Chris NottAH Fabrications
Results 1 to 13 of 13
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    24

    Airbag controller

    Hi guys,

    I have a T reg 1999 Audi A4 1.8T Sport and my airbag light came on the other day .... I have VAG-COM 311.2 and 409.11 but for some reason its not finding the control module (Address 45 I believe). It finds all the others as below:

    VAG-COM Version: Release 311.2-N


    Chassis Type: 8D - Audi A4 B5
    Scan: 01,02,03,08,15,17,25,35,45,55,56

    Address 01 -------------------------------------------------------
    Controller: 8D0 907 558 E
    Component: 1.8L R4/5VT MOTR HS D03
    Coding: 04001
    Shop #: WSC 06335
    No fault code found.

    Address 03 -------------------------------------------------------
    Controller: 8E0 614 111 AB
    Component: ABS 5.3 FRONT D00
    Coding: 0273004281
    Shop #: BB 24548
    No fault code found.

    Address 08 -------------------------------------------------------
    Controller:
    Note: Excessive Comm Errors

    Address 17 -------------------------------------------------------
    Controller: 8D0 919 930 J
    Component: B5-KOMBIINSTR. VDO D10
    Coding: 04442
    Shop #: WSC 00000
    IMMO-IDENTNR: AUZ7Z0W0769552
    No fault code found.

    Address 25 -------------------------------------------------------
    Controller: Bitte Adress
    Component: e 17 eingeben
    No Faults Found
    or DTCs not supported by controller
    or a communication error ocurred

    Address 35 -------------------------------------------------------
    Controller: 8L0 862 257 G
    Component: ZV-Pumpe, DWA, Funk D08
    Coding: 13130
    Shop #: WSC 06335
    No fault code found.

    Address 45 -------------------------------------------------------
    Controller: 4B0 951 173
    Component: Innenraumueberw. D03
    Coding: 00101
    Shop #: WSC 00056
    No fault code found.

    Address 56 -------------------------------------------------------
    Controller: 4B0 035 186
    Component: Radio 0001
    Coding: 00205
    Shop #: WSC 06335
    No fault code found.

    End -------------------------------------------------------


    Does anyone have any ideas, or even better does anyone else have a VAGCOM near by that I could test on also?

    I was certain that Vagcom could reset the airbag light or even better, tell me whats up... all plugs under the seats look good...

    I'm thinking just taking it to an Audi Dealership might be simpler...

    Cheers

    Andy

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    marmite's Avatar
    Counting the Tesco Club points

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Barnet
    Posts
    1,070
    Hi Andy
    Airbag is 15 m8
    Very common on these are the plugs under the seat, unplug the plug and clean out with contact cleaner and reconnect and reset airbag light and should do the trick, but of course check the fault memory first may have nothing to do with the seat airbags
    Audi RS6 Daytona GreyLoving all 455.7BHP of her

  4. #3
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Magdeburg, Germany
    Posts
    286
    You seem to use a 3rd party interface and this is pretty much the problem why you are having problems communicating. As you can see in Address 08 (A/C System) VAG-COM has problems to connect and quits with a baud synch message, this is a clear sign for "dumb" interface hardware (usually low quality 3rd party). Of course it could also be that the airbag module is completely dead, but this is very rare.
    Last edited by Sebastian; 12th August 2006 at 23:24.
    Sebastian @ Ross-Tech.com

  5. #4
    marmite's Avatar
    Counting the Tesco Club points

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Barnet
    Posts
    1,070
    I went and tried mine
    goto 15m it may not connect and a prompt will come up saying turn off ignition follw the on screen advice and then it should let you in!
    If not know anyone else with vag-com??
    or dealer it is
    Audi RS6 Daytona GreyLoving all 455.7BHP of her

  6. #5
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    24
    Hello chaps

    Well lo and behold it did finally find it, and it was address 15 not 45. I have cleared the fault but it came back again this morning. Stupid old me forgot to make a note of the fault but I do remember it saying something like "resistance too low"

    I'm going to go and check it out again in a mo... I've been told slowing down the baud rate may make the other controllers respond... because yes, I am using a 3rd party cable (usb), but I couldnt justify forking out $249 for the whole kit...

    Any other thoughts?

    Cheers

    Andy.

  7. #6
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    24
    Ok, just been outside and done another AutoScan on the B5 Chassis. Its weird, the "autoscan" doesnt find Address 15, but selecting that module on its own does... below are the results:

    VAG-COM Version: Release 311.2-N


    Chassis Type: 8D - Audi A4 B5
    Scan: 01,02,03,08,15,17,25,35,45,55,56

    Address 01 -------------------------------------------------------
    Controller: 8D0 907 558 E
    Component: 1.8L R4/5VT MOTR HS D03
    Coding: 04001
    Shop #: WSC 06335
    No fault code found.

    Address 03 -------------------------------------------------------
    Controller: 8E0 614 111 AB
    Component: ABS 5.3 FRONT D00
    Coding: 0273004281
    Shop #: BB 24548
    No fault code found.

    Address 08 -------------------------------------------------------
    Controller:
    Note: Excessive Comm Errors

    Address 15 -------------------------------------------------------
    Control Module Part Number: 8D0 959 655 L
    Component and/or Version: Airbag 7 Audi 0503
    Software Coding: 00104
    Work Shop Code: WSC 06335
    1 Fault Found:
    01217 - Side Airbag Igniter: Driver Side (N199)
    32-10 - Resistance too High - Intermittent

    Address 17 -------------------------------------------------------
    Controller: 8D0 919 930 J
    Component: B5-KOMBIINSTR. VDO D10
    Coding: 04442
    Shop #: WSC 00000
    IMMO-IDENTNR: AUZ7Z0W0769552
    No fault code found.

    Address 25 -------------------------------------------------------
    Controller: Bitte Adress
    Component: e 17 eingeben
    No Faults Found
    or DTCs not supported by controller
    or a communication error ocurred

    Address 35 -------------------------------------------------------
    Controller: 8L0 862 257 G
    Component: ZV-Pumpe, DWA, Funk D08
    Coding: 13130
    Shop #: WSC 06335
    No fault code found.

    Address 45 -------------------------------------------------------
    Controller: 4B0 951 173
    Component: Innenraumueberw. D03
    Coding: 00101
    Shop #: WSC 00056
    No fault code found.

    Address 56 -------------------------------------------------------
    Controller: 4B0 035 186
    Component: Radio 0001
    Coding: 00205
    Shop #: WSC 06335
    No fault code found.

    End -------------------------------------------------------


    I deliberately havent cleared the fault yet as I wanted your opinion(s) on what the most likely cause is... It seemed to re-appear as my girlfriend adjusted the seat as she was driving... so I'm guessing loose wire/dirty contact...

    Cheers for your advice

    Andy

  8. #7
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Magdeburg, Germany
    Posts
    286
    Check the wiring and the connector under the seat.
    Sebastian @ Ross-Tech.com

  9. #8
    marmite's Avatar
    Counting the Tesco Club points

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Barnet
    Posts
    1,070

    common

    Quote Originally Posted by marmite
    Hi Andy
    Airbag is 15 m8
    Very common on these are the plugs under the seat, unplug the plug and clean out with contact cleaner and reconnect and reset airbag light and should do the trick, but of course check the fault memory first may have nothing to do with the seat airbags
    This is the most common fault, clean the plugs up under the seat and that should do the trick....if not you may need a new airbag complete..!!

    Clean the contacts..and if you got your own vag-com just keep resetting it, it will come on every so often if it comes on.

    I got 3rd party USB 15.oo from US and paid $99 to reg..dose the trick nicely!
    Audi RS6 Daytona GreyLoving all 455.7BHP of her

  10. #9
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    24
    Marmite / Seb

    Cheers for the info... I'll give it a go in a moment..

    Yes marmite, exactly the same situ as me... bought a lead from ebay for 17 and then registered for $99. Just received my new activation code for 409.11 and that works too...

    Just wondering about altering the baud rate to see if I can get the other controllers to communicate with the Vag-com.

    .. and lastly... do you know what connectors under the seat need disconnecting/cleaning? or should I just disconnect every plug I can find, clean them and put them back?

    Cheers

    Andy

  11. #10
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Magdeburg, Germany
    Posts
    286
    Airbag fault codes are NOT supposed to be cleared unless you are really sure you fixed the issue, so just clearing them definitly isn't allowed by VW/Audi specs. Faulty airbag units are not very common, but if you are unsure give the car to a dealer, they do have special airbag test equipment. Also check the control module measuring blocks while checking the connectors.
    Last edited by Sebastian; 13th August 2006 at 13:18.
    Sebastian @ Ross-Tech.com

  12. #11
    marmite's Avatar
    Counting the Tesco Club points

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Barnet
    Posts
    1,070
    Airbag plugs are normally yellow
    Seb is right go into measure blocks and you will get the status of the airbag.

    Reseting the light is more if you have to keep cleaning..your right Seb should fix the fault not just delete it...99% time it is the wiring..Some people have removed the wring from the plug and connected them together illimanting the plug(the week Point) it normaly the movement of the seat and the build up of dirty under the seay.
    Used to see alot of this when the cleaners cleaned the cars after service and moved the seats back and forward to clean around them

    Good luck
    Audi RS6 Daytona GreyLoving all 455.7BHP of her

  13. #12
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    24
    Seb / Marmite

    Agree completely... I dont want to just "reset" the light either if the issue is more severe.. but the way I see it, is that I need to clean the connectors, put them back together and then clear the fault and wait to see if it re-appears again...

    ..surely that is the correct way forward in resolving the issue based on fault codes I currently have?

    Cheers

    A.

  14. #13
    marmite's Avatar
    Counting the Tesco Club points

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Barnet
    Posts
    1,070
    give it ago buddy.
    That should do the trick!

    Good luck
    Audi RS6 Daytona GreyLoving all 455.7BHP of her

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO