Sky InsuranceAH Fabrications
Results 1 to 18 of 18
Like Tree1Likes
  • 1 Post By NotNormal

Thread: Fault code 005913 / P1719

  1. #1
    NotNormal's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Lincolnshire
    Posts
    65

    Fault code 005913 / P1719



    Any help / ideas, no fault codes in the engine ecu or anywhere else in the car ?!

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Audi Doodah's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Swindon
    Posts
    371
    The fault occured two weeks ago. Clear it then scan again after a couple of engine cycles.
    A4 Avant 1.9 TDi Sport GmbH

  4. #3
    NotNormal's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Lincolnshire
    Posts
    65
    Sorry, i should have explained, the fault happened 4 weeks ago, then i cleared it, it then happened again, took the photo, then its happened 5 or 6 times today, but being lazy i used the older photo

    I wouldn't have posted unless i've exhausted all possible eventualities and option, so i pose the question to the masses

    any constructive help anyone ?

  5. #4
    Audi Doodah's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Swindon
    Posts
    371
    No info out there on the code but as it's intermittant and ECU related I would check all the connections the ecu for signs of water ingress, corrosion and integrity
    A4 Avant 1.9 TDi Sport GmbH

  6. #5
    NotNormal's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Lincolnshire
    Posts
    65
    Any idea on the location of the ecu for the box and the engine ?

  7. #6
    Audi Doodah's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Swindon
    Posts
    371
    Sorry pal, I'm an A4. Try posting in the relevant A6 section and I'm sure you'll get more help there.
    A4 Avant 1.9 TDi Sport GmbH

  8. #7
    NotNormal's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Lincolnshire
    Posts
    65
    I have posted there already, but thanks for your help

    have a good weekend

  9. #8
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2013
    Posts
    60
    Is the you feel a loss of power while driving ?

  10. #9
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Online
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    26,716
    Have you enabled anything with vcds at all in the last month or so as I've seen that warning when a feature has been enabled & the system isn't available to work properly or at all, speculative atm.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  11. #10
    NotNormal's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Lincolnshire
    Posts
    65
    Quote Originally Posted by christof71 View Post
    Is the you feel a loss of power while driving ?

    sometimes the car does feel alittle flat, but not massively down on power

    Quote Originally Posted by NHN View Post
    Have you enabled anything with vcds at all in the last month or so as I've seen that warning when a feature has been enabled & the system isn't available to work properly or at all, speculative atm.
    no, nothing that's related to engine/gearbox anyway.

    Video in motion, tpms, that's about it
    the tpms I've now turned off again, as my abs control unit doesn't support it fully, I can activate everything but it doesn't let me set the pressure in the mmi
    I'll turn off the video in motion tomorrow, as I can't get it to play DVDs in motion or stationary haha

    is there a way of resetting everything to factory via vcds or on the car ?

    this fault was first logged the day before I picked the car up though - so I'm fairly positive it's not coding related but I'm happy to turn off everything I've changed to check

  12. #11
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Online
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    26,716
    I wonder if the tpms has caused this then, when did you set tpms?

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  13. #12
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2013
    Posts
    60
    Take another picture full screen, see your software number gearbox.
    How is your car, which year and what engine code, what code transmission?
    How do you turn on your TV in mottion?
    Last edited by christof71; 19th May 2013 at 07:21.

  14. #13
    NotNormal's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Lincolnshire
    Posts
    65
    Quote Originally Posted by NHN View Post
    I wonder if the tpms has caused this then, when did you set tpms?

    I only tired the tpms a couple of weeks ago, but the fault first recorded about 4 weeks ago, before i collected the car, so I don't think it's tpms related



    Quote Originally Posted by christof71 View Post
    Take another picture full screen, see your software number gearbox.
    How is your car, which year and what engine code, what code transmission?
    How do you turn on your TV in mottion?
    will do it once I return home

  15. #14
    NotNormal's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Lincolnshire
    Posts
    65
    It wasn't anything related to coding

    Turns out it was an issue related to the fuel system


    Every two seconds after the low fuels pressure code flashed up the gearbox fault was logged
    Then the low fuel pressure fault vanished from the ecu


    The cars had a complete fuel system bar the tank and on fuel pipe as per a TPI from Audi - I've done 1000 + miles and its faultless
    the cars slightly better on fuel and the performance is back



    Tom
    gupsterg likes this.

  16. #15
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2013
    Posts
    60
    Are there any errors in the engine control unit?

  17. #16
    gupsterg's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Lurking over a keyboard!
    Posts
    255
    Quote Originally Posted by NotNormal View Post
    It wasn't anything related to coding

    Turns out it was an issue related to the fuel system

    Every two seconds after the low fuels pressure code flashed up the gearbox fault was logged
    Then the low fuel pressure fault vanished from the ecu

    The cars had a complete fuel system bar the tank and on fuel pipe as per a TPI from Audi - I've done 1000 + miles and its faultless
    the cars slightly better on fuel and the performance is back
    Thanks for update ... happy ...

  18. #17
    NotNormal's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Lincolnshire
    Posts
    65
    Quote Originally Posted by christof71 View Post
    Are there any errors in the engine control unit?

    the error of low fuel pressure only came on until the ignition was switched off - then it was gone from the memory when I checked with vcds


    it wasn't until just before we got to the bottom of it the code stayed in the ecu for a longer time



    Quote Originally Posted by gupsterg View Post
    Thanks for update ... happy ...
    indeed, very happy motoring :D

  19. #18
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2013
    Posts
    60
    car need check for update ,engine ECU and gear-box ECU.
    I need your engine ECU number and software number.
    Perhaps I have the software, I have to check and compare these with your ECU

 

 

Similar Threads

  1. S6 Fault codes
    By bigmoose in forum General Technical / How To
    Replies: 0
    Last Post: 16th June 2005, 16:16
  2. Help: Fault code 16795
    By imported_rustys3 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 6
    Last Post: 2nd June 2005, 17:17
  3. information on fault codes
    By vwjin in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 0
    Last Post: 29th October 2004, 00:45
  4. Fault Code
    By gman in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 0
    Last Post: 5th July 2004, 16:44
  5. fault code
    By tp7n in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 16th December 2003, 14:05

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO