt to spin on the pulley. So for £40 she got a 2nd hand pump thinking the pump may be seizing.

    Today I fitted said pump, drained all of the old fluid, filled with fresh, ran for a few mins then drained and refilled. All now nice and green but it still doing the same thing!

    It's as if something is restricting the high pressure side flow and causing the pump to slow up momentarily.

    Is it the rack that is causing this? Or maybe the filter in the reservoir? But this was pushing fluid up when draining and turning the wheels lock to lock. (Obviously nut under the same pressure though as the engine was running...)

    Dan
    #1
  2. desertstorm
    Offline

    desertstorm Well-Known Member

    Joined:
    Nov 21, 2013
    Messages:
    977
    Likes Received:
    253
    Hello Dan have you checked the one way clutch on the alternator is working OK. These can cause all kinds of issues with the belt jumping.
    It should be locked in one direction and free wheel in the other.

    Karl.
    #2
  3. S4_dan
    Offline

    S4_dan Fire up the Quattro!

    Joined:
    Jan 5, 2006
    Messages:
    1,727
    Likes Received:
    76
    IIRC the Alternator pulley could turn in either direction?
    #3

Share This Page