AH FabricationsChris Nott
Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Blackpool and Watford
    Posts
    133

    A4 Cab 1.8T running lean and over revving

    Hi,

    Had my A4 Cab 1.8T serviced recently and since then been getting engine dash light appearing occasionally.

    Can drive for 500 miles (motorway) and then as soon as I stop it comes on, or if you leave the car idling for 30 mins it comes on

    I have studied measuring blocks for engine (032 lambda idle) and window 1 goes from 0 upto 10% when I reset the fault code within minutes indicating its running lean, but the 2nd window which apparently means lambda not idle is not as bad, just had the car back at an Audi specialist who says he can't find the cause.

    I suspected an air leak but the garage can't find it

    Over to you guys !!!



    VAG-COM Version: Release 409.1-US

    Control Module Part Number: 8E0 909 518 AL
    Component and/or Version: 1.8L R4/5VT G 0003
    Software Coding: 0011584
    Work Shop Code: WSC 00672

    2 Faults Found:

    17544 - Fuel Trim: Bank 1 (Add): System too Lean
    P1136 - 001 - Upper Limit Exceeded

    16891 - Idle Control System RPM Higher than Expected.
    P0507 - 001 - Upper Limit Exceeded - Intermittent

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Broken Byzan's Avatar
    Photographic Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Cardiff, United Kingdom
    Posts
    12,520

    My Social Networking

    Follow Broken Byzan On Twitter Add Broken Byzan on Facebook Add Broken Byzan on Google+ Visit Broken Byzan's Youtube Channel
    Throttle body?

  4. #3
    A3Monster's Avatar
    Faster pussy cat!

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    43
    My 51 plate 1.8T is doing the same with these exact codes!

    It idles over 1000rpm and when it isn't it idles too low and sounds like it will stall and the car judders terribly.

    Reading these posts, I'm suspicious of the coil pack or something in the idle control system. It is using to much fuel as well so something is wrong.

    Done a bit of reading on the net and found this likley solution:

    Idle speed which is either fluctuating or excessive
    Cause:

    The idle speed components are lacking electronic adjustment after a voltage loss in the system (for example after the disconnection of the battery, control unit change and a problem with the voltage).

    Models affected:
    ABK, ABC engine
    Service:

    Referring to the workshop manual do a basic setting with V.A.G 1551 . Throttle valve potentiometers and idle stabilisation valves have been unnecessarily changed too often because of lacking system adjustment. If the complaint is not corrected with the basic setting, then a component is defective. It must be located by referring to the workshop manual.

    I'm going to book it into the garage soon. I just had the dash unit replaced and so they reset the sensors then and it still does it.

    Pain in the bloody arse.

  5. #4
    A3Monster's Avatar
    Faster pussy cat!

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    43
    Me again. Turns out it was a bleed pipe split and it was sucking in too much air, making the lamda over compensate and take in more fuel - hence the high fuel consumption.

    ECU light gone now.

    Can't remember which pipe my garage said it was but it was hard to get to and cost 13 for the part.

    Runs like a dream and sounds so nice.

    Just replied to someone else with the same problem it seems.

  6. #5
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    9
    hi i got the same 2 codes coming up on my 2004 a4 1.8t cab

    blackpool1974 did you get yours sorted?

    A3Monster which pipe was it you changed?

    thanks

  7. #6
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Blackpool and Watford
    Posts
    133
    My problem was finally fixed by Audi (took the plunge)

    Was the PCV valve under the manifold, was broken, part was about 15, but cost 100 to fit !!

    To check if it is this, start the engine and see if you can take off the oil cap if you cant its probably that

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO